Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiel abonnement: goed of goedkoop?

door Els Werkman 1 reactie

Bij Bellen.com houden we van vergelijken: we zoeken altijd naar de goedkoopste en het liefst ook meteen de beste deal. Elk kwartaal kijken we wat het goedkoopste (sim only) abonnement is. Welke provider komt nu als eerste over de streep? En is de voordeligste ook de beste?

kwartaalcijfers-nieuwsbrief-bellen-contentartikel.jpg

Gemiddeld 220 belminuten en 3 GB per maand

In onze Belwijzer kun je aangeven wat je wilt (gaan) verbruiken. Die gegevens gebruiken wij om het gemiddelde verbruik van onze bezoekers uit te rekenen. Over het eerste kwartaal van 2019 zien we dat er in verhouding tot eind 2018 iets minder mobiel gebeld en geïnternet wordt. In het laatste kwartaal van 2018 was het internetverbruik enorm gestegen (van 2 GB naar 3 GB), met een piek in december van bijna 4 GB. Nu zien we een kleine daling, van 3 GB naar 2,7 GB. Omdat het verbruik per maand erg fluctueert hebben we besloten de huidige cijfers te laten staan. Gemiddeld verbruik per maand: 220 belminuten en 3 GB data. Volgend kwartaal gaan we dit opnieuw bekijken.

Is de voordeligste provider ook de beste?

Voor het eerst heeft Simpel het kwartaalpredikaat beste mobiele provider van de Consumentenbond gekregen.  De budget-provider was in veel gevallen al de voordeligste aanbieder, nu dus ook de beste volgens de panelleden. Maar nou gebeurt er iets raars... Simpel had de afgelopen maanden een erg scherp actieaanbod: de eerste 6 maanden betaalde je slechts € 1 per maand. Deze actie is afgelopen en er is geen nieuw scherp aanbod voor in de plaats gekomen. Simpel is hierdoor aanzienlijk wat plaatsen gezakt in de vergelijkingen. De dubbele score 'goed en goedkoop' zit er daardoor niet in. 

Wij hebben in onderstaande tabel de goedkoopste sim only's voor maand-, 1 jaar- en 2 jaar-contracten op een rijtje gezet. Waar nodig zijn ook aanvullende bundels meegenomen. Uiteraard zitten in onze berekeningen alle addertjes verwerkt (afrekenmethodes zoals minuten die elke keer volledig in rekening worden gebracht, buitenbundeltarieven, houdbaarheid etc.). Vorige keer stond Simpel op de eerste plek, je betaalde toen € 8,58 per maand. Nu staat Ben aan kop met € 9,33 per maand. Dit pakket is ook duurder geworden, want de aansluitkosten bij Ben zijn van € 14,95 naar € 20 gegaan. Dit geldt ook voor hollandsnieuwe.

Duur Sim only Prijs Abonnement Prijs
 2 jaar ben.gif
3000 MB
300 min/sms
 € 9,33 youfone.gif
3000 MB
300 min/sms
 € 10,08
 1 jaar youfone.gif
3GB
300 min / sms
 € 11,67

youfone.gif
3GB
Onbeperkt min/sms

 € 12,17
 1 maand ben.gif
3GB
300 min/sms
 €11,17

lebara-mobile.gif
5 GB
Onbeperkt min/sms

 €11,25

Een sim only voor iets meer dan 9 euro per maand!

Ben levert met een tweejarig sim only contract voor € 9,33 per maand (berekende kosten) de goedkoopste deal. Je kunt 300 minuten bellen of sms'en en je krijgt 3 GB aan data. Bij Youfone betaal je € 10,08 voor een bundel met dezelfde inhoud. Grootste verschil tussen deze twee partijen is het netwerk: Ben gebruikt T-Mobile, Youfone KPN. Youfone heeft beslag gelegd op de eerste twee plaatsen bij de jaarcontracten, het abonnement met onbeperkt bellen is vijftig cent duurder dan de 300 minuten bundel en is daardoor erg interessant. Bij de maandcontracten staat bij Ben nog op één, dit pakket was vorig kwartaal  € 1,17 goedkoper (komt door de hogere aansluitkosten). En let even op, Lebara biedt voor acht cent meer 5 GB en onbeperkt bellen!

Abonnement + telefoon? 

T-Mobile dochter Ben heeft weer het goedkoopste abonnement i.c.m. een toestel. Je betaalt 8,50 euro per maand voor 3 GB en 300 minuten of sms'jes, en € 9,50 per maand inclusief 4G toegang.. Wat je in totaal gaat betalen hangt af van de prijs die je voor de nieuwe telefoon gaat (wilt gaan) betalen. Hollandsnieuwe heeft wederom het goedkoopste jaarcontract: € 12 per maand. Ook in combinatie met een telefoon kun je een maandcontract afsluiten. Er zit wel een 'maar' aan dit verhaal. Als je kiest voor een toestel op afbetaling en je zegt op terwijl het toestel nog niet afbetaald is, dan moet je het openstaande bedrag in één keer betalen. Voor € 19 per maand krijg je bij Tele2 5 GB en onbeperkt bellen en sms'en (vorig kwartaal was dit nog € 17 per maand). Kies zelf je telefoon uit in de abonnementen vergelijker.

Niet jouw profiel? 

Herken jij je niet in het profiel van bovenstaande gemiddelde Bellen.com bezoeker? Gelukkig kun je ook jouw eigen verbruik invullen voor een advies op maat. Met onze vergelijker van mobiele abonnementen vind je makkelijk een abonnement dat bij jou past.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ronald van Wingerde ()

Graag zou ik advies hebben of er een "data only" abonnement bestaat met unlimited data gebruik.
Het is namelijk zo, ik heb een "mifi" unit aangeschaft voor het gebruik in de auto van verschillende route- en informatie diensten.
Bij dit access point heb ik een lebara prepaid kaartje. Deze heeft echter een 2Gb data limiet.
Omdat ik in de auto niet echt zicht heb op het data verbruik wil ik graag een situatie dat ik een maandelijks bedrag betaal zonder mij over deze limiet zorgen te hoeven maken.
Bij de aanbieders die ik tot nu toe heb bekeken zitten er ook bellen en sms-en (wie doet dat nog?) bij. Deze component lijkt het voor mij onnodig duur te maken.
De vraag is dan, is er een abonnement?

Opmerking van de redactie op 29-05-2019
Beste Ronald,

Als je onze Sim only vergelijker invult met 0 belminuten/sms en onbeperkt datagebruik zie je dat er geen enkele provider is die dat aanbiedt.

Je bent het goedkoopst uit bij Tele2 voor € 25 per maand en krijgt dan onbeperkt min/sms/internet. T-Mobile biedt Go Unlimited GB + 120 min + onbeperkt sms voor € 30 per maand.

Wil je echt alleen maar onbeperkt data only dan kun je terecht op https://www.internetten.nl/mobiel-internet/vergelijking. T-Mobile is de enige met onbeperkt internet voor € 32,50 per maand. Conclusie: je bent goedkoper uit als je de minuten/sms op de koop toe neemt!

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Reageren

Navigatie