Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Contracten makkelijker opzeggen

23 reacties

Telecomcontracten zijn binnenkort makkelijker op te zeggen als gevolg van een wijziging van de Telecommunicatiewet door staatssecretaris Heemskerk. Dit laat het Ministerie van EZ weten. 

Zoals eerder gemeld op Bellen.com kan de consument vanaf 1 juli een stilzwijgend verlengd abonnement na de eerste contractsperiode (meestal 1 tot 2 jaar) op elk moment opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Het gaat dan om abonnementen voor bijvoorbeeld internet, mobiele telefonie of voor (kabel)televisie.

'Vooral de consument profiteert van de wetswijziging en kan nu makkelijker overstappen naar een ander bedrijf als het niet bevalt. Veel consumenten blijven nu vaak ongemerkt vastzitten aan hun contract. De consument profiteert zo niet van kwalitatief betere diensten en/of lagere prijzen. Met de nieuwe regels maken we het makkelijker voor de consument om over te stappen. Dat moet ertoe leiden dat mensen eerder overstappen als zij denken elders beter bediend te kunnen worden. De nieuwe overstapmogelijkheid prikkelt aanbieders tot een concurrerend aanbod en een betere dienstverlening. Daarvan profiteert ook de consument die gewoon blijft zitten bij zijn huidige aanbieder', aldus Heemskerk.

Spamverbod

De wetswijziging van Heemskerk regelt ook een verbod om bedrijven (rechtspersonen) spam te sturen. Dit verbod wordt effectief per 1 oktober aanstaande. Spam aan personen was in Nederland al verboden. Door het nieuwe verbod ontstaat een algeheel spamverbod in Nederland. Hiermee moet de schade die spam veroorzaakt bij internet service providers en andere bedrijven afnemen. OPTA kan Nederlandse bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen.

ContractWizard

Wilt u er aan herinnerd worden wanneer uw abonnement afloopt, maak dan gratis gebruik van onze  herinneringservice. Deze ContractWizard helpt u met herinneren, opzeggen, overstappen en besparen!

Reacties (23)

Geplaatst door: Suusje ()

Anderhalf jaar geleden heb ik mijn contract verlengd voor 2 jaar. Nu aankomende november 2014 loopt deze af. Mijn contract zou moeten wezen: 2gb internet 450 belminuten en onbeperkt smsenNu merk ik dat ik beste wel hoge kosten heb omtrend internet. En krijg een smsje dat ik over de 750 mb ben. Belde een paar maanden geleden op en vroeg of het klopt dat ik 750 mb van Vodafone krijg en daarna pas mijn 2gb ingaat. En mevrouw van de Vodafone zei volmondig dat dat klopt.Nu heb ik weer een toren hoge rekening gehad. En ik weer gebeld met Vodafone, nu geven ze aan dat ik maar 750 mb heb en dat 2gb een actie zou zijn voor alleen het eerste jaar. Dat is mij nooit verteld in de Vodafone winkel in Woerden. Wat kan ik hier aan doen/ En kan ik daardoor mijn abbonement opzeggen vanwege dat er verschillende verhalen worden verteld en ik vast zit aan een abbonement die ik niet op deze wijze heb afgesloten?

Opmerking van de redactie op 25-02-2014
U kunt alleen onder uw contract uit, als de voorwaarden in uw nadeel wijzigen. U beweert dat u nooit verteld is dat het een actie betreft die alleen geldig is gedurende het eerste jaar. Als dit ook niet in uw contract staat vermeld, heeft u recht van spreken.
Geplaatst door: Anita ()

Op 31 oktober jl. ben ik van Ziggo overgestapt naar Scarlet. Het heeft weken geduurd voordat ik telefoon en internet had en de televisie doet het nog steeds niet. UIteindelijk kreeg ik te horen dat ik in een gebied woon waar de tv- ontvangst slecht is en dat ik voor de tv een andere provider moest zoeken. Ik kreeg een nieuw contract opgestuurd voor alleen telefonie en internet. Alleen tv afnemen bij een provider blijkt echter erg duur te zijn, dus wil ik voor alles een nieuwe provider. Het contract met Scarlet geldt voor een jaar. Hoe kom ik daar vanaf?

Geplaatst door: Kilroy ()

@ Nathalie,Als men je contract verlengd heeft, moet je daar toch een overeenkomst van hebben gehad zodat je weet dat hij weer verlengd is en onder welke voorwaarden. Is hij verlengd en je wilt eerder weg dan de periode dat je hebt bijgetekend betaal je een afkoopsom dat is dus die 523 euro.

Geplaatst door: Nathalie ()

Hallo.. mijn abonnement was 31januari afgelopen. Ik ben telefonisch benadert en werd een mooi voorstel gedaan. later bleek er niks van te kloppen en heb ik besloten mijn abonnent op te zeggen bij voda. Medewerkster zegt dat ik een contract aangegaan ben voor 2jaar dus in 2014 afloopt. In dat telefoon gesprek is duidelijk gezegt dat ik maandelijks op kan zeggen. Nu beweerd vodafone dat ik het af moet kopen voor 523euro. Is dit correct?

Geplaatst door: jeanette ()

hallo ik ben 21-01-2010 een verlegging van me gsm aangegaan dus 2 jaar bij vodafone. nu zeg ik hem op ! en zeggen dat ik tot 13-04-2012 pas mijn contract te beeindigen wat kan ik doen, bedankt alvast mvrgr jeanette

Geplaatst door: Smulders ()

Ik heb een stichting met daaronder een bv overgenomen, nu blijkt dat daar 2 Vodafone abonnementen 2 x €.35.00 euro per maand voor wordt berekend en automatisch van de rekening van de stichting worden afgeboekt.ik heb voor deze contracten nooit getekend en ook geen overname van de vorige bestuurder van de stichting ontvangen.Ben ik tevens bestuurder nu verplicht om deze 2 abonnementen te blijven betalen.Volgens Vodafone wel eencontrakt kan ik opzeggen met een opzeg termijn van 3 maanden de ander zou tot 2013 lopen. Lijkt met erg sterk dat als ik nergen voor heb getekend dat ik verplicht ben om iets te betalen in afwachting van uw bericht.

Geplaatst door: M11 ()

Inmiddels al 6 a 7 jaar bij T-Mobile, echt geen klachten over. Nou heb ik in september mijn abonnement verlaagd, zonder nieuwe telefoon. Ik had al sim-only en dat liet ik zo. Nu zou ik graag een ander abonnement willen, het betreft een uitbreiding van mijn abonnement maar daar wil ik dan uiteraard ook een telefoon bij die past bij internet, anders heeft een upgrade van mijn mobiel abonnement ook geen zin. Volgens T-Mobile kan dit pas per oktober 2012 omdat ik net mijn abonnement (die al een jaar liep) heb aangepast en dus heb verlengd. Wat ook nog een mogelijkheid is, is dat ik € 70 betaal en dan kan ik wel van mijn contract af. Gelet op de lage kosten die ik nu heb, is dat absoluut geen optie, wat T-Mobile ook bevestigde.
Concreet: Mag T-Mobile dit zo stellen? Zit ik inderdaad weer een jaar aan deze overeenkomst vast omdat ik mijn abonnement heb aangepast of kan ik op de e.o.a. manier onder dit "nieuwe" (verlengde) abonnement uit?
Alvast dank voor jullie reactie!

Geplaatst door: jos ()

[quote]Ik heb een 2 jarig contract voor mob tel. afgesloten bij Simpel,ik wil hier graag vanaf,maar nu hoor ik dat er een nieuwe wet het mogelijk maakt om maandelijks op te zeggen,maar geldt dit ook binnen de periode van 2 jaar,want anders lijkt het mij niet logisch om eerst je hele contract periode af te maken en dan pas op te zeggen,want de kalf is dan al 2 jaar verdronken.Ik ben zeer ontevreden over Simpel!!

Graag uw reactie op mijn schrijven!

Mvgr,Blue [/quote]

tis meestal zo dat je eerst je afgesloten contract moet uitdiene zou te gek zijn je sluit contract af voor 2 jaar dat je er dan na 14maande van af zou kunne ma logisch toch zo werkt het niet geld voor alle contracten lijkt me zooo kind kan de was doen pffff

Opmerking van de redactie op 03-12-2011
Inderdaad, maandelijks opzeggen geldt pas NA de afgesproken contractperiode.
Geplaatst door: jos ()

"Ik heb een 2 jarig contract voor mob tel. afgesloten bij Simpel,ik wil hier graag vanaf,maar nu hoor ik dat er een nieuwe wet het mogelijk maakt om maandelijks op te zeggen,maar geldt dit ook binnen de periode van 2 jaar,want anders lijkt het mij niet logisch om eerst je hele contract periode af te maken en dan pas op te zeggen,want de kalf is dan al 2 jaar verdronken.Ik ben zeer ontevreden over Simpel!!

Graag uw reactie op mijn schrijven!

Mvgr,Blue "

tis meestal zo dat je eerst je afgesloten contract moet uitdiene zou te gek zijn je sluit contract af voor 2 jaar dat je er dan na 14maande van af zou kunne ma logisch toch zo werkt het niet geld voor alle contracten lijkt me zooo kind kan de was doen pffff

Opmerking van de redactie op 03-12-2011
Inderdaad, maandelijks opzeggen geldt pas NA de afgesproken contractperiode.
Geplaatst door: Blue ()

Ik heb een 2 jarig contract voor mob tel. afgesloten bij Simpel,ik wil hier graag vanaf,maar nu hoor ik dat er een nieuwe wet het mogelijk maakt om maandelijks op te zeggen,maar geldt dit ook binnen de periode van 2 jaar,want anders lijkt het mij niet logisch om eerst je hele contract periode af te maken en dan pas op te zeggen,want de kalf is dan al 2 jaar verdronken.Ik ben zeer ontevreden over Simpel!!

Graag uw reactie op mijn schrijven!

Mvgr,Blue

Geplaatst door: Reijs ()

Sinds mijn verhuizing heb ik beperkt / geen internet op mijn mobiel, Omdat dit mijn enige toegang tot internet is, is het voor mij echt een probleem. Mijn provider (kpn) zegt hier geen oplossing voor te hebben, ze hebben wel toegegeven dat ik in een grijs gebied woon, ik moest maar een nieuwe telefoon kopen dan zou dat het waarschijnlijk beter gaan.
Heb ik recht om mijn contract vroegtijdig te beeindigen??

Geplaatst door: Bas Arendzen ()

Ik heb een abonnement verlengt met 2 jaar bij HI en een nieuwe telephoon erbij gekregen natuurlijk, is het mogelijk om het op te zeggen na een jaar?
zoals ik de text lees is dat niet mogelijk denk alleen bij stilzwijgende verlenging
Is dat correct?

Volgens de klantservice is dat niet mogelijk, maar ik vind ze niet bepaald betrouwbaar als het over hun eigen abonnementen gaat

vriendelijke groeten

Opmerking van de redactie op 05-08-2010
Als uw contract nog een jaar loopt dan kunt u niet zomaar weg. Hi kan u dat jaar in rekening brengen. U heeft immers toegezegd 2 jaar te blijven. En daar was de prijs van de telefoon op gebaseerd (waarschijnlijk gratis). Er mag (gelukkig) niet meer stilzwijgend met bijvoorbeeld een jaar verlengd worden. Als u de overeengekomen periode heeft uitgediend (in uw geval 2 jaar), kunt u per maand opzeggen.
Geplaatst door: kroes ()

Ik zit al jaren bij vodafone. Omdat ik vorig jaar toe was aan een nieuwe telefoon heb ik een ander (tweejarig) contract getekend. Dus officieel kan ik pas in oktober een nieuwe telefoon krijgen. Nu wil ik naar een andere provider. Geldt deze nieuwe wet dan ook voor mij? Kan ik al opzeggen

Opmerking van de redactie op 12-03-2010
Nee, voor wat betreft tussentijds overstappen is er niets veranderd. De opzegtermijn van een maand gaat in zodra de afgesproken contractstermijn (in uw geval 2 jaar) is afgelopen.
Geplaatst door: Martin Pier ()

Brasco, neem svp contact met mij op, ik heb hetzelfde probleem en mijn klacht inmiddels aangemeld bij de geschillencommissie.

Opmerking van de redactie op 28-09-2009
s.v.p. geen persoonlijke gegevens publiceren
Geplaatst door: henk snijder ()

Ik heb heb sinds maart dit jaar een abonnement bij vodafone,die wil ik beeindigen is dat mogelijk.Omdat ik nog een abonnement heb vind ik het onzin dat ik twee abonnementen heb.Het is een abonnement van twee jaar die ik wil beeindigen,
Graag verneem ik van u,
met vriendelijk groet,
H.F.Snijder

Opmerking van de redactie op 20-09-2009
Nee, helaas u zult uw contractstermijn af moeten maken.
Geplaatst door: Sakura ()

Geldt deze wet ook voor hostingproviders?

Opmerking van de redactie op 20-09-2009
Het geldt o.a. voor telecom en internet; naar ik aanneem dus ook voor hostingproviders.
Geplaatst door: Tien ()

Moet men dan ook het nummer vrijgeven binnen een maand. Of duurt dat gewoon nog drie maanden?

Geplaatst door: sjoerd ()

Ik ben net overgestapt van Telfort naar T-Mobile.

Na een maand kon het nummer worden overgezet. (gisteren)

Dit gaat alleen niet goed.

Ik ben bij Telfort afgesloten.

Ik kan met T-Mobile alleen zelf bellen.
Wanneer iemand (vriend, kennis, klant) mij belt krijgt deze te horen dat dit nummer niet in gebruik is. Dit duurt nu al 2 dagen en dat is erg irritant. T-Mobile geeft aan niets te kunnen doen en dat het probleem bij Telfort ligt.

Dus dat overstappen, wat elke maand duizenden keren gebeurd, gaat niet altijd zoals het hoort.

Geplaatst door: Geert ()

Ik heb al een aantal jaren een internet en telefonie abonnement van Het Net.

Ik had een jaarcontract dat steeds stilzwijgend met 1 jaar verlengt werd.

In Juni 2009 heb ik mij abonnement veranderd van instap surfen en bellen naar snel surfen en bellen.Ik heb nu een schrijven gekregen dat ik een nieuw jaarcontract heb.Op de site adverteren ze met 1 maand contract .Mag dit zomaar aangezien we nu te maken hebben met de nieuwe wet?

Ik wil graag overstappen naar een provider die mij sneller internet aan kan bieden en digitale TV.

Het Net kan dit niet.Bedankt voor uw antwoord.

Opmerking van de redactie op 03-09-2009
U kunt gebruikmaken van uw recht op een opzegtermijn van een maand. U zit er dus niet een jaar aan vast.
Geplaatst door: Brasco ()

Is dat zo dat sinds 1 juli per maand opgezegd kan worden? Nou dan weet Telfort er niets van. Heb enkele weken mijn abonnement schriftelijk opgezegd. Krijg ik een terugkoppeling dat dit PAS ZAL IN GAAN PER 25 april 2010...??

Klopt deze terugkoppeling wel? Dienen ze niet één maand opzegtermijn te hanteren? En indien ze dat doen...moet je dan de rest contracts-duur-periode afkopen, neen toch??

Hoop op een gauw antwoord...

Opmerking van de redactie op 05-08-2009
De opzegtermijn van 1 maand gaat in vanaf het moment dat de minimale contractsduur is afgelopen. Indien u nog in de contractsperiode zit zal de aanbieder u aan deze contractueel overeengekomen verplichting houden. Afkopen zal mogelijk zijn, maar is waarschijnlijk niet goedkoop.
Geplaatst door: Erik Smeets ()

Leuk opzegtermijn van 1 maand maar ik moet wel de rest van mijn contractduur afkopen (1-6-2010) dus 750 €. MAW zit je dus toch gewoon tot eidne cntractduur eraan vast of je moet dit bedrag dus willen betalen

Geplaatst door: Bianca v.d Hulst ()

Ik zit al jaren bij vodafone. Omdat ik vorig jaar toe was aan een nieuwe telefoon heb ik een ander (tweejarig) contract getekend. Dus officieel kan ik pas volgend (3 maanden voor augustus 2010) jaar een nieuwe telefoon krijgen. Nu wil ik een iphone aanschaffen, maar deze is alleen verkrijgbaar bij T Mobile. Geldt deze nieuwe wet dan ook voor mij? Kan ik al opzeggen?

Geplaatst door: redactie ()

Na stilzwijgende verlenging of vernieuwing van de overeenkomst mag u deze op ieder moment opzeggen. Dan geldt een opzegtermijn van een maand. Zit u nog in uw eerste contractperiode, dan kunt u in augustus opzeggen. Als u bijvoorbeeld op 20 augustus uw contract opzegt, is de overeenkomst uiterlijk op 21 september beeindigd. De aanbieder mag de opzegtermijn niet koppelen aan een kalendermaand of contractmaand. De nieuwe regels gelden direct voor zowel nieuwe als bestaande contracten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie