Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com alleen betrouwbare webshops

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Een iPhone 4S voor slechts 289 euro. De spectaculaire aanbieding staat op HollandsGSM.nl. Een koopje, zo lijkt het. Want in de officiële Apple Store kost het toestel 574 euro. Maar wie geld overmaakt is het hoogstwaarschijnlijk kwijt, schrijft het AD. Hoe voorkom je dat je ten prooi valt aan malafide webshops? Bijvoorbeeld door te vergelijken en te bestellen via Bellen.com, waar je enkel naar betrouwbare sites verwezen wordt. Lees nog meer praktische tips.

Forse stijging internetoplichting
Afgelopen weekend was er in het nieuws veel aandacht voor oplichting via internet. Onder andere op RTL Nieuws en in het AD. Steeds meer mensen worden opgelicht door malafide webshops. Bedrijven zoals bovengenoemd schieten juist voor de feestmaand als paddenstoelen uit de grond, merkt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie.

De fraudeurs lokken klanten naar hun website met spectaculaire aanbiedingen via online marktplaatsen. De betere nepwinkels zien er soms zo gelikt uit, dat het moeilijk is te ontdekken of er iets mis mee is. Ze zetten logo's van keurmerken zoals Thuiswinkel.org op hun site zonder dat ze lid zijn en maken soms zelfs gebruik van betalingssysteem iDeal om het vertrouwen van de kopers te winnen, aldus het Algemeen Dagblad.

Tips ter voorkoming van internetoplichting
Gelukkig kun je zelf het nodige doen om internetoplichting te voorkomen. Vergelijk je bijvoorbeeld toestellen en abonnementen op Bellen.com, dan weet je in ieder geval zeker dat je uitkomt op een betrouwbare webshop. Hieronder een checlist met meer praktische tips.

1. Gebruik de ConsuWijzer Online Shopscan. Deze helpt je in een paar simpele stappen om zelf een oordeel te vormen over het bedrijf achter de webshop. Zo kun je googelen naar reviews en ervaringen van andere gebruikers. En checken of de webshop wel staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

2. Controleer in de database van MijnPolitie.nl of de webshop van een bekende oplichter is. Hier kun je zoeken op website-adres, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.  

3. Heeft de webshop een keurmerk? Zo ja, is dat keurmerk wel echt? Dat kun je controleren op de site van de instantie die het keurmerk heeft afgegeven. Ook hoor je de logo's van de webshops aan te kunnen klikken. Dan kom je rechtstreeks op de site van het keurmerk. Kijk dan wel goed naar de URL in de adresbalk als je het keurmerk hebt aangeklikt, deze kan ook vals zijn. 

4. Controleer zonodig hoe lang de website al in de lucht is. Dit kun je doen door bij www.sidn.nl of whois.domaintools.com te zoeken op domeinnaam, de registratiedatum en plaats te controleren. Laat je niet verleiden tot aankoop omdat de actie 'alleen vandaag geldig' is. 

6. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak het geval. 

7. Betaal bij twijfel met een creditcard. Als de webshop dan toch dubieus blijkt en je krijgt je bestelde goederen nooit geleverd, kun je je aankoopbedrag terugkrijgen.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.