Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Per 1 juli goedkoop bellen en sms`en in EU

door Jeanet Woldring

Vanaf 1 juli mag een smsje vanuit een EU land maximaal nog zo'n 13 cent kosten.  Voor sms-verslaafde Europeanen is deze maatregel een flinke verbetering: nu betalen zij gemiddeld 35 cent per tekstbericht. Dit is een van de maatregelen waarover het  Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers het eens zijn geworden.

Daarnaast gaan de Europese beltarieven opnieuw omlaag. Voicemail ontvangen wordt gratis en afrekenen per minuut verboden. Ook mogen aanbieders geen kosten in rekening brengen voor mobiel internet, tenzij gebruikers akkoord gaan met de levering van de dienst. 

Sms'je maximaal 13 cent
Vakantiegangers zijn vanaf 1 juli maximaal 13 cent kwijt zijn als ze thuisblijvers via een tekstberichtje willen laten weten dat ze goed zijn aangekomen. Ter vergelijking: vorig jaar juli betaalden KPN prepaidklanten nog 75 cent per bericht. Vooruitlopend op de maatregel werd het tarief in de loop van 2009 verlaagd naar 55 cent. T-Mobile liet het tarief  toen al dalen naar 36 cent en Vodafone naar 29 cent (Passport-gebruikers). Sms'jes ontvangen blijft gratis.
  
Voicemail ontvangen gratis
Voor het ontvangen van een voicemailbericht mag een mobiele beller straks helemaal niets meer in rekening worden gebracht. Nu kost het u wel geld als iemand in Nederland een bericht inspreekt op uw voicemailbox, ook al luistert u het niet af. Dat is iets wat velen zich niet realiseren en waarvoor Vakantiebellen.com al jarenlang waarschuwt.

U betaalt dan namelijk de kosten vanaf de grens en weer terug naar de voicemail-computer in Nederland.  Gaat u uw voicemail beluisteren dan belt u vanuit het buitenland naar de voicemail-computer. Belt u terug, dan betaalt u nogmaals, zodat u driedubbele kosten maakt voor 1 voicemail! Uitzondering op deze regel is T-Mobile. Voor  haar abonnees wordt het ontvangen van voicemail al sinds twee jaar niet meer doorberekend. Alle andere providers doen dat nog wel.

Bellen binnen 3 jaar naar 42 cent 
De in 2007 ingevoerde maximumtarieven voor mobiel bellen gaan opnieuw naar beneden, van 46 naar 43 cent per minuut. In juli 2010 wordt dat 39 cent en in 2011 35 cent. In totaal gaat de prijs dus 11 cent omlaag. Ook gebeld worden in het buitenland wordt goedkoper. Op drie jaar tijd zal het maximumtarief daarvoor dalen van 22 naar 11 cent. Bij deze tarieven komt wel nog btw.

Afrekenen per seconde
Nieuw is ook dat internationale gesprekken niet meer op de minuut naar boven afgerond mogen worden. Met dit slimmigheidje proberen providers de rekening toch hoog te houden: bellers zijn ongeveer 24% duurder uit wanneer aanbieders afrekenen per minuut. Per 1 juli moeten de gsm-bedrijven na dertig seconden op de seconde precies afrekenen wanneer u belt vanuit de EU. En vanaf de eerste seconde voor gesprekken die u ontvangt. Nu betaalt u ongeveer een vijfde meer dan de werkelijke tijdsduur van de gemaakte of ontvangen oproepen.

Gebruiksplafond mobiel internet 
De nieuwe regels moeten ook een einde maken aan de vervelende verrassing die veel vakantiegangers te wachten staat wanneer hun de rekening gepresenteerd wordt voor mobiel surfen in het buitenland. U kunt straks (uiterlijk 1 januari) gratis kiezen voor een maandelijks maximum (normaliter 50 euro of 20 MB). Uw provider moet u waarschuwen wanneer u dicht bij dit maximum komt.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie