Einde ISDN en PSTN aangekondigd
door Els Werkman Leestijd: 3 minuten
In 2019 kan er weer wat aan de geschiedenisboeken worden toegevoegd, de 'ouderwetse vaste lijn' verdwijnt. KPN stopt dan met zijn traditionele telefoniediensten. Vanaf 1 september 2019 zullen ISDN1/2 en PSTN niet meer beschikbaar zijn. Wat is de reden?
Bellen via internet (VoIP)
KPN geeft aan dat de markt voor vaste telefonie grotendeels is overgegaan naar bellen via internet. Daarom worden de traditionele diensten de komende jaren gemoderniseerd of vervangen.
Van oudsher wordt er voor vaste telefonie in Nederland gebruik gemaakt van lijnen die verbonden zijn met een telefonie-platform. Deze traditionele telefoniediensten (analoge PSTN en digitale ISDN) verlopen via (lokale) telefoniecentrales en het telefonie-platform van KPN. Sinds 2006 zijn deze lijnen ook beschikbaar voor andere telefonieaanbieders (zoals Tele2) die de diensten afnemen bij KPN Wholesale. Deze partijen stoppen ook met het ondersteunen van ISDN in 2019.
Wat is PSTN en ISDN?
PSTN staat voor Public Switched Telephone Network, de ouderwetse analoge telefoonlijn met 1 telefoonnummer. Met ISDN (Integrated Services Digital Network) heb je de beschikking over twee digitale kanalen waarmee je tegelijk kunt bellen en internetten of bellen en faxen. ISDN was eind jaren 90 erg populair door het tegelijk kunnen bellen en internetten.
We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar in 2003 introduceerde KPN-dochter Planet Internet als eerste ISDN 100, waarmee je voor 25 euro per maand 100 uur per maand kon internetten, inclusief telefoontikken... Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN eigenlijk onnodig geworden.
In het derde kwartaal van 2016 waren er nog 287.000 aansluitingen voor ISDN1/2 volgens de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Voor PSTN waren er nog 865 duizend en voor ISDN15/20/30* slechts 17 duizend aansluitingen. Ter vergelijking: het aantal breedbandaansluitingen bedroeg ruim 7 miljoen (glasvezel+kabel+DSL).
ISDN met 15, 20 of 30 lijnen nog tot 2021
De ISDN15/20/30-diensten blijft KPN nog tot ten minste 1 januari 2021 ondersteunen.
Overstappen
Volgens KPN moeten de overgebleven klanten de komende periode overstappen naar 'op breedband gebaseerde telefonie oplossingen'. Het aantal gebruikers van de traditionele telefoniediensten nam fors af, terwijl bellen via internet (VoIP) juist in populariteit toenam. De stabiliteit van dit VoIP is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, KPN noemt dit tegenwoordig een toekomstvast alternatief. Daarom moderniseert KPN de enkelvoudige PSTN dienst op basis van de landelijke IP infrastructuur, waardoor gebruikers deze functionaliteit kunnen blijven gebruiken (en niet veel van de veranderde techniek zullen merken). KPN is op 10 mei 2017 gestart met de migratie van de eerste van de 13 pilot centrales. ISDN- en meervoudige PSTN-aansluitingen kunnen niet ongemerkt aangepast worden. Daarom krijgen deze klanten een persoonlijk bericht met een mogelijk alternatief.
*Het getal geeft het aantal digitale lijnen aan.
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Laatste nieuws
-
App ChatLicense helpt kids en ouders met de eerste smartphone
3 sep Chatlicense: zwemdiploma voor smartphone voor kids én ouders. Je leert hoe je slim, veilig en creati...
-
Column: Ik ging op reis en had helaas geen eSIM
30 aug Hoe komt het dat Erwin Boogert zijn telefoonrekening onverwacht hoge kosten had? Lees het in zijn co...
-
Odido activeert als eerste snelle 5G-frequenties
11 jul Odido ontvangt award voor haar mobiele netwerk en verhoogt snelheden nog verder. Klanten met een 5G-...
-
Column: Lief robotje, vergeet je de melk niet?
5 jul De laatste 5G-frequenties zijn geveild. Binnenkort krijgen we echt supersnel mobiel internet. Gaat s...
-
Column: AI en telecom is een tang op een varken
24 jun