Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat kun je met 4G op je smartphone?

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

We kunnen er niet meer omheen: 4G. Op het perron, op de radio, op tv, op straat: overal wordt 4G aangeboden. 4G is de opvolger van 3G en is vooral sneller. De vraag rijst: wat is 4G en waarom zouden we dat moeten nemen?  Ben Woldring van Bellen.com vertelde het zaterdag 5 oktober in Vara's Kassa. Welk abonnement is het voordeligst en welke toestellen zijn geschikt?

Wat is 4G?
4G is de opvolger van het 3G netwerk dat internet op onder andere je mobiele telefoon mogelijk maakt. 4G is een afkorting van 'the 4th generation' en is, na de eerste, tweede en derde generatie, nu de vierde generatie telecommunicatienetwerken. Net als zijn voorgangers maakt 4G gebruik van frequenties. Deze frequenties zijn vorig jaar door middel van een veiling verdeeld onder de grote providers: KPN, T-Mobile en Vodafone. Nieuwkomer Tele2 heeft ook een aandeel in het aanbod van frequenties weten te bemachtigen.

Voordelen
Algemeen directeur TNO en hoogleraar mobiele communicatie aan de TU Eindhoven Erik Fledderus: "Het voordeel van 4G ten opzichte van 3G is dat het sneller is. Dat betekent dat mobiel internet van betere kwaliteit is en sneller werkt. 4G is ook nodig omdat we steeds meer data willen versturen. De ruimte op het 3G netwerk is daarvoor beperkt. De 4G technologie maakt het mogelijk om dat op een compactere en snellere manier te doen. Zo zul je bijvoorbeeld met 4G filmpjes van betere kwaliteit kunnen bekijken en zal er sneller interactie tot stand komen. Dit is handig voor mensen die veel gamen met hun mobiele telefoon."

Providers
Op dit moment zijn de providers druk met het aanbieden en uitrollen van het 4G-netwerk. KPN was de eerste provider die sinds 1 juli 2013 het gebruik van 4G in een beperkt gebied mogelijk maakte. Ondertussen is het 4G-netwerk over de helft van Nederland uitgebreid. KPN verwacht dat eind maart 2014 heel Nederland gebruik kan maken van hun 4G-netwerk. Vodafone is de tweede provider die 5 augustus 2013 is begonnen met 4G. Hoe de ontwikkeling er bij deze provider uitziet is onbekend. T-Mobile biedt 4G pas per 18 november 2013 aan. Het verschil is dat bij T-Mobile geen speciaal abonnement voor 4G hoeft worden afgesloten. Ook Tele2 gaat 4G aanbieden. Hoe en wanneer dat gebeurt wil de provider echter nog niet aangeven. Ook de providers Youfone, Telfort en Simyo geven aan op den duur 4G aan te gaan bieden.

Goedkoopste versus duurste
Ben Woldring van telecomvergelijkingssite Bellen.com heeft voor Kassa op een rijtje gezet welke provider voor jou het goedkoopste abonnement heeft. We hebben gekeken naar de prijzen voor een tweejarig 4G abonnement met een nieuw toestel (Samsung Galaxy S4). Daarbij zijn we uitgegaan van een gemiddeld profiel: 140 minuten bellen, 50 sms-jes en 280 MB per maand. Uit die vergelijking blijkt dat T-Mobile op dit moment 4G aanbiedt tegen de scherpste prijs. Voor het Stel Samen Start abonnement (200 minuten/250 MB) betaal je € 45,83 per maand gedurende twee jaar. Voor iets meer geld €46,25 krijg je vier keer zoveel data en twee keer zoveel snelheid. Volgens Ben Woldring is dit eigenlijk het beste aanbod. Duurste is het KPN Alles-in-1 Standaard abonnement (2000 MB/onbeperkt bellen). Hiermee ben je gedurende twee jaar €55,79 per maand kwijt.

Sim only
Als je al een mobiele telefoon hebt die geschikt is voor 4G, zou je ook een sim only 4G abonnement kunnen afsluiten. Bellen.com heeft ook voor deze abonnementen op een rijtje gezet waar je het voordeligst uit bent. Ook hier zijn we uitgegaan van een gemiddeld belgedrag, 140 minuten en 50 sms-jes. We hebben gekozen voor een wat ruimer dataverbruik, namelijk 750 MB. T-Mobile biedt ook hier het voordeligste abonnement, namelijk het Stel Samen Start Sim Only abonnement (200 minuten/1GB). Hier betaal je €24,67 per maand voor een jaar lang. Het KPN Alles-in-1 Mobiel Standaard Sim Only (onbeperkt bellen / 1 GB) is het duurste abonnement met maandprijs van €40.
 
Tips
Een groot deel van Nederland wacht nog op het 4G-netwerk. Wil jij al wel gebruikmaken van 4G, dan heeft Ben Woldring een paar tips op een rijtje gezet:

- Niet alle smartphones zijn al geschikt voor 4G. De meest recente toestellen wel. Let er dus goed op of jouw toestel wel geschikt voor 4G voordat je een speciaal abonnement afsluit.
- Is jouw toestel wel geschikt voor 4G en wil je een sim-only 4G abonnement, kies dan voor maximaal een jaar. De markt beweegt momenteel erg snel en als je je nu voor een lange periode vastlegt, mis je wellicht aanbiedingen die nog komen.
- Sluit je een 4G-abonnement af, kijk dan eerst goed of bij jouw in de buurt al 4G-dekking mogelijk is. Dit verschilt per provider.

Storing
Ondertussen is bekend dat 4G kan zorgen voor storing van televisiebeelden. Volgens Agentschap Telecom komt dat omdat de frequenties die gebruikt worden voor kabeltelevisie hetzelfde zijn als de frequenties die voor 4G worden gebruikt. Als beide signalen op elkaar instralen is er een kans op storing. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierop slechts 0,17%, dat betekent dat het gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting kan gebeuren. Agentschap Telecom heeft de oplossingen hiervoor op een rijtje gezet. Consumenten kunnen beter beschermde coaxkabels aanschaffen met een betere bescherming tegen invloeden van buiten. De kabelaars kunnen kiezen voor een andere zenderindeling. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de meest populaire zenders per regio niet op de 4G frequentie worden uitgezonden. Televisiefabrikanten wordt geadviseerd televisies te maken waarbij de televisie beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Volgens Agentschap Telecom hebben fabrikanten dit inmiddels al deels opgepakt.

Bron: Vara's Kassa 4G
 

Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.