Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dure smartphone? Per 1 mei BKR-registratie

door Jeanet Woldring

Aan het zoeken naar een bundel met de nieuwe Samsung Galaxy S8 of de iPhone 7? Wie dit weekend bestelt, houdt het Bureau Krediet Registratie in Tiel buiten de deur. Komende maandag 1 mei verandert dat en zijn providers verplicht alle telefoons boven de 250 euro aan te melden. 

AFM-regels-afbetaling-2 (002).jpg

De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, schrijft David Brenner in het Algemeen Dagblad. '15 euro per maand betalen voor een smartphone betekent ruim 4000 euro minder lenen voor een huis, blijkt uit nieuwe berekeningen van De Hypotheekshop (bij een jaarinkomen van 25.000 euro). Bij 30 euro daalt de leencapaciteit met het dubbele.'   

Inkomenscheck

De Wet op het financieel toezicht (Wft) geldt bij het aanbieden van duurdere smartphones. Toestel-koop en bellen/surfen moeten apart vermeld worden. Bij reclames is er voortaan het opgeheven vingertje 'geld lenen kost geld'.   

Vanaf mei gaat de verplichte BKR-registratie in. Providers moeten dan via een inkomenscheck controleren of een klant die databundel met nieuwe iPhone wel kan betalen. In praktijk valt dit leed te overzien, want pas bij een toestel duurder dan €1000 moet een loonstrookje of bankafschrift worden getoond, stelt Brenner.

Vaker een sim only abonnement?

Gaan consumenten voortaan abonnementen met minder dure smartphones kiezen? Bestellen ze vaker een sim only abonnement? KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone lieten desgevraagd aan de krant weten:,,Het is afwachten, we bezitten geen glazen bol". Ook Telecompaper en Bellen.com werd naar hun mening gevraagd.

'Grootste telecomvergelijker Bellen.com ziet al langer dat sim only-abonnementen zonder toestel populairder worden. Klikte 60 procent van de Bellen.com-bezoekers in 2014 op pakketten met toestel, inmiddels zoekt een meerderheid op sim only-bundels. De eerste drie maanden van 2017 betreft het zes tot zeven op iedere tien bezoekers. ,,Wij verwachten dat de groei van sim only doorzet," zegt directeur en eigenaar Ben Woldring.'   

Goedkopere telefoon

Telecompaper constateert dezelfde trend. In een afgelopen maart verrichte peiling zegt 18 procent van de twintigers zijn toestel voortaan ineens te zullen betalen. 16 procent van de twintigers kiest een goedkopere telefoon. Bij dertigers is ongeveer hetzelfde effect waarneembaar.

Lees AFM: regels voor verkoop mobiele telefoons op afbetaling

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie