Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over telefoonbeveiliging

Geactualiseerd: 04-12-2017

telefoonbeveiliging.jpg

Edward Snowden liet in 2013 zien tot in welk detail overheden onze digitale communicatie kunnen afluisteren. Er lijkt sindsdien weinig veranderd, stelt Erwin Boogert in zijn column op Bellen.com. In dit artikel krijg je apps aangereikt om je telecomverkeer weer écht privé te maken.

Smartphone beveiligen: de beste tips

Apps waarmee je met een gerust hart kunt sms’en, chatten en bellen, zonder dat kwaadwillenden of veiligheidsdiensten kunnen meeluisteren. Kortom, tips voor het optimaal beschermen van je smartphone of tablet.

1. Zorg voor goede toestelvergrendeling

Als je je telefoon beveiligt met een toegangscode of wachtwoord, kunnen anderen niet bij je gegevens. Dit is de belangrijkste maatregel die je kunt treffen.Toch zijn er nog steeds veel gebruikers die geen toestelvergrendeling hebben ingesteld, omdat ze dit zijn vergeten of gewoon niet prettig vinden. Het gaat dan niet alleen om bellen, maar vooral ook om toegang tot allerlei diensten, zoals Facebook, je bankapp, en natuurlijk je e-mailaccount. Want als anderen toegang hebben tot je e-mailaccount, kunnen ze daarmee ook wachtwoorden van andere diensten veranderen. Een wachtwoord op de telefoon voorkomt ook dat een eventuele antidiefstalapp direct verwijderd kan worden of dat de telefoon teruggezet kan worden naar de fabrieksinstellingen. 

STAP 1: Stel een toegangscode in
De eerste stap is om je telefoon te beveiligen met een toegangscode of wachtwoord. Een toegangscode zorgt ervoor dat een dief niet in je toestel kan. Afhankelijk van je type smartphone kun je ook gebruik maken van je vingerafdruk of een veegpatroon om je smartphone te ontgrendelen. Heb je een Android telefoon, dan moet je deze methode niet gebruiken. Hackers zijn er namelijk in geslaagd vingerafdrukken te stelen. De scanner van de iPhone is redelijk veilig omdat het de vingerafdruk direct versleutelt. Ontgrendeling via gezichtsherkenning wordt afgeraden, aangezien deze beveiligingsmethode gevoelig is voor fraude. 

STAP 2:  Wijzig de standaard simkaart pincode
Je simkaart is beveiligd met een viercijferige pincode. De pincode van de simkaart is standaard ingesteld op 0000. Wijzig de pincode om misbruik tegen te gaan en te voorkomen dat anderen op jouw kosten bellen of internetten.

2. Download niet uit onbekende bronnen

Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels. Verder adviseren we je goed te kijken hoe vaak een app is gedownload en hoe deze door gebruikers wordt beoordeeld. Sommige - vaak gratis - apps kunnen malware en virussen bevatten. Virussen kunnen de controle van je smartphone overnemen en bijvoorbeeld dure betaalde sms’jes verzenden. Malware zorgt voor vervelende reclame’s en pop-ups op je toestel. Loop eerst de checklist van Veilig Internetten door, voordat je een app op je smartphone of tablet installeert. 

3. Let op app-machtigingen

Installeer je een nieuwe app of een update van een bestaande applicatie, check dan altijd in het installatiescherm welke machtigingen deze nodig heeft. Let tijdens elke installatie goed op en bepaal of je ze wilt verlenen. Zo hoeft een wallpaper-app in principe geen toegang tot je locatie, camera, microfoon of identiteit. Vraagt hij daar wel om, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief. Kortom, lees de voorwaarden!

4. Gebruik een veilige chat-app

Voorbeelden van veilige chatdiensten zijn Telegram en TextSecure (aanbevolen door Snowden). WhatsApp heeft inmiddels ook een end-to-end-encryptie, behalve als je de webversie gebruikt. Hierdoor kunnen berichten alleen nog door gesprekspartners worden ontsleuteld, aangezien de versleuteling wordt opgezet door de app op je telefoon. WhatsApp zelf kan dus geen berichten meer uitlezen. Volgens AndroidPlanet is Threema een van de veiligste berichten-apps, die desgewenst anoniem is te gebruiken en zijn servers in Zwitserland heeft staan. Je maakt zelf je encryptie aan door vóór aanmelding op een vierkant vlak te wrijven. Om je inlog te bevestigen voer je je telefoonnummer in, die overigens direct erna weer wordt ontkoppeld. Je kunt je contacten synchroniseren, maar ook Threema-codes of QR-codes scannen om een gesprekspartner toe te voegen.

5. Gebruik een veilige telefonie-app of privacytelefoon

Hoewel je telefoongesprekken standaard worden versleuteld door je telecomprovider laat de beveiliging vaak te wensen over. Wil je voorkomen dat bijvoorbeeld de politie of inlichtingendiensten je kunnen afluisteren, dan kun je het gebruik van een telefoon-app met end-to-end-encryptie overwegen. Bekende namen zijn RedPhone (aanbevolen door Snowden) en Silent Phone. Laatstgenoemde maakt gebruik van gebruikersnamen, dus je hoeft niet per se je 06-nummer aan iemand te geven om te communiceren. De verbinding verloopt via internet. Voor gebruik van de app heb je een abonnement nodig. KPN is in april 2015 gestart met de verkoop van de op privacy gerichte BlackPhone.

6. Maak gebruik van een VPN-verbinding

Controleer het adres van websites en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van je browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Wil je de risico’s tijdens het internetten op openbare wifi-netwerken beperken, maak dan gebruik van een VPN-app als Tunnelbear. Deze voorkomt dat pottenkijkers je wachtwoorden kunnen stelen of toegang krijgen tot andere data door een Virtual Private Network op te zetten. Zo’n netwerk verbergt je locatie, zodat je gemakkelijk verbindt met een server in een ander land, waarna websites denken dat je je daar bevindt.

7. Check regelmatig voor toestelupdates

Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone kun je er – afhankelijk van de fabrikant – vanuit gaan dat deze nog enkele keren van een update wordt voorzien. Doorgaans krijg je hiervan automatisch een melding, maar is dat niet het geval, dan kun je dit ook zelf checken. De optie om te updaten is doorgaans via ‘Instellingen > Over deze telefoon/tablet > Software-update’ te vinden.

8. Laad veilig op

Volgend het beveiligingsbedrijf Authenti8 kan je apparaat al geïnfecteerd worden door eenvoudigweg het stekkertje van jouw telefoon in een openbaar (oplaad)punt te steken. En hackers kunnen gemakkelijk via een (draagbaar) stopcontact of USB-poort inbreken in jouw telefoon. Oplossing: neem je eigen 'power' mee in de vorm van een extra batterij of een powerpack.

9. Installeer een traceerapp: maak je smartphone boefproof

De meeste smartphones hebben anti-diefstal functies waarmee jezelf je toestel op afstand kunt terugvinden, wissen en blokkeren. Deze kun je eenvoudig activeren via het instellingenmenu in je smartphone. Op de Boefproof website vind je de instructies voor jouw smartphone.

Tot slot een belangrijke tip van de Consumentenbond: test na installatie/activering van de traceer-app even of alles werkt door je telefoon als verloren op te geven!  

10. Maak een lijstje van belangrijke gegevens

  • Noteer vooraf de informatie die je bijvoorbeeld nodig hebt als je telefoon wordt gestolen: 
  • Het telefoonnummer dat je moet bellen om je simkaart te blokkeren. Soms moet het blokkeren via een internetsite waarbij je moet inloggen. Bekijk de telefoonnummers of de websites.
  • PUK-code van de simkaart voor als je de pincode vergeet.
  • IMEI-code van de telefoon. Je vindt hem (meestal) door *#06# te bellen.
  • Login-gegevens van de traceerapp.

11. Bewaar je wachtwoorden veilig

1Password en KeePassx zijn voorbeelden waar je je wachtwoorden veilig kunt bewaren.

Heb je een Windows Phone? Tips om mijn telefoon beveiligd te houden 

Bronnen: Android Planet, Iculture, ConsuWijzer -> je smartphone beveiligen in 6 stappen

Navigatie