Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Prepaid vergelijken

0 gevonden
0
Nog een lopend contract? Gebruik onze Contractwekker

Prepaid vergelijken

Vergelijk de tarieven en mogelijkheden van alle prepaid simkaarten. Prepaid is vooral ideaal voor iedereen die weinig belt en met name bereikbaar wil zijn. Je hebt geen maandelijkse abonnementskosten (want je betaalt vooraf) en geen contract. Als je weet wat je maandelijkse verbruik is voor bellen, sms en internet, dan kun je dit invullen. We laten alle opties zien, inclusief de maandbundels die je kunt kopen om de kosten te drukken.

Of je nu op zoek bent naar de goedkoopste prepaid simkaart, of naar een pakketje op maat, wij kunnen je altijd helpen. Want de goedkoopste simkaart in aanschaf hoeft niet altijd voordelig te zijn. Ook bij prepaid geldt dat een pakketje dat past bij jouw verbruik de goedkoopste oplossing is. Wij rekenen met de prijzen per minuut, sms en/of MB. Het is al snel aan te raden een maandbundel te kopen van jouw beltegoed. Dit lijkt erg op een abonnement, maar je hebt eigenlijk sim only prepaid. Want je zit niet vast aan een looptijd of een contract. Heb je zo'n maandbundel gekocht en houd je wat over? Dit komt na die maand helaas te vervallen.

Ons vak is vergelijken. We zeggen daarom nooit zomaar dat een partij de goedkoopste prepaid provider is. We houden bijvoorbeeld rekening met afrekentrucs zodat jij goed kunt zien wat de maandelijkse kosten zijn. Providers rekenen zichzelf snel als goedkoopste partij, door bijvoorbeeld gratis beltegoed weg te geven. Maar dit tegoed is eigenlijk altijd beperkt geldig of je moet er wat voor doen, zoals bijvoorbeeld opwaarderen. Dan lijkt het de beste deal, maar valt het in de praktijk tegen.

Sim only prepaid

Het is af en toe wat verwarrend. Want de term sim only wordt ook gebruikt om abonnementen zonder telefoon aan te duiden. Maar prepaid is in de meeste gevallen ook sim only. Je krijgt namelijk alleen een simkaart met een mobiel nummer. Er zijn wel pakketjes te koop in combinatie met een telefoon. Dan zit er een prepaid startpakket in de doos verpakt.

Startpakket

In het startpakket zit de prepaid simkaart. Aan die prepaid simkaart is een 06-nummer gekoppeld. Je kunt dit nummer in gebruik nemen. Hoe je dat doet verschilt per prepaid provider. Meestal komt het er op neer dat je moet opwaarderen. Soms krijg je gratis beltegoed als je jouw gegevens invult bij de prepaid provider. Doe je dat niet dan kun je anoniem gebruik maken van de kaart.

Bellen en sms'en en internetten

Met prepaid kun je bellen en sms'en en mobiel internetten. Alleen wordt het afgerekend via het prepaid tegoed. Dat is het grote verschil tussen een prepaid sim en een sim only abonnement. Bij abonnement providers betaal je elke maand vaste lasten. Dat is bij prepaid niet het geval. Het is wel zo dat als je prepaid belt, of liever gezegd veel belt, je duurder uit kunt zijn. Omdat het tarief per minuut relatief hoog ligt. Maar omdat je geen contract hebt en geen abonnement per maand hoeft te betalen kun je toch goedkoper uit zijn. Internetten hoort ook zeker tot de mogelijkheden. Dat kan per losse MB, maar je kunt ook prepaid internet bundels kopen. Dan betaal je minder per MB. En ook hier geldt, het lijkt net op sim only abonnementen. Je kunt bundels kopen van 250 MB tot 35 GB. Prepaid vergelijken loont op dit gebied zeker.

Prepaid met nieuwe telefoon

Je kunt jouw prepaid simkaart in elke telefoon plaatsen. Dus koop je een ander toestel? Geen probleem. Nieuwe telefoons hebben geen simlock en kun je dus gewoon gebruiken. Is jouw huidige simkaart te groot? Je kunt altijd een nieuwe simkaart aanvragen bij de prepaid provider. Dit is met behoud van nummer en van het tegoed. Je krijgt een nieuwe drie-in-één kaart, die is elk gewenst formaat te gebruiken. En werkt dus altijd.

Prepaid nummerbehoud

Ook met prepaid kun je jouw telefoonnummer meenemen als je overstapt naar een andere provider. Omdat die provider bijvoorbeeld meer prepaid internet opties heeft. Of omdat daar wel een bundel met belminuten te krijgen is. Het loont altijd om te vergelijken. Zeker als jouw gebruik veranderd is. Je belt bijvoorbeeld vaker, of verstuurt geen sms'jes meer omdat je WhatsAppt.

Wat kost nummerbehoud bij prepaid?

Het meenemen van jouw eigen 06-nummer naar een nieuwe provider kost maximaal 10 euro. Maar voor zover wij weten brengt niemand dit in rekening, dus is nummerbehoud gratis. Dit geldt gelukkig ook voor prepaid. Indirect kan een overstap jou wel wat kosten. Want het prepaid tegoed bij de oude aanbieder komt te vervallen als je overstapt. Opmaken voordat de overstap gerealiseerd is, luidt ons advies. 

Overstappen met nummerbehoud

Je kunt jouw prepaidnummer meenemen naar een andere provider. Je vraagt dan een startpakket aan bij de nieuwe provider. Dit wordt via de post bij jou thuis bezorgd. Of je haalt/koopt zo'n pakket in de winkel. Bij dat sim only pakket zit een nummerbehoud formulier. Of een instructie om het online te regelen. Binnen 10 dagen wordt jouw nummer van de oude simkaart overgezet naar jouw nieuwe simkaartje.

Hoe regel je een overstap met nummerbehoud?

Kies een nieuwe provider en bestel daar een startpakket. Hierin vind je de instructies voor het aanvragen van nummerbehoud. De nieuwe provider neemt contact op met je huidige provider. Onderling regelen ze het overzetten van jouw nummer. Op de afgesproken datum zet de oude provider het nummer over. En de nieuwe aanbieder koppelt het telefoonnummer aan jouw nieuwe simkaart.

Mobiel internet

Prepaid internet is eigenlijk net zo te gebruiken als internet bij sim only abonnementen. MB's kun je per stuk betalen, maar je kunt ook databundels kopen. Wanneer zo'n bundel op is kun je meteen een nieuwe kopen. In de vergelijker zie je daarom ook bundels met de bijbehorende maandelijkse kosten terugkomen. Wil je veel internetten, dan is een sim only abonnement meestal goedkoper. Maar dat hoeft niet, een aantal prepaid providers heeft scherp geprijsde pakketjes samengesteld waarmee sommige bellers goedkoop uit zijn. Dit zie je terugkomen in de vergelijking als je jouw gewenste belminuten en MB's invult.

Buitenland

Met prepaid kun je ook de grens over. Binnen de EU betaal je hetzelfde tarief als in Nederland. Daarbuiten betaal je al snel veel hogere tarieven. Daarom is het verstandig voor vertrek de tarieven te controleren voor het land waar je heen gaat. Er zijn weinig kortingsmogelijkheden voor gebruik in het buitenland. Daar hebben de prepaid providers geen goede deals voor. Dan is een sim only abonnement interessanter.

Prepaid simkaart vergelijken

Waarom zou je prepaid vergelijken? Je koopt vooraf het tegoed. Het is daarom toch allemaal gelijk? Nee, daarom hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet:

  • Niet alle providers rekenen per seconde, soms betaal je per minuut. Ook kan er een starttarief gerekend worden.
  • De geldigheid van het prepaid tegoed verschilt per provider Dit varieert van 3 maanden (Lycamobile, Lebara), 6 maanden (bijvoorbeeld KPN, Simyo, Vodafone, T-Mobile) , 9 maanden ( L-Mobi) tot 12 maanden (Aldi, AH Mobiel, Jumbo, Kruidvat). Soms volstaat het regelmatig aanspreken van het tegoed, soms moet je opwaarderen.
  • Je kunt ook met prepaid mobiel internetten. Bij de meeste aanbieders kun je daar een internetbundel voor kopen. Maar betalen per MB is ook een optie. De prijzen per bundel, de inhoud van die bundels en de tarieven voor losse MB's lopen behoorlijk uiteen. Het buitenbundeltarief komt ook voor bij prepaid. Dit wordt in rekening gebracht als jouw bundel op is. Dit is eigenlijk altijd het standaard tarief. En daar zitten behoorlijke verschillen in. We houden hier rekening mee in de vergelijking.
  • Prepaid kent geen aansluitkosten. Maar je betaalt wel. Hoe zit dat? Bij een aantal aanbieders betaal je voor de aanschaf van het prepaidpakket. Dit krijg je meestal gedeeltelijk weer terug in de vorm van beltegoed. Bij andere providers krijg je het simkaartje gratis, maar moet je opwaarderen voordat je de kaart kunt gebruiken.
  • Zoveel aanbieders, zoveel opwaardeeropties: online, via winkels, automatisch of via een sms. Ook het opwaardeerbedrag verschilt: 5 euro is het laagst mogelijke bedrag en 50 euro per keer is wel het hoogst haalbare.
  • Internetsnelheid verschilt per provider. Zo kun je bij Kruidvat alleen van 3G gebruik maken en heeft Vodafone geen 3G meer, maar wel 4G. T-Mobile biedt geen ondersteuning meer voor 2G, wel voor 3G en 4G. Er is nog geen prepaid provider met toegang tot 5G. Wat wel beschikbaar is, vind je bij de pakket details.

Navigatie