Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN wil digitale tv via de kabel

door Jeanet Woldring

KPN wil een totaalpakket aan telecommunicatiediensten bieden. Het telecombedrijf heeft daarom aan kabeltv-exploitanten gevraagd of ze capaciteit op hun netten kan huren. Dit heeft KPN vandaag bekendgemaakt.

"Om aan de wens van klanten naar een totaalpakket aan elektronische diensten te kunnen voldoen wil KPN via de Nederlandse kabeltelevisie-netten digitale radio- en televisieprogramma's gaan aanbieden. KPN heeft daarom de grotere kabeltv-bedrijven in Nederland (samen goed voor ruim negentig procent van de kabelmarkt) een offerte gevraagd voor het huren door KPN van capaciteit op die netten. KPN wil deze capaciteit gebruiken om programma's van publieke en commerciële aanbieders digitaal uit te zenden. Concurrentie op de kabelnetten in programma-aanbod en prijs is sinds de nieuwe telecomwet mogelijk en zal de consument ten goede komen," stelt KPN.

Naast bestaande diensten als telefonie en internettoegang wil KPN dus ook ook digitale radio- en tv-programma's kunnen bieden. Hierdoor ontwikkelt het telecombedrijf zich  tot totaalleverancier van communicatiediensten op basis van zowel data, beeld als geluid.

De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat KPN niet alle kaarten op één netwerk of technologie wil zetten. KPN wil daarom op meerdere infrastructuren diensten aanbieden.

Met XS4ALL  lopen er al proeven  met video on demand via ADSL op het KPN-netwerk. Bij de huidige stand van de techniek zou volgens eigen zeggen  het KPN-net nog minder geschikt zijn voor omroepdiensten. Vandaar dat KPN alternatieve infrastructuren in wil kunnen zetten zoals de tv-kabelnetten. Het telecombedrijf heeft al langer plannen om de kabelbedrijven te beconcurreren. KPN is ook als aandeelhouder van Digitenne al betrokken bij het aanbieden van digitale radio- en tv-programma's. Onlangs werd bekend dat KPN haar aandeel in Digitenne, die digitale televisie via de ether aanbiedt, wil vergroten.  

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie