Gestolen mobieltjes, IMEI en YUNU

Geactualiseerd: 03-10-2016

gestolen-mobieltjes-2.jpg

Straatroof en diefstal van mobiele telefoons, tablets en laptops is enorm toegenomen. Wekelijks worden er honderden gestolen. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je smartphone, laptop of tablet wordt gestolen. Je raakt alle data, zoals contacten, berichten en foto’s kwijt. Maar je kunt wel wat doen om je apparaat goed te beveiligen tegen diefstal. 

De overheid en een groot aantal partijen uit de telecom-, smartphone en tabletsector ondersteunen via een voorlichtingscampagne en de website maakhetzeniettemakkelijk.nl. Bedoeld om je te leren hoe je je device onbruikbaar kunt maken voor dieven. Doe dat nu, zodat áls jouw mobiel, laptop of tablet wordt gestolen de dief er weinig aan heeft. Hoe maak je je device 'Boefproof'?

Bescherm je device tegen diefstal

  1. Hoe je je smartphone of tablet Boefproof maakt, verschilt per merk of besturingssysteem. Klik hier voor de uitgebreide uitleg. Voor je laptop verschilt het of je Apple of Windows gebruikt.
  2. Is je telefoon, tablet of laptop gestolen? Je gaat naar de internetpagina van jouw merk smartphone/besturingsysteem. Dan kun je je mobiel terugvinden, gegevens wissen en je toestel blokkeren. Klik hier voor de uitgebreide uitleg. 

En blokkeren via IMEI-nummer?

Er wordt al jaren gesproken over blokkering van smartphones via het IMEI-nummer. Deze methode is echter onvoldoende effectief gebleken. Het blokkeert namelijk niet de toegang tot internet via wifi. Daarnaast heeft de blokkade geen effect in een buitenland waar de telco's geen IMEI-nummers blokkeren. 

Op verzoek van de toenmalige minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft Samsung eenvoudige toestelblokkering ingebouwd in nieuwe smartphones. Het ministerie verwacht dat alle andere makers van smartphones snel zullen volgen. Het lijkt er dan ook op dat er geen wetgeving komt die providers verplicht stelt gestolen mobieltjes te blokkeren op basis van het IMEI nummer.

Maar wat is IMEI? Het is de afkorting van International Mobile Equipment Identification en staat voor het 15 cijferige serienummer dat aan een toestel gegeven is ten behoeve van identificatie. Hiermee meldt een telefoon zich op het netwerk van een provider aan. Het heeft niets te maken met de simkaart. Je krijgt IMEI op je scherm door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van de telefoon valt dit nummer te lezen.

Wat is 'YUNU' en waarvoor dient het?

Yunu staat voor Your Unique Number. Het is de beveiligingscode van je toestel. Maar wat heb je daaraan? Door Yunu te activeren, werkt je telefoon enkel en alleen maar met je eigen simkaart. Als een dief of heler er een andere simkaart inzet, doet je mobieltje niks. Helemaal niks, omdat hij om de code vraagt. En die code ken jij alleen. Het is dus wat anders dan de pincode die je invoert. Hoe je dat doet, is afhankelijk van het merk. Informatie erover staat in de handleiding van je toestel.

Wat is de pincode en waarvoor dient het?

De pincode, die je ook altijd even moet ingeven, voorkomt alleen dat iemand anders op jouw kosten kan bellen en internetten. De pincode zit echter op je simkaart. En het is een fluitje van een cent om die te vervangen.

Smartphone toch gestolen? Onderneem actie:

  • Ga naar de internetpagina van je mobiel (als je die hebt aangemaakt, zie de uitleg bovenaan). Dan kun je je mobiel terugvinden, gegevens wissen en je toestel blokkeren.
  • Bel je provider om je simkaart te blokkeren en een nieuwe kaart aan te vragen
  • Doe aangifte bij de politie, zo mogelijk mét je Imei-nummer erbij. Als je weet waar je mobiel is, vertel dat aan de politie. Ga er niet zelf op af!