Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN Mobiel doet het buitengewoon goed

KPN ligt goed op koers en heeft een solide tweede kwartaal achter de rug. Vooral mobiel heeft het buitengewoon goed gedaan. Dat blijkt uit de de vandaag gegeven halfjaarcijferspresentatie. Tegelijkertijd maakte KPN bekend dat het automatiseerder Getronics wil overnemen.

Mobiel
Zowel in het buitenland als in Nederland heeft mobiel het buitengewoon goed gedaan. E-Plus was in Duitsland weer de snelst groeiende operator en mobiel in Nederland kende een recordgroei. Deze ontwikkelingen compenseren het verlies aan klanten in traditionele telefonie.

De omzet uit dienstverlening bij de mobiele activiteiten is met 6,9% gegroeid dankzij KPN’s merken Hi, KPN en Telfort alsmede door de uitbreiding van het aantal eigen distributiekanalen. Het totale aantal abonnees bleef stabiel op 5,9 miljoen. Het aantal contractklanten (abonnees) vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar is met 5 procentpunten gestegen naar 41%. Hierdoor is zowel het aantal belminuten als de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) gegroeid met respectievelijk 6,5% en 4,3% ten opzichte van vorig jaar. Ook was KPN weer minder kwijt aan wervingskosten.

InternetPlusBellen
KPN heeft minder klanten verloren dan in het eerste kwartaal en met InternetPlusBellen kan weer vooruit gekeken worden, aldus het persbericht. In het tweede kwartaal bedroeg de nettoaanwas van het aantal VoIP-klanten 83.000, inclusief Tiscali en het marktaandeel van KPN steeg met 1 procentpunt naar 38%. Hiermee handhaafde KPN zijn positie als marktleider op het gebied van VoIP.

Breedbandaandeel 4% gegroeid na overname Tiscali
De opbrengsten van Tiscali bedroegen vanaf de overnamedatum tot en met 30 juni circa 2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat is ongeveer 20 miljoen euro afgenomen vanwege de extra kosten die in het tweede kwartaal van 2007 zijn gemaakt om de problemen met InternetPlusBellen op te lossen.

De groei op de VoIP-markt is met opzet afgezwakt, omdat KPN de dienstverlening en de klanttevredenheid van InternetPlusBellen wilde herstellen. In het tweede kwartaal is circa 20 miljoen euro uitgetrokken om de problemen op te lossen. Deze extra kosten zullen de komende tijd weliswaar afnemen, maar toch gaat het hele 'VoIP-drama' 65 miljoen euro kosten, zo geeft KPN toe naar aanleiding van persvragen. Op de vraag wat KPN ervan geleerd heeft, reageert Scheepbouwer dat 'je nog beter moet proberen om te voorspellen hoe die ontwikkelingen gaan. En dat je meer punten in moet bouwen waarop je eventueel gas kan terugnemen als het te hard gaat'. 'Volgende keer doen we het beter', belooft de topman.  

Lijnenverlies neemt af; MobielThuis blijft groeien
De opbrengsten uit de vaste spraakdiensten zijn in het tweede kwartaal van 2007 met 102 miljoen euro gedaald door het verlies van aansluitingen. KPN verloor 291.000 vaste spraakaansluitingen, dat waren er 60.000 minder dan in het eerste kwartaal. De daling van de opbrengsten werd gedeeltelijk goedgemaakt door groei in alle overige segmenten: een toename van 35 miljoen euro bij mobiele diensten, 36 miljoen euro bij internetdiensten en 8 miljoen euro bij televisie. Dat er minder vaste klanten wegliepen, kwam volgens KPN ondermeer door de succesvolle aanbiedingen om traditionele spraakklanten te behouden en terugwinning van VoIP-klanten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie