Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Wolfgang AT-AS45Q
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Wolfgang AT-AS45Q

Wil je de Wolfgang AT-AS45Q kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Wolfgang AT-AS45Q. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Android
 • Schermdiagonaal
  4.5 inch
 • Intern geheugen
  4 GB
 • Werkgeheugen
  1 GB
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  2,0 megapixel
 • Foto camera
  8,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  3 uren
 • Standby-tijd
  200 uren
 • Introductie
  3e kwartaal 2014

Door Jan-Willem Maris - De AT-AS45Q is een nieuwe budget smartphone van Wolfgang. Goede specificaties in combinatie met de lage prijs van 129 euro wil Wolfgang de smartphone voor iedereen betaalbaar maken. Krijgt de koper een goede 'smartphone-ervaring' voor zijn geld?

Bij het openen van het doosje valt op dat deze redelijk leeg is. Door het aantal accessoires tot een minimum te beperken kan de prijs zo laag mogelijk blijven. Naast de oplader worden er enkel in-ear oordopjes meegeleverd met verwisselbare rubberen oordoppen. De verwisselbare accu gaat zeer lastig in het toestel. De beschikbare inkeping om het klepje rechts achterop het toestel los te krijgen functioneert niet. Door de rechterkant op te liften kan met wat gepruts de linkerkant van het klepje van het toestel wel worden losgetrokken; een lastig proces waar een extra paar handen voor nodig was. Gelukkig zal het verwijderen van het klepje hierna hooguit sporadisch voorkomen.

Beeld en audio

Lucht onder beschermlaag schermNa het verwijderen van de schermbeveiliging blijft er in de hoek van het toestel een lelijk kantje zichtbaar. Er zit lucht onder de volgende beschermlaag, welke niet te verwijderen is.

De kwaliteit van de 4.5 inch qHD IPS LCD touchscreen is wat je mag verwachten van een budget smartphone: voldoende helder maar niet kristalscherp. Door de resolutie laag te houden (540 x 960 pixels) presteert de 1.3 GHz Quad-Core processor uitstekend. Dit resulteert in schermen die vloeiend in elkaar overlopen.

Het geluid uit de boxen van de telefoon is van goede kwaliteit. De kwaliteit via de oordopjes klinkt wat schel; zowel met de bijgeleverde oordopjes als met anders goed functionerende oordopjes van TDK. Daar komt bij dat de telefoon voor vijf seconden een irritant snel repeterend laag geluid via de oordopjes laat horen zodra deze is aangesloten.

Accuduur

De accu heeft een capaciteit van 2050 mAh, wat ongeveer evenveel is als de populaire Motorola Moto G budget smartphone. Hierdoor kun je tot 3 uur bellen of de telefoon meer dan een week in de broekzak laten zitten zonder dat de telefoon uit zal gaan. Tijdens het testen reageert de accu niet beter of minder dan die van andere telefoons.

Camera

Foto genomen met de voorcameraDe 8 megapixel camera met autofocus achterop het toestel bevat een flitser, terwijl de voorkant van het toestel een 2 megapixel camera bevat. De camera aan de voorkant kan simpele selfies maken, maar daar houdt het ook wel bij op.

De 8 megapixel camera aan de achterkant van het toestel stelt ook lichtelijk teleur. Op het scherm lijken de foto's goed, maar de camera kan niet goed overweg met (licht) bewegende beelden. Ook als de foto's worden vergeleken met die van een LG Google Nexus 5 zijn de verschillen duidelijk zichtbaar. De Wolfgang AT-AS45Q maakt minder warme foto's en al snel worden foto's onscherp.

Links: Een foto genomen met de voorcamera

Links de foto's van de Wolfgang AT-AS45Q, rechts met een LG Nexus 5. De verkleining (zoals ook wordt getoond op het scherm van de telefoon) lijkt goed, maar bij het openen van het origineel op een computerscherm worden de verschillen in kwaliteit goed zichtbaar.

Wolfgang AT-AS45Q LG Nexus 5
Wolfgang AT-AS45Q LG Nexus 5

Ook de filmfunctie van de camera toont slechte beelden. Bij snel bewegende beelden verandert de film in pixels die voorbij schieten. Dit lijkt te komen door de auto focus functie die het tempo niet aankan en hierdoor voor vage beelden zorgt. Voor videobeelden van bijvoorbeeld rustige landschappen volstaat deze camera wel.

Prestaties: een geoptimaliseerde krachtpatser

Benchmark PassMarkMet 1GB werkgeheugen en een 1.3 GHz quad-core processor doet deze smartphone op papier weinig onder aan bijvoorbeeld de iPhone 5s. Het spelen van zware spellen zoals Eternity Warriors 2 en CSR Racing leveren geen schokkerige beelden op. Het toestel wordt iets warmer, maar dat is normaal. Voor een goede vergelijking wordt het toestel op de pijnbank gelegd met de app PassMark. Deze app simuleert heftige inspanningen en test de prestaties van de telefoon voor een goed ijkpunt. Met een eindscore van 2582 scoort deze telefoon beter dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note III (SGH-i317) en HTC One X+. Een erg nette prestatie!

Ontworpen om geld te besparen

De Wolfgang AT-AS45Q beschikt over Android 4.4.2 met enkele kleine modificaties. Zo kan bijvoorbeeld de EU-Volumebegrenzer worden aan- en uitgezet en audioprofielen worden aangemaakt en aangepast. Verder is het toestel niet bevuilt met vooraf geïnstalleerde apps. De telefoon wordt geleverd met een dual-sim optie. Zo kun je bijvoorbeeld zowel zakelijk als privé telefoonverkeer met deze enkele telefoon afhandelen. Ook zou je twee abonnementen kunnen afsluiten om bijvoorbeeld internetgebruik en belgedrag voordelig te kunnen scheiden. Voor een overzicht van abonnementen op maat kun je terecht in onze vergelijker.

Conclusie

De prestaties van de Wolfgang AT-AS45Q zijn indrukwekkend te noemen. De gebruiker kan zich zonder stotterende schermen door de verschillende apps en menu's werken. Ook zwaardere apps draaien goed op deze smartphone. De camera is een minder punt aan dit toestel waarmee sowieso wel rustige foto's en video's kunnen worden gemaakt. De opslagcapaciteit van het toestel kan desgewenst ook nog worden vergroot met een SD-kaart van maximaal 32 GB.

De gebruiker ontvangt voor het relatief lage bedrag van 129 euro een snel toestel, zonder onnodige applicaties die voor verwarring kunnen zorgen. Voor een beginnend smartphonegebruiker zal dit daarom een zeer interessante keuze zijn.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.