Einde ISDN en PSTN aangekondigd

door Anniek Kruijer

draaischijf.jpgIn 2019 kan er weer wat aan de geschiedenisboeken worden toegevoegd, de 'ouderwetse vaste lijn' verdwijnt. KPN stopt dan met zijn traditionele telefoniediensten. Vanaf 1 september 2019 zullen ISDN1/2 en PSTN niet meer beschikbaar zijn. Wat is de reden?

Bellen via internet (VoIP)

KPN geeft aan dat de markt voor vaste telefonie grotendeels is overgegaan naar bellen via internet. Daarom worden de traditionele diensten de komende jaren gemoderniseerd of vervangen.

Van oudsher wordt er voor vaste telefonie in Nederland gebruik gemaakt van lijnen die verbonden zijn met een telefonie-platform. Deze traditionele telefoniediensten (analoge PSTN en digitale ISDN) verlopen via (lokale) telefoniecentrales en het telefonie-platform van KPN. Sinds 2006 zijn deze lijnen ook beschikbaar voor andere telefonieaanbieders (zoals Tele2) die de diensten afnemen bij KPN Wholesale. 

Wat is PSTN en ISDN?

PSTN staat voor Public Switched Telephone Network, de ouderwetse analoge telefoonlijn met 1 telefoonnummer. Met ISDN (Integrated Services Digital Network) heb je de beschikking over twee digitale kanalen waarmee je tegelijk kunt bellen en internetten of bellen en faxen. ISDN was eind jaren 90 erg populair door het tegelijk kunnen bellen en internetten.

We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar in 2003 introduceerde KPN-dochter Planet Internet als eerste ISDN 100, waarmee je voor 25 euro per maand 100 uur per maand kon internetten, inclusief telefoontikken... Door de komst van breedband internet via ADSL en via de kabel is ISDN eigenlijk onnodig geworden.

In het derde kwartaal van 2016 waren er nog 287.000 aansluitingen voor ISDN1/2 volgens de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Voor PSTN waren er nog 865 duizend en voor ISDN15/20/30* slechts 17 duizend aansluitingen. Ter vergelijking: het aantal breedbandaansluitingen bedroeg ruim 7 miljoen (glasvezel+kabel+DSL).

ISDN met 15, 20 of 30 lijnen nog tot 2021

De ISDN15/20/30-diensten blijft KPN nog tot ten minste 1 januari 2021 ondersteunen. 

Overstappen

Volgens KPN moeten klanten de komende jaren overstappen naar 'op breedband gebaseerde telefonie oplossingen'. Het aantal gebruikers van de traditionele telefoniediensten nam fors af, terwijl bellen via internet (VoIP) juist in populariteit toenam. Daarom gaat KPN de enkelvoudige PSTN dienst moderniseren op basis van hun landelijke IP infrastructuur, waardoor gebruikers deze functionaliteit kunnen blijven gebruiken. KPN zal op 10 mei 2017 starten met de migratie van de eerste van de 13 pilot centrales.

*Het getal geeft het aantal digitale lijnen aan.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reageren

 • *
   
 • *
  Je e-mailadres wordt niet getoond op de website, en je ontvangt geen ongevraagde e-mail
   
 •  
  optional
 •