Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Samsung i9100 Galaxy S II
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Samsung Galaxy S2 Review

Wil je de Samsung i9100 Galaxy S II kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Samsung i9100 Galaxy S II. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

  • Besturingssysteem
    Android
  • Schermdiagonaal
    4.3 inch
  • Intern geheugen
    16 GB
  • Werkgeheugen
    1 GB
  • 4G
    Nee
  • 5G
    Nee
  • Selfie camera
    2,0 megapixel
  • Foto camera
    8,0 megapixel
  • Gesprekstijd
    9 uren
  • Standby-tijd
    610 uren
  • Introductie
    1e kwartaal 2011

Door Mark Wierenga - Op dit moment is Android niet alleen het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld, het is ook nog steeds het snelstgroeiende. Andy Rubin, een hoge chef binnen Google, twitterde dat er op dit moment een half miljoen Android apparaten per dag worden geactiveerd en dat dit aantal wekelijks met 4,4% groeit. Het enorme succes van Android in de afgelopen paar jaar heeft ertoe geleid dat verschillende toestelfabrikanten aan de lopende band nieuwe toestellen op de markt brengen om de gunst van de consument te winnen. Gek genoeg gaan deze toestellen wel steeds meer op elkaar lijken, waarbij de trend duidelijk is: weinig knoppen, grote schermen en het liefst zo snel mogelijk.

Eerste dual-core van Samsung
De grens van 1 gigahertz voor mobiele processoren is al een paar jaar geleden doorbroken, meer snelheidswinst is te halen met dual-core processoren. Samsung heeft daarbij gekozen voor de in eigen huis ontwikkelde 1,2 GHz Exynos dual-core processor. Deze chip is echter zo snel, dat er op dit moment nauwelijks apps beschikbaar zijn die deze snelheid volledig kunnen benutten. Een kenmerk van Android is immers dat het op erg veel verschillende toestellen draait en dat de meeste apps dus ontwikkeld zijn om ook op langzame toestellen goed te functioneren. Met de Samsung Galaxy S2 merk je dus dat werkelijk elke app als een zonnetje draait. Ook tijdens het normale gebruik is het toestel ongelooflijk snel, je hoeft vrijwel nooit te wachten tot iets geladen of verwerkt is, je klikt op een menu of op een programma en het is al geopend voor je je vinger weer hebt opgetild. Uit testprogramma's blijkt de Galaxy S2 ook een stuk sneller te zijn dan alle andere toestellen, zelfs sneller dan de andere dual-core toestellen. En ook als de komende jaren de apps en games veeleisender worden, kan je er rustig vanuit gaan dat de Galaxy S2 krachtig genoeg is om dit nog wel een tijdje bij te benen.

Dankzij HSDPA kan het toestel snelheden over het mobiele netwerk bereiken tot 21 Mb/s, hoewel de maximale mobiele snelheid die op dit moment in Nederland wordt aangeboden op 7,2 Mb/s ligt. Veel hogere snelheden zijn echter te halen via WiFi, wat zeker aan te raden is om thuis in te stellen om te voorkomen dat je over je datalimiet heen gaat. Met WiFi is het toestel ook zo snel dat je bij het downloaden van een app in de Android Market, deze al binnen een paar seconden op je telefoon hebt. Het installeren gaat ook erg vlot, zodat je de app vrijwel direct kunt gebruiken. Ook YouTube filmpjes worden zonder vertraging afgespeeld, zelfs in HD-resolutie.

Super Amoled Plus scherm
Naast de snelheid is de kwaliteit van het scherm de andere grote troef van de Galaxy S2. Net als de eerste Samsung Galaxy S wordt er gebruik gemaakt van een Amoled scherm, in plaats van LCD, wat de meeste andere telefoons gebruiken. Amoled heeft een aantal belangrijke voordelen: de schermen zijn dunner, waardoor de telefoon zelf ook een stuk dunner gemaakt kan worden, kleuren kunnen veel helderder worden weergegeven en de schermen verbruiken iets minder stroom. Een nadeel van het Super Amoled scherm van de Galaxy S was dat er gesjoemeld werd met de sub-pixels, naast elke groene pixel werd een dubbele rode of blauwe pixel geplaatst, waardoor de resolutie effectief een stuk lager lag. In het Super Amoled Plus scherm van de Galaxy S2 is dit gecorrigeerd en als je beide telefoons naast elkaar houdt is het verschil in scherpte dan ook goed zichtbaar.

Ook in vergelijking met schermen van andere toestellen doet de Galaxy S2 het erg goed. Dit wordt met name bereikt doordat de kleuren er erg goed uitzien en zwart ook echt overtuigend diep zwart is; van bovenaf is het niet te onderscheiden van de zwarte rand van het toestel. Vergelijk je het met het scherm van bijvoorbeeld de HTC Desire HD, dan ziet de laatste er haast flets uit. De Apple iPhone 4 kan zich wel goed meten de Galaxy S2, en is van dichtbij nog iets scherper vanwege de hogere resolutie en pixel-dichtheid. Toch ziet zwart er op de iPhone iets grijzer uit en is de schermdiagonaal twee centimeter kleiner, waardoor het geheel minder indrukwekkend overkomt. 

Uiterlijk & design
Ik noemde al dat een Amoled scherm dunner is dan een LCD scherm en dat is dan ook wat direct opvalt als je de Galaxy S2 voor het eerst ziet. Het is op dit moment zelfs één van de dunste smartphones op de markt, wat een hele prestatie is voor een dual-core toestel. In combinatie met het geringe gewicht voor een telefoon van dit formaat en het enorme scherm doet de Samsung bijna futuristisch aan, alsof dit het voorlopige eindpunt is van een trend van de afgelopen jaren om schermen steeds mooier en groter te maken en de toestellen steeds dunner en lichter. Stop je het toestel in je jaszak dan voelt het eerder aan alsof je een creditcard wegstopt, dan een mobiele telefoon. Het geringe gewicht is onder andere bereikt door het toestel geen aluminium of glazen behuizing te geven zoals HTC's en iPhone's vaak hebben. Hoewel de Galaxy S2 daardoor ook een wat minder exclusief en saai uiterlijk krijgt ten opzichte van andere high-end telefoons, voelt het toestel wel erg degelijk aan.
 
Hardware & accu
De 8-megapixel camera is van uitstekende kwaliteit, met name het opnemen van video's staat op hoog niveau dankzij de mogelijkheid om in 1080p op te nemen. Ook verder is het toestel op hardware gebied erg goed uitgerust. Zo is het erg prettig dat niet alleen de processor van het hoogste niveau is, maar dat ook het RAM geheugen met 1 GB ruim voldoende is. De systeemopslag, waar het besturingssysteem en de meeste apps geïnstalleerd worden, is met 2 GB ook aan de ruime kant. Apps zoals Advanced Task Killer en Apps2SD zijn in eerste instantie dus niet nodig voor de Samsung, ook zonder deze tools draait het toestel erg soepel, zelfs met een heel arsenaal aan zware apps op de achtergrond. En hoewel je er ook een eigen geheugenkaart in kan stoppen, zorgt de interne opslag van 12 GB er voor dat je altijd over voldoende ruimte voor muziek, foto's en video's beschikt.

Toch heeft ook de Galaxy S2 een flinke Achilleshiel: het toestel is ook heel erg snel in het leegtrekken van de accu. Nu komt het bij de nieuwste Android telefoons wel vaker voor dat het energieverbruik nogal hoog kan liggen, zeker als het scherm iets groter is, maar bij de Galaxy S2 is dit net iets te hoog. Zo komt het te vaak voor dat het toestel het einde van de dag niet haalt en 's avonds al weer aan de lader moet. Wat vooral erg vervelend is, is dat de Samsung ook een flinke battery drain laat zien als je niets met het toestel doet en er ook geen apps actief zijn. Natuurlijk kan je zelf een hoop doen aan de levensduur van de accu door vooraf al een hoop zaken uit te zetten en geen gebruik te maken van games of drukke wallpapers, maar dan is het maar de vraag waarom je een toestel koopt dat nou net zo goed is in al die dingen. Het is te hopen dat er op software gebied nog wat verbeterd kan worden, want er zijn ook gebruikers die aangeven hun toestel wel twee dagen wakker weten te houden. En met een accu van 1650 mAh zou dat ook zeker moeten kunnen.

Software & interface
Standaard wordt de Galaxy S2 met Android 2.3.3 geleverd, Samsung heeft hier een eigen sausje overheen gegoten met TouchWiz 4.0. Android biedt de vrijheid om hier geen gebruik van te maken: met een andere launcher kan je het homescreen en de app drawer (waar alle gedownloade apps in terecht komen) eenvoudig aanpassen, en voor de meer avontuurlijk ingestelde gebruiker is er nog de mogelijkheid om hele andere (custom) variant van Android op je toestel te zetten. Toch is de Touchwiz interface van Samsung lang zo gek nog niet: de vier icoontjes in je dock zijn goed gekozen en zien er ook prettig uit en de app drawer heeft een aardig transparant effect en deelt alles standaard in op volgorde van binnenkomst. Ook erg prettig: Swype is vooraf al geïnstalleerd. Wat echter vooral mist, is de mogelijk om zelf dit soort instellingen te wijzigen, zo had ik bijvoorbeeld graag gezien dat mijn standaard homescreen de vierde van de zevende was (de middelste dus, wat gebruikelijker is binnen Android) in plaats van de eerste. Ook heeft Samsung zelf een hoop widgets en apps gebouwd en op het toestel gezet, en hoewel het niet echt in de weg zit, heb ik er weinig nuttigs aan kunnen ontdekken.

Conclusie
Vergelijken we de Samsung Galaxy S2 met de concurrentie, dan zien we dat het toestel op de meeste fronten voorop loopt. Uit verschillende testen blijkt dat het toestel sneller is dan concurrerende dual-core mobieltjes zoals de LG Optimus 2x en de HTC Sensation. Ook het scherm ziet er fantastisch uit, zeker in combinatie met het dunne en lichte design. Er zijn momenteel nog geen toestellen van andere merken aangekondigd met specificaties die hier overheen gaan, dus het lijkt erop dat de SGS2 het meest toonaangevende mobieltje van 2011 gaat worden.

Update 15 augustus:
Enkele weken geleden heb ik de firmware van het toestel geüpdate, wat een behoorlijk grote impact heeft gehad op de batterijduur. Voorheen bleef het toestel met moeite 12 uur achter elkaar wakker, op dit moment haalt hij zonder veel problemen 18 uur achter elkaar. Opvallend is vooral dat het toestel hiervoor nog wel eens erg warm kon aanvoelen, wat deed vermoeden dat de processor te hard stond te draaien. Dat is op dit moment volledig opgelost, zonder er op snelheid iets is ingeleverd.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.