Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Gestolen mobieltjes, IMEI en YUNU

Geactualiseerd: 23-09-2019

gestolen-mobieltjes-2.jpg

Straatroof en diefstal van mobiele telefoons, tablets en laptops, helaas, het komt vaak voor. Behalve de shock van het feit dat iemand je bestolen of zelfs beroofd heeft, is het ook nog eens gevaarlijk voor jouw privacy. En het is natuurlijk ook vervelend omdat je data zoals contacten, berichten en foto’s kwijt kunt raken. Zorg er nu voor dat je jouw apparaat zo goed beveiligd tegen diefstal. 

De overheid en een groot aantal partijen uit de telecom-, smartphone en tabletsector ondersteunen via een voorlichtingscampagne en de website maakhetzeniettemakkelijk.nl. Op deze site kun je leren hoe je je device onbruikbaar kunt maken voor dieven. Hoe maak je apparaten 'Boefproof'?

Bescherm je device tegen diefstal

 1. Op deze website wordt per merk uitgelegd hoe je je smartphone of tablet Boefproof maakt. Klik hier voor de uitgebreide uitleg.
 2. Gebruik een pincode, vingerafdruk of ander optie om het apparaat te ontgrendelen
 3. Activeer, indien mogelijk, de optie om alleen jouw kaart te kunnen gebruiken in de telefoon.
 4. Activeer de opties om de telefoon op afstand te blokkeren en zo bijvoorbeeld de toegang tot jouw apps ontoegankelijk te maken.
 5. Maak regelmatig een backup van jouw gegevens, zodat als het apparaat toch gestolen wordt jij de gegevens nog hebt.
 6. Is je telefoon, tablet of laptop gestolen? 
  1. Blokkeer de simkaart via jouw telecomprovider. Zo kan er geen misbruik gemaakt worden van jouw kaart.
  2. Doe aangifte.
  3. Inventariseer welke apps je gebruikt en pas als het mogelijk is wachtwoorden aan (bijvoorbeeld bij webshops waar je vaak bestelt).
  4. Je gaat naar de internetpagina van jouw merk smartphone/besturingsysteem. Dan kun je je mobiel terugvinden (als jouw telefoon die optie heeft), gegevens wissen en je toestel blokkeren. Klik hier voor de uitgebreide uitleg. 

Wat is 'YUNU' en waarvoor dient het?

Yunu staat voor Your Unique Number. Het is een zelf te bedenken code voor jouw toestel. Bij de meeste toestellen kun je in het menu een beveiligingsoptie activeren waardoor de telefoon enkel en alleen met jouw eigen simkaart werkt. Als een dief of heler er een andere simkaart inzet, doet je mobieltje niks. Want er is een code nodig, en die code ken jij alleen. Het is dus wat anders dan de pincode die je invoert. Er zijn ook telefoons/beveiligingsapps waarbij er een alarm afgaat als er een andere kaart in het toestel geplaatst wordt. Wat er mogelijk is en hoe je dit activeert is afhankelijk van het merk. Informatie hierover staat in de handleiding van je toestel. 

Wat is de pincode en waarvoor dient het?

De pincode is gekoppeld aan de simkaart en beschermt de telefoon zelf niet. Als de kaart gewisseld wordt dan kan het toestel gewoon gebruikt worden. De pincode voorkomt dat iemand anders op jouw kosten kan bellen en internetten en kan zien wat jij aan foto's etc. op de telefoon hebt staan. Pincode, veegbeweging (Swipe), vingerafdruk of gezichtsherkenning, dit zijn beveiligingsopties voor het ontgrendelen van het scherm en de toegang tot de informatie op jouw simkaart. Standaard staat één van deze beveiligingsvormen aan. Je kunt het makkelijk uitzetten, wij adviseren dit niet te doen.

En blokkeren via IMEI-nummer?

Er werd jaren gesproken over blokkering van smartphones via het IMEI-nummer. Deze methode is echter onvoldoende effectief gebleken. Het blokkeert namelijk niet de toegang tot internet via wifi. Daarnaast heeft de blokkade geen effect in een buitenland waar de telco's geen IMEI-nummers blokkeren. Op verzoek van de toenmalige minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft Samsung eenvoudige toestelblokkering ingebouwd in nieuwe smartphones. Deze blokkering blijkt redelijk makkelijk te omzeilen en is daarom niet verplicht geworden. Het lijkt er dan ook op dat er geen wetgeving komt die providers verplicht stelt gestolen mobieltjes te blokkeren op basis van het IMEI nummer.

Navigatie