Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN stopt met i-mode

1 reactie

KPN stopt in Nederland met de verkoop van mobiele telefoons met i-mode. Ook andere providers gooien de handdoek in de ring.

Wie de term 'i-mode' invoert op de website van KPN krijgt geen zoekresultaten meer, de webwinkel schijnt al leeg te zijn en de voorraden in de fysieke winkels worden weggewerkt. Gebruikers van i-mode hoeven zich echter geen zorgen te maken. Zij kunnen hun toestel de komende jaren nog wel gewoon blijven gebruiken. KPN stopt vooralsnog niet met i-mode in België en Duitsland.

Alhoewel de licentie op de in Japan succesvolle dienst van NTT DoCoMo nog tot 2013 doorloopt, zal KPN niet langer meer in i-mode investeren. Het bedrijf kiest voor een open standaard in de toekomst. I-mode was een afgeschermde omgeving. In een paar jaar tijd is er wat betreft mobiel internet veel veranderd volgens KPN. Bij de lancering van i-mode had KPN nog buitengewoon hoge verwachtingen, maar deze zijn niet uitgekomen. Wel zou i-mode zijn nut hebben gehad als 'breekijzer' voor de mobiele markt.

Dat KPN stopt, komt niet als een verrassing. Telecomaanbieders zien zich genoodzaakt een meer open opstelling in te nemen. Tijdens de 3GSM-telecomconferentie in Barcelona afgelopen voorjaar was al te horen dat mobiele portalen zoals Vodafone Live, T-Mobile T-Zones, Orange World en i-mode hun langste tijd gehad hebben. 

Vorige week werd ook bekend dat het Britse O2 en het Australische Telstra stoppen met i-mode. O2 zal zijn dienstverlening nog twee jaar voortzetten, Telstra trekt dit jaar nog de stekker uit de dienst.

Uit kwartaalcijfers die Vodafone vorige week publiceerde, bleek duidelijk dat klanten mobiel internet beginnen te omarmen. Het bedrijf zag het aantal UMTS-toestellen in een jaar tijd meer dan verdubbelen: van 9,1 miljoen naar 18,5 miljoen. Mobiel dataverkeer, exclusief sms, draagt nu voor 5,5 procent bij aan de kwartaalomzet, aldus een bericht op Emerce.

De grootste aanbieders in Nederland, KPN, T-Mobile en Vodafone, bieden nu ieder een betaalbaar mobiel internetabonnement. Voor ruwweg een tientje in de maand kunnen bezitters van moderne mobiele telefoons al internetten via een UMTS-netwerk. Klik hier voor de exacte kosten, snelheden e.d. van internet op  een mobiele telefoon of PDA. De vergelijking voor mobiel internet op een laptop vindt u hier.

Zie ook: Eerste i-mode met UMTS van KPN (2004) Meer informatie: Wat is I-mode? (2003)

Reacties (1)

Geplaatst door: bellman ()

En nu zit ik dus met een prachtige gsm die dus niet meer kan I Moden en dat te bedenken dat zij nog steeds gsm voor IMode verkopen lazer die dan ook uit het assortiment.
Ook al kan ik begrijpen waarom zij dit doen ben ik er niet mee eens want het is best een goede techniek en ook voor reltief goedkoop en veilig te emailen ( ontvangen ) lekker snel en veilig ( witte lijst ) dus geen onzin mail.
browsen niet doen natuurlijk dat is niks.
Gelukkig heb ik nu Rabomiel dat lijkt mij thans een mooie opvolger voor mij soort gebruik, neem een email provider die ook werkt met een witte lijst systeem en maak dat account aan in je telfoon en huppekee het alternatief is daar.
1 Mb per maand is daar gratis en zonder abonnement betaal je ook vrij weinig voor 2 mb terwijl IMode dus 17 euro per Mb koste voor Hi en KPN pre paid.
En het werkt ook in het buitenland ( wel duurder ).
Mobiel portalen??? ach wat... op een normale gsm met wap moet je niet internetten willen maar voor email en het verzenden van foto`s via gprs en mobiel internet is het top voor Jan Doorsnee.
Enn dan zou ik kiezen voor T-Mobile after three Vodafone Telfort/Kpn en Orange.
Og als goed alternatief www.yiggers.nl
En neem wifi en Hotspots op een schootbak oid dan heb je iets .

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie