Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM legt T-Mobile boete op: Datavrije Muziek mag niet

door Els Werkman

Telefonie in Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt T-Mobile te stoppen met het aanbieden van de dienst 'Datavrije Muziek'. Blijft de provider dit toch aanbieden, dan moet een dwangsom betaald  worden van maximaal € 500.000. T-Mobile stapt naar de rechter om dit aan te vechten.

Waar gaat dit conflict over?

T-Mobile heeft de dienst op 10 oktober j.l. geïntroduceerd om haar klanten grotere vrijheid te geven in het gebruik van de mobiele telefoon. Het streamen van de muziek gaat bij Datavrije Muziek niet ten koste van de databundel. ACM ziet dit als zerorating en dit kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die via het internet worden aangeboden. Zoals bijvoorbeeld Spotify en YouTube. De Nederlandse wet bepaalt (sinds oktober dit jaar) dat dit niet mag. Maar de EU heeft dit jaar ook een wet aangenomen over netneutraliteit en zerorating die minder streng is. De dienst van T-Mobile voldoet wel aan de bepalingen van die wetgeving. De Nederlandse wet zou daar, volgens de afspraken die met de EU gemaakt zijn, ondergeschikt aan zijn. Totdat de rechtbank uitspraak doet over deze kwestie blijft T-Mobile de dienst aanbieden.

Zero-rating en netneutraliteit

De termen zero-rating en netneutraliteit hebben in dit geval te maken met de regelgeving op het gebied van oneerlijke concurrentie op het internet. Datavrije Muziek voldoet aan de Europese regels voor netneutraliteit, er is namelijk geen verbod op zero-rating binnen een categorie. T-Mobile geeft aan dat er op geen enkele manier sprake is van een selectie, het aanmelden voor deelname aan Datavrije Muziek staat (gratis) open voor ieder bedrijf dat een muziekstreamingdienst aanbiedt. Daarmee vervalt het argument van de ACM dat het oneerlijke concurrentie zou zijn. De rechter zal begin volgend jaar bepalen wie er gelijk heeft.
- Zero-rating is het doorgeven van bepaalde internetdiensten zonder dat het ten koste gaat van de databundel.
Netneutraliteit is het gelijk behandelen van alle data, ter bevordering van een open internet. In 2013 schreven we hier een kort artikel over.

Datavrije Muziek

T-Mobile biedt al haar klanten met een internetbundel van 6 GB of meer gratis de dienst Datavrije Muziek aan. Als je klant bent bij een van deze streamingdiensten dan gaat het internetgebruik niet uit je databundel: BesteHits.nl, Deezer, Grand Prix Radio, HitsNL, Hitz24, Intense Radio, MonsterHitMusic, Napster, Nederland.FM, Onlineradio.nl, Puur NL, Qmusic, Radio 8FM, Radio Esperando, Radio Neerlandika, Spotify, SoulRadio, Tidal en Universe Radio.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie