Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Gestolen mobieltjes op www.politie.nl

Leestijd: 3 minuten

De politiekorpsen in de vier grote steden pakken straatroof en diefstal van GSM-toestellen aan.
Maandelijks worden er volgens politiegegevens in ons land ongeveer 20.000 mobieltjes gestolen. Hier wil de politie nu gezamenlijk iets aan gaan doen.
De actie die in de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gestart wordt en later in de rest van Nederland volgt, omvat verschillende onderdelen.

In een publiekscampagne geeft de politie informatie over de preventieve 'wapens' Yunu en Imei. Daarmee kan men er zelf snel en eenvoudig voor zorgen dat het mobieltje geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler.
Deze campagne is een uitgebreid vervolg op de actie met de SMS-bombardementen, waarmee de politie vorig jaar veel succes oogstte.
De SMS-bombardementen gaan overigens onverminderd door, maar daarnaast beschikt de politie over een landelijke database, waarin gestolen toestellen worden opgenomen. Bovendien ontwikkelden de vier korpsen lesmateriaal voor middelbare scholen. Gekoppeld aan het lespakket is een regionale prijsvraag met 'vette prijzen', een totaalbedrag van €10.000 voor die klas of school die met de beste preventie aanpak komt.

In een databank komen alle gestolen mobiele telefoons te staan. Iedereen kan vanaf vandaag op www.politie.nl kijken of zijn of haar mobieltje als gestolen staat geregistreerd. Voor justitie is dit bestand een middel om kopers van gestolen gsm's aan te pakken.
De database is ook een nuttig en zinvol hulpmiddel voor providers. Providers zijn de enigen die de kennis en middelen hebben om bijvoorbeeld de Yunu beveiligingscode eventueel te deblokkeren. Zodra je met die vraag bij een provider komt, kan hij in de database zien of je te goeder trouw bent of niet.
Sta je er met een gestolen GSM die opgenomen is in de database, dan weet de provider dat het niet jouw eigen toestel is. En zal je ook niet verder kunnen en mogen helpen.
Anderzijds is de database voor de politie een extra bewijsstuk tegen providers die zich, om wat voor duistere redenen dan ook, niet aan de regels van de wet houden. Providers die tóch beveiligingscodes deblokkeren zonder enige navraag, hebben nu niet meer het excuus dat ze niet konden weten dat de GSM gestolen was. Dat staat immers zwart op wit in de database.

Op de site wordt op een aantrekkelijke en duidelijke manier uitgelegd hoe een GSM geen gemakkelijke buit wordt voor straatrovers en helers. Er worden praktische tips gegeven zoals:

* Schakel Yunu in Yunu staat voor Your Unique Number: de beveiligingscode (hoe dat moet is ook op de site te vinden)

* Noteer je Imei-nummer (toets *#06#)

* Zet een pincode in je simkaart

Het belangrijkste doel van de actie is het voorkomen en terugdringen van straatroof en diefstal van GSM-toestellen. Deze vorm van misdrijven scoren hoog in de top-tien van misdrijven. Bij straatroof wordt daarbij vaak ook nog eens grof geweld gebruikt, wat lichamelijk letsel en traumatische ervaringen veroorzaken. De politie wil de mobiele beller daar zo sterk mogelijk tegen beschermen.
Geactualiseerd: dinsdag 1 oktober 2002
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.