Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN start met UMTS

KPN biedt vanaf 15 juli de langverwachte UMTS-diensten. Dan is  de UMTS/GPRS KPN Mobile Connect Card voor laptop gebruikers beschikbaar. In september komen de  eerste UMTS toestellen en diensten voor consumenten.

Over twee weken kunnen laptopgebruikers voor een vast bedrag van €75 per maand onbeperkt gebruikmaken van GPRS en UMTS. Niet iedere  Nederland kan er overigens direct gebruik van maken: vooralsnog is er een UMTS dekking van 30%.

Met de introductie van de eerste diensten voor zakelijke gebruikers over het nieuwe UMTS netwerk wil KPN mobiel werken aangenamer en productiever maken. Met een insteekkaart krijgen laptop gebruikers mobiele toegang tot het internet of het bedrijfsnetwerk bij snelheden tot 384 kbps, ruim zes keer sneller dan het bestaande GPRS netwerk. Het versturen en ontvangen van e-mail berichten, zelfs met grote bijlagen, gaat in een rap tempo. Websites verschijnen snel op het scherm, en het raadplegen van documenten, presentaties en spreadsheets of andere applicaties op het eigen bedrijfsnetwerk verloopt voor de gebruiker veel vlotter.

Voor de consument betekent UMTS een sprong vooruit. Diensten worden sneller en daardoor meer comfortabel en krijgen bovendien een extra visuele dimensie. Met de komst van videotelefonie kunnen bellers elkaar ook zien tijdens een gesprek. Dankzij verregaande integratie van het mobiele toestel met het internet wordt het zelfs mogelijk om een videogesprek te houden met iemand achter een gewone PC met webcam – waar hij ook zit, in binnen- of buitenland. Met UMTS is het ook mogelijk om scherpe foto's en video's snel te versturen of ontvangen. i-mode™ wordt dankzij de hogere verbindingssnelheid gebruiksvriendelijker. Zo kunnen gebruikers snel hoogwaardige videobeelden en muziekclips downloaden en wordt zelfs live televisie kijken mogelijk. Daarnaast wordt het mogelijk om tegelijk te bellen en i-mode™ te gebruiken. Geselecteerde KPN klanten zijn nu aan de slag om UMTS toestellen en diensten uitgebreid te testen in de dagelijkse praktijk. KPN brengt in september de eerste UMTS telefoontoestellen voor consumenten op de markt.

Naast de mobiele GPRS en UMTS netwerken worden op een toenemend aantal locaties draadloze breedband Wi-Fi verbindingen aangeboden, zoals in kantoorpanden en op zogenoemde  ‘hotspots’ op publieke locaties zoals luchthavens, hotels, vergadercentra en pleinen. Iedereen met de KPN Mobile Connect Card kan gebruik maken van ruim 250 publieke Wi-Fi hotspots in Nederland en meer dan 3500 in het buitenland. De kosten voor het gebruik worden gewoon gefactureerd via de mobiele telefoonnota. Door het gebruik van Wi-Fi te integreren in de dienstverlening beschikken KPN klanten altijd over de beste draadloze verbinding.

De kosten voor GPRS en UMTS worden verrekend op basis van de hoeveelheid verstuurde en ontvangen informatie, ofwel het aantal verbruikte Megabytes (MB). KPN biedt verschillende opties. Als eerste operator in Nederland biedt KPN een zogenoemde ‘flat fee’ voor mobiele data. Hiermee kunnen gebruikers van de KPN Mobile Connect Card onbeperkt online zijn via GPRS en UMTS voor één vast bedrag van €75 per maand. Naast de 'flat fee' kunnen klanten ook kiezen uit verschillende databundels, variërend in grootte van 5 tot 50 MB per maand. Hoe groter de bundel, des te voordeliger het tarief per MB. Ook bestaat de mogelijkheid om per verbruikte MB te betalen, zonder verdere maandelijkse kosten.
De kosten voor Wi-Fi verbindingen op publieke hotspots worden apart verrekend en gaan per minuut. Voor mensen die er veel gebruik van maken biedt KPN ook een ‘Wi-Fi Onderweg’ bundel aan met 1000 Wi-Fi minuten per maand voor € 19,95. De KPN Mobile Connect Card is vanaf €185 verkrijgbaar.

Het UMTS netwerk van KPN wordt geleidelijk uitgerold, om te beginnen daar waar veel mensen wonen en werken. Op het moment van introductie op 15 juli biedt het netwerk dekking in woonplaatsen, waarvan het grootste deel in de Randstad. Het biedt tevens dekking langs de belangrijkste doorgaande autosnelwegen en een aantal spoorwegen tussen de grote steden in de Randstad. KPN bereikt daarmee direct al ongeveer 30% van de bevolking. Buiten het UMTS dekkingsgebied schakelen de diensten automatisch over op het landelijk dekkend GPRS netwerk. Het UMTS netwerk wordt steeds verder uitgebreid; aan het eind van dit jaar zal de dekking naar verwachting 40% bedragen. Het tempo van de verdere uitbouw van het netwerk wordt bepaald door de ontwikkelingen op de markt, waarbij ook voldaan moet worden aan de verplichtingen uit hoofde van de UMTS licentie.

Vodafone was de eerste aanbieder die met UMTS-diensten in Nederland kwam.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie