Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wat je moet weten over refurbished telefoons

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan kun je kiezen voor een refurbished toestel. De markt voor deze telefoons is de laatste jaren flink gegroeid. Leuk, zo’n term, maar wat houdt refurbished precies in? Hoe zit het met de prijs en waar moet je op letten als je er een aanschaft? 

Refurbished, wat houdt dit precies in? 

Het betekent letterlijk gerenoveerd. De telefoon is tweedehands en opnieuw nagekeken, schoongemaakt en opgeknapt. Is het scherm bijvoorbeeld kapot, dan wordt dit onderdeel vervangen. De telefoon kun je vervolgens kopen voor een lagere prijs met garantie.

Waarom bieden bedrijven dit massaal aan? 

Een nieuwe iPhone kost al gauw 800 euro. Voor de nieuwste, de iPhone 13 Pro Max met 512 GB moet je begin 2022 zelfs ruim 1500 euro neertellen! Zo’n hoofdprijs wil en kan niet iedereen betalen. Ook word je geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wanneer je een smartphone boven de 250 euro koopt in combinatie met een abonnement. Deze regel geldt sinds 1 mei 2017 voor nieuwe toestellen die in maandelijkse termijnen bij een telefoonabonnement worden verstrekt. Bedrijven van refurbished telefoons profiteren hiervan.

Aantrekkelijk prijskaartje?

Het prijskaartje van een refurbished telefoon zit vaak tussen de prijs van een nieuw en tweedehands toestel in. Aantrekkelijk dus, zeker als je weet dat je telefoon opnieuw is nagekeken door experts en waar nodig opgeknapt is. Maar tóch kun je bedrogen uitkomen! Dit bleek na onderzoek van de Consumentenbond. We schreven hier eerder over. Gelukkig bestaat er sinds 15 maart 2019 het Keurmerk Refurbished, vooralsnog alleen voor iPhones.

Wat is Keurmerk Refurbished?

Het Keurmerk Refurbished is een keurmerk voor refurbished iPhones dat sinds 15 maart 2019 bestaat. Mogelijk komen er in de toekomst ook Android-toestellen bij. Het is een initiatief van Techniek Nederland om het kaf van het koren te scheiden. Een soort APK voor telefoons. Met dit keurmerk keurmerk krijgt een refurbished telefoon de stempel ‘goede kwaliteit’.  De ‘APK’ voor het Keurmerk Refurbished wordt uitgevoerd door TÜV. Dit is een onafhankelijk bedrijf, gespecialiseerd in het eerlijk keuren van apparaten. Alleen telefoons die hun tests doorstaan, maken aanspraak op het Keurmerk Refurbished.

Hoe zo’n telefoon dan gekeurd wordt? TÜV controleert telefoons op 50 verschillende technische punten. Ook checken de keurders of de gebruikte iPhone geen onderdelen heeft die niet van Apple zijn. Zo weet je zeker dat je geen iPhone koopt met allerlei slechte onderdelen. Op een telefoon met het Keurmerk Refurbished zit altijd twee jaar garantie. 

Is de geschiedenis van een refurbished toestel bekend?

Nee, niet precies. Het toestel dat je koopt kan gebruikt zijn als zakelijke telefoon, als showroommodel van een telefoonwinkel of is vrijwel direct na aankoop weer retour gestuurd. Deze telefoons mogen niet meer als nieuw verkocht worden en kunnen daardoor als refurbished worden aangeboden. De voorgeschiedenis is niet exact bekend. Wel worden ze ingedeeld in verschillende gradaties, waardoor je meer te weten komt over de conditie van het toestel.

refurbished-toestellen-groot.png

Zo goed als nieuw, licht gebruikt, zichtbaar gebruikt?

 ‘Zo goed als nieuw’ is in de praktijk nogal een rekbaar begrip. Bij bedrijven die het Keurmerk Refurbished hebben, is het naar eigen zeggen glashelder. Er zijn drie gradaties:

- Zo goed als nieuw: het apparaat vertoont vrijwel geen gebruikssporen.
- Licht gebruikt: het apparaat heeft hier en daar een klein krasje of een beetje stootschade.
- Zichtbaar gebruikt: het apparaat heeft diepere krassen, maar vrijwel nooit op het scherm en hier en daar een klein deukje.

Waar moet je op letten als je een refurbished toestel wilt kopen?

- Heb je echt voordeel bij de aankoop van een refurbished toestel? Soms betaal je meer voor een refurbished telefoon dan wanneer je een nieuwe koopt. Verkopers vergelijken de prijs vaak met de oorspronkelijke adviesprijs waardoor het voordeel groter lijkt dan het is. De winkelprijs kan namelijk al gedaald zijn. Bekijk in onze telefoonvergelijker de actuele prijzen.

- Doe onderzoek naar de aanbieder. Check op de website het KvK-nummer, het e-mailadres, het telefoonnummer en het keurmerk. Bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk (Check ook of de webwinkel écht lid is). Belangrijke zaken zodat je weet of de site betrouwbaar is en of je ze kunt bereiken wanneer dit nodig is.. 


- Informeer goed naar de staat van het toestel, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Uiteindelijk een toestel besteld? Check dan direct hoe het binnenkomt en of de telefoon alsnog voldoet aan je verwachtingen.Je hebt wettelijk 14 dagen bedenktijd op een product dat je koopt via een webwinkel, dus je kunt het terugsturen.

- Let op de garantietijd. Bij alle aanbieders krijg je garantie, maar de lengte hiervan verschilt. Soms is dat een paar maanden, soms twee jaar. Bekijk ook goed wat de garantie is op de accu. Hoe langer de garantietijd, hoe langer je daar een beroep op kunt doen. Bij een erkende refurbished aanbieder krijg je altijd 24 maanden garantie (net zoals bij een nieuwe telefoon).

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: vergelijken loont! Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders en natuurlijk de staat van het toestel. 

Refurbished toestellen bij Bellen.comrefurbished-filter.PNG

Wij helpen je hier graag een handje bij. Op Bellen.com vergelijken we ook refurbished toestellen. Door verschillende telefoons bij verschillende webshops te vergelijken, maken we het iets gemakkelijker voor jou. Ga naar de telefoonvergelijker en vink de de filter refurbished aan.Wij vergelijken alleen de A-klasse telefoons. De verschillen tussen de andere klasses zijn groot, we laten ze daarom buiten beschouwing.


Geactualiseerd: dinsdag 1 februari 2022

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie