Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Samsung Ativ Tab 10.1
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Samsung Ativ Tab met Windows RT

Wil je de Samsung Ativ Tab 10.1 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Samsung Ativ Tab 10.1. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

  • Besturingssysteem
    Windows
  • Schermdiagonaal
    10.1 inch
  • Intern geheugen
    32 GB
  • Werkgeheugen
    2 GB
  • 4G
    Nee
  • 5G
    Nee
  • Selfie camera
    1,9 megapixel
  • Foto camera
    5,0 megapixel
  • Gesprekstijd
    onbekend
  • Standby-tijd
    onbekend
  • Introductie
    1e kwartaal 2012

Door Jori Korpershoek - De Samsung Ativ Tab is eigenlijk een apart product. De software wordt geleverd door Microsoft. Met Windows RT en  Windows 8 hoopt het bedrijf eindelijk een antwoord te hebben op de iPad. Samsung is ondertussen nummer twee in de tabletmarkt. De buitenkant verrast dan ook weinig: Samsung zet haar goed werkende strategie door en levert een tablet die vanaf de buitenkant vrij veel lijkt op haar eigen Android producten. Is deze combinatie van innovatie en vertrouwd design succesvol?

Geen zin om te lezen? Bekijk hier onze videoreview van de Samsung Ativ Tab net Windows RT.

Hardware Samsung Ativ Tab

Als het scherm uit staat is de Samsung Ativ Tab een vrij anoniem apparaat. Op de voorkant vallen alleen de netjes weggewerkte speakers en de knop met het Windows logo op. De achterkant lijkt veel op die van de Galaxy SII en de Note II: het is plastic dat op aluminium lijkt, maar vrij goedkoop aanvoelt. De tablet is stevig, maar is niet zo robuust of luxe als bijvoorbeeld de iPad. Wel een voordeel is dat hij lekker licht is, zonder dat je ooit het idee hebt dat je een stuk speelgoed in je handen hebt.

De binnenkant is prima en zorgt er voor dat bij normaal gebruik alles vloeiend werkt. Het scherm heeft echter zijn voor en nadelen. Het is helder, heeft goede kijkhoeken en ook de kleuren zien er goed uit. Maar er zijn ook twee duidelijke minpunten: ten eerste is de resolutie niet zo hoog, slechts 1366 bij 768 pixels. Dat is maar iets meer dan de veel kleinere Galaxy Note II en Galaxy SIII, terwijl veel concurrerende tablets tot wel drie keer zoveel pixels laten zien. Op de Ativ Tab ziet tekst er vaak niet helemaal scherp uit en zijn ronde vormen vrij kartelig.  Dit zorgt nergens voor problemen, maar het valt wel op.

Het scherm heeft daarnaast een verhouding van 16:9, wat een rare keuze is. Dit is hetzelfde als veel laptop en tv schermen, maar is niet echt geschikt voor grote tablets. Alleen voor films is het een duidelijk voordeel: die vullen het hele scherm. Als je hem namelijk horizontaal (in landscape) vast hebt en iets probeert te typen, is er weinig ruimte boven het toetsenbord over. Verticaal is 16:9 nog minder nuttig. De tablet voelt dan opeens een stuk zwaarder aan doordat het gewicht raar verdeeld wordt, terwijl websites en apps er smalletjes uitzien en sommige zelfs helemaal niet werken. Een iets vierkanter scherm was praktischer geweest: nu mis je eigenlijk altijd of wat ruimte in de breedte of in de hoogte.

Iets waar de Ativ Tab duidelijk beter is dan een hoop concurrenten is het aantal aansluitingen op de tablet,  die netjes achter klepjes weggewerkt zijn. Daaronder is onder andere een micro SD kaartlezer te vinden, zodat je makkelijk extra bestanden, films en muziek kan bekijken of beluisteren. Ook is er een HDMI-poort om externe schermen bij de tablet te gebruiken. Opvallend is echter de USB poort, waarmee je bijvoorbeeld een harde schijf, USB-stick of toetsenbord op de tablet kan aansluiten. Hierdoor voelt de tablet meer als een kleine computer dan een grote telefoon.

Windows 8 op handformaat

Wat ook aan dat gevoel bijdraagt is het besturingssysteem: Windows RT.  Windows RT is gebaseerd op Windows 8 en is geoptimaliseerd voor tablets. Waar Windows 8 nog leunt op processors die origineel voor desktops en laptops zijn ontworpen (x86 voor de kenners) maakt Windows RT gebruik van mobiele hardware. Dit zorgt voor een langere batterijduur en dat de tablet ook niet snel heet wordt. Dit heeft echter niet alleen voordelen: de tablet kan, ondanks dat hij op Windows draait, geen traditionele Windows programma’s draaien. Alleen programma’s uit de Windows Store (Microsofts versie van de Appstore/Google Play) zullen werken.

De enige uitzondering daarop zijn een paar programma’s van Microsoft, waaronder Paint en Internet Explorer, maar handig is dat standaard Word, Excel en Powerpoint op de tablet aanwezig zijn. Deze programma’s zijn nog steeds de standaard voor veel gebruikers en het is handig om ze ook on-the-go te kunnen gebruiken. Ingewikkelde acties zijn enigszins lastig met het touchscreen te bedienen, maar voor het meeste gebruik volstaat het prima.

Druk op start om te beginnen

De echte vernieuwing ligt echter bij het nieuwe startscherm. Hier heeft Microsoft flinke inspiratie opgedaan bij hun eigen Windows Phone en de live tiles geïntroduceerd. Dit zijn vierkanten waarmee je apps kan starten maar ook alvast wat informatie kan scannen. Hiermee zie niet alleen in één oog opslag of je nieuwe berichten hebt, maar krijg je ook een preview van dat bericht. De weer-tile zal bijvoorbeeld de temperatuur en bewolking laten zien. Dit in combinatie met de strakke lijnen en kleuren maken Windows RT echt anders en herkenbaar.

Maar hoewel het er dus modern uit ziet, zijn er ook nog punten waar de concurrenten voor liggen. iOs en Android hebben in de loop der jaren miljoenen apps in hun applicatiewinkels verzameld en daar kan de Windows Store simpelweg niet tegen op. Niet alleen zijn er veel minder apps te vinden, maar ook de kwaliteit is niet hetzelfde als op de andere platforms. Zo missen officiële Facebook-, Twitter- en Youtube-apps en zijn de alternatieven die door andere partijen gemaakt zijn niet geweldig. De meest populair Youtube-app had bijvoorbeeld problemen met video’s afspelen.

Gelukkig kan een goede browser een hoop functionaliteit van apps overnemen. De nieuwe versie van Internet Explorer is flink verbeterd en een moderne, snelle browser. Helaas werken de meeste websites niet even lekker als een app, zeker omdat ze meestal niet ontworpen zijn voor gebruik met een touchscreen. Maar de slechte naam die de browser een paar jaar geleden had is nu zeker niet meer verdiend.

Het is echter niet zo dat er helemaal geen apps beschikbaar zijn en er zijn zeker ook uitspringers. De NOS app bijvoorbeeld werkt goed en sluit in stijl perfect aan met de rest van het besturingssysteem. Ook zijn er aardig wat games beschikbaar die ook gebruik kunnen maken van Xbox Live, wat ook gebruikt wordt voor online gamen op de Xbox 360.

Het bureaublad

Het oude bureaublad is nog steeds aanwezig, maar doordat je daar naast Office geen programma’s kan installeren mist dit veel van zijn originele functionaliteit. Het oude configuratie scherm en Windows Verkenner zijn hier nog wel te vinden, maar doordat deze nooit ontworpen zijn om met de hand te gebruiken zijn ze niet heel makkelijk in gebruik. De meeste instellingen zijn gelukkig ook via het startscherm te vinden, dus eigenlijk is dit gedeelte alleen nog maar nodig voor hele specifieke taken. In die zin is het meer een handige extra dan iets waar je veel mee gaat doen.

Dit oude gedeelte van Windows heeft ook voordelen. Hierdoor is de USB-poort ook zonder problemen te gebruiken voor bijvoorbeeld toetsenborden en muizen. Zo verander je de tablet in een handomdraai in een werkstation, zonder dat je dure accessoires of docks hoeft te kopen. Zo is het veel makkelijker om een stukje te typen als je de knoppen echt kan indrukken dan als je een scherm aan raakt. Dan zitten je vingers je ogen niet meer in de weg en wordt de helft van het scherm niet meer opgenomen door het toetsenbord. Natuurlijk is dit niet voor elke taak nodig, maar het is in sommige gevallen zeker handig en laat zien dat de Ativ Tab dus ook eenvoudige functionaliteit van een laptop kan overnemen.

Concurrenten van de Samsung Ativ Tab

Toch is de concurrentie in de tablet markt sterk en zijn er veel producten die de Samsung Ativ Tab in functionaliteit voorbijstreven. Zo is de iPad nog steeds een hele goede tablet, met meer apps, een mooier scherm en een beter design. Diezelfde voordelen gelden voor een hoop Android tablets, zoals de Nexus 10 van Google en de Transformer van Asus. Voor mensen die echt een Windows tablet willen, biedt Microsoft met de Surface een mooiere tablet met dezelfde functionaliteit maar in een mooier jasje en voor een stuk minder geld.

Conclusie

De prijs is dus uiteindelijk het grootste struikelblok van de Samsung Ativ Tab en zorgt er voor dat de tablet niet echt een plaats heeft. Het voelt als een product voor mensen die wel graag een complete tablet ervaring willen, maar er niet te veel voor willen betalen. Helaas reflecteert de prijs dit niet: op dit moment gaat hij voor € 660 over de toonbank, een stuk meer dan alle concurrenten. Nu zou dit nog een kwestie van smaak zijn als het de enige Windows tablet was en je Windows boven een iOs of Android tablet zou verkiezen, maar dat is niet zo. Op zichzelf is de Ativ Tab een prima tablet, maar met een te hoog prijskaartje.

Videoreview Samsung Ativ Tab met Windows RT

Bekijk hier de videoreview van Samsung Ativ Tab met Windows RT.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.