Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Bellen en internetten vanuit het buitenland

Goedkoop bellen en internetten vanuit het buitenland begint op Bellen.com. Kies hieronder een internationale bestemming voor een vergelijking van alle bel-, sms- en datatarieven. Vanuit het vergelijkingsoverzicht kun je direct overstappen naar de provider van je voorkeur en veel besparen.

Vanuit waar wil je bellen?

  Roam Like at Home in de EU

  Wil je in het buitenland jouw mobiele telefoon gebruiken om te bellen, sms'en of internetten? Prepaid of abonnement? Dat kan! Dan ben je aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaal je voor roaming hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Maar in sommige gevallen mag je aanbieder een toeslag vragen. 

  Heb je onbeperkt internet? Dan kun je ook zonder extra kosten in een ander EU-land internetten. Maar niet meer onbeperkt. Er is een limiet aan het aantal GB's dat je onder je Nederlandse voorwaarden kunt gebruiken. Verbruik je meer dan deze limiet, dan mag je provider een toeslag vragen. Deze toeslag is maximaal 2 euro (tot 1 juli 2023, daarna wordt het € 1,80) exclusief btw per GB. De provider mag de hoeveelheid GB's ook beperken in plaats van een toeslag te vragen. Hoe jouw provider dit regelt, vind je terug bij de pakketten.

  Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis. Dus als je thuis 4G of 5G gebruikt, dan heb je daar in een ander land ook recht op. Als het buitenlandse netwerk het niet ondersteunt, dan moet de provider je daarover informeren.

  Let op buiten de EU

  De meeste providers hebben de wereld in zones ingedeeld. Per zone hebben ze een prijs bepaald. Bij een klein aantal providers betaal je het tarief van de lokale/regionale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. Er kunnen prijsverschillen zijn tussen de verschillende aanbieders binnen één land. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar beschikbare netwerken en kiest bij voorkeur voor de provider waar jouw Nederlandse telecomprovider een overeenkomst mee heeft. 

  • Mobiel internet is in een aantal zones schrikbarend duur. Dit kan zomaar oplopen tot € 10 per MB. Het bekijken van een filmpje van 3 MB kost in dat geval € 30. Zet dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet het daarna weer uit.  Of zoek een provider die kortingsopties heeft voor jouw bestemming.
  • Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Wil je meer internetten dan moet je de limiet zelf uitschakelen. Tot de volgende factuurperiode kun je dan onbeperkt internetten. Je krijgt dan geen waarschuwing meer als je veel kosten maakt. Installeer een datateller op je smartphone, daardoor hou je zicht op je datagebruik en de kosten.
  • Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt, betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of via wifi WhatsAppen) dan vanuit het buitenland bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en het ontvangen van een sms is altijd gratis!
  • Word je gebeld in het buitenland? Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Hij hoeft immers niet te weten of je in Sappemeer of São Paulo zit!  Jij betaalt de rest... Wat de exacte tarieven zijn hangt af van het abonnement en het land. In de vergelijker laten we je ook zien wat je betaalt als je gebeld wordt.

  Pas op: Turkije en Zwitserland zijn geen EU-landen

  Turkije en Zwitserland horen niet bij de EU en vallen dus buiten de roamingafspraken. Veel telecomproviders passen de EU-regels gelukkig ook in deze landen toe, maar het verschilt per aanbieder. Check daarom voor vertrek ons tarievenoverzicht in bovenstaande vergelijker. Vooral als je naar Turkije gaat, is het opletten geblazen. Vijf minuutjes bellen kost je zomaar € 5 of meer en voor 5 MB internet betaal je bij de meeste providers minstens € 10! 

  Je kunt gratis roamen in alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Verder kun je gratis roamen in de Azoren en Madeira (Portugal), Canarische Eilanden (Spanje), Frans-Guyana, Guadeloupe, IJsland, Liechtenstein, Martinique, Mayotte en Saint Martin (Franse gedeelte van Sint Maarten), Noorwegen en Réunion. Ook kun je in deze regio's gratis roamen, zolang je op het netwerk van een EU-land zit: Åland (Finse netwerk), Ceuta (Spaanse netwerk), Monaco, (Franse netwerk) en Vaticaanstad (Italiaanse netwerk).  Sommige aanbieders bieden ook gratis roaming in andere landen aan. Bijvoorbeeld in Europese landen buiten de EU, zoals het Verenigd Koninkrijk, daar is sinds de Brexit nog niets aangepast. Check daarvoor ons tarievenoverzicht in bovenstaande vergelijker.

  Vergelijk en kies de beste deal

  Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.