Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Aanscherping gedragscode betaalde sms-diensten

door Els Werkman

communicerende mobieltjesHet gebeurt nog steeds. Zonder dat je het door hebt, ben je aangemeld voor een betaalde sms-dienst. En de kosten daarvan kunnen flink oplopen.

Consumenten én telecombedrijven hebben veel last van de malafide sms-betaaldiensten: consumenten doordat ze ongewild of onbewust op kosten worden gejaagd en providers doordat hun klanten klagen over onverwachts hoge facturen. Daarom is de sms-gedragscode aangescherpt.

Aanscherping gedragscode tegen misbruik

Begin dit jaar steeg het misbruik van betaalde sms-diensten behoorlijk. Aanbieders van malafide sms-betaaldiensten worden steeds vindingrijker in hun praktijken. De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten heeft daarom de sms-gedragscode aangescherpt. Deze stichting is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en handhaving van de gedragscodes voor sms- en mobiele internetdiensten (MID) in Nederland en is dus ook de partij die veranderingen door kan voeren.

Slimme oplossing

Wat houdt deze aanscherping in? Eigenlijk is het een hele slimme oplossing, je moet namelijk het woord 'BETALEN' sms'en ter bevestiging van de aankoop van een betaalde sms-dienst. Dit was 'OK'. Doordat je nu 'BETALEN' ziet, hoopt de stichting een extra drempel op te werpen, zodat je niet per ongeluk een abonnement afneemt. Het wordt nog beter, in het bevestigingssms'je moet bovendien staan dat je een betaalverplichting aangaat en ook wat de verschuldigde kosten zijn. Daarnaast wordt het bevestigingsbericht uitgebreid met informatie over hoe en waar je je kunt afmelden.

Handhaving

Nu valt of staat zo'n aanscherping natuurlijk met de mogelijkheid om de gewenste aanpassingen af te dwingen. Het Loket Handhaving van de Stichting Gedragscode Mobiele Diensten krijgt meer bevoegdheden om de naleving van de gedragscode te handhaven. Het loket kan het stopzetten van de betalingen versnellen en misbruik beboeten.

Logo Stichting Gedragscodes Mobiele DienstenDe Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten is een gezamenlijk initiatief van alle partijen die betrokken zijn bij het aanbieden van SMS- en Mobiele Internet Diensten in Nederland. Dit zijn de providers, betaalplatform leveranciers, beheerders van de betaalsystemen en de bedrijven of personen die de diensten aanbieden en leveren. Het doel van de Stichting is - in aanvulling op bestaande wet- en regelgeving - een zelfregulerend, evenwichtig en uniform speelveld in de markt van mobiele diensten in Nederland te waarborgen. 

Zie ook onze FAQ: Hoe kan ik me afmelden voor sms-diensten?  

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie