Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat verandert er in 2017 voor telecom?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

bencom-2017.jpgIn het nieuwe jaar verandert er het een en ander op het gebied van telecom.

Bellen.com zet de veranderingen van 2017 op een rijtje. En legt uit welke gevolgen dit voor jou kan hebben. 

Strengere regels

  • Vanaf 1 januari 2017 gelden er strengere regels voor de verkoop van mobiele telefoons op afbetaling. Voortaan geldt het verstrekken van een mobieltje op afbetaling als een vorm van kredietverlening. Telecomaanbieders moeten de kosten van de telefoon en het abonnement inzichtelijk maken. Je moet dus duidelijk kunnen zien welk deel je voor de telefoon en welk deel  je voor het abonnement betaalt. Ook moet duidelijk zijn dat het geld kost om geld te lenen. Hiermee moet worden voorkomen dat consumenten grote schulden opbouwen. Wat betekenen de nieuwe regels nou in de praktijk? Dat het voor mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen moeilijker zal worden een toestelabonnement aan te schaffen.

Geld-lenen-kost-geld_2017.jpg

Inkomenscheck

  • Vanaf 1 mei 2017 moeten telecomaanbieders een zogeheten 'leentoets' afnemen voor telefoonkredieten vanaf € 250, inclusief een toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat betekent dat aanbieders een inkomenscheck moeten toepassen voordat ze je een toestelabonnement mogen verkopen. Als de maandlasten niet in lijn zijn met je inkomsten, kun je alleen een toestel kopen als je het in één keer betaalt. Dat heeft mogelijk gevolgen voor het afsluiten van andere leningen, zoals een hypotheek.

Geen extra roamingkosten meer 

  • Vanaf 15 juni 2017 kun je zonder extra (roaming)kosten bellen, sms'en en mobiel internetten in een andere EU-lidstaat. De extra kosten die je betaalt om in het buitenland online te zijn verdwijnen. Dat betekent dat telecomproviders vanaf half juni niet langer roamingkosten in rekening mogen brengen voor bellen, sms’en en datagebruik in de EU. Het betekent niet dat het bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land wijzigt. Betaal je daar nu bijvoorbeeld 80 cent per minuut voor, dan verandert dat niet.

Compensatie bij storing

  • Vanaf 1 juli 2017 moeten telecomproviders verplicht compensatie aanbieden aan klanten als er langer dan 12 uur sprake is van een storing van telefonie, televisie en internet. Met een wetswijziging legt Minister Kamp deze verplichting op. De minimale vergoeding bedraagt één euro, zowel voor een abonnement als prepaid. Bij een storing tussen 12 en 24 uur heb je recht op ten minste één dertigste deel van je maandelijkse abonnementskosten. Een storing tussen 24 en 48 uur geeft recht op een compensatie van twee dertigste deel van de maandelijkse abonnementskosten enzovoort. Voor prepaid contracten wordt de vergoeding, per 24 uur dat de storing zich voordoet, vastgesteld op 50 cent.
Geactualiseerd: woensdag 4 januari 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.