Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia X7
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia X7

Wil je de Nokia X7 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia X7. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Other
 • Schermdiagonaal
  4 inch
 • Intern geheugen
  1 GB
 • Werkgeheugen
  256 MB
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  8,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  6 uren
 • Standby-tijd
  450 uren
 • Introductie
  2e kwartaal 2011

Door Bart Buist - De Nokia X7 is één van de laatste modellen die nog uitgerust wordt met het Symbian besturingssysteem. Kan dit model met deze nieuwe sofwareversie concurreren met de huidige generatie smartphones? Nokia stelde een X7 beschikbaar aan Bellen.com voor het maken van een review.

De Nokia X7 is uitgerust met Symbian Anna, de volgende versie zal onder de naam Belle verschijnen. Belle zal in de nabije toekomst ook als update beschikbaar worden gesteld voor eerdere toestellen die zijn uitgebracht met Symbian 3 of Anna. Waarschijnlijk zal Nokia aan het eind van dit jaar de toestellen met Windows Phone uitbrengen.

Hardware

En hoewel de X7 niet de opvolger is, lijkt deze qua uiterlijk erg sterk op de N8. Een duidelijk verschil is de sterke afgeschuinde hoeken aan de voorkant van het toestel. De hoeken van de achterkant zijn sterk afgerond. Waar de N8 aan de achterkant een bobbel in de vorm van een lens had, is de lens nu geheel vlak in het toestel geïntegreerd.

De volume- en camera buttons zijn vlak met het chassis weggewerkt, wat ze enigszins lastig te bedienen maakt. De twee sledes, voor SIM- en geheugen kaart, zijn vernuftig weggewerkt. Door op één kant van de slede te drukken scharniert het klepje omhoog en kan de slede verwijderd kan worden. Standaard wordt er een 8GB MicroSDHC geheugenkaart meegeleverd.

De batterij is helaas niet te vervangen. In ieder geval niet zonder het toestel serieuze schade toe te brengen. Jammer, bij het vastlopen van het toestel is het verwijderen van de batterij vaak de enige remedie die resultaat geeft. Het is een robuust toestel dat niet snel uit elkaar zal vallen.

Naast de volume- en camerabuttons aan de zijkant heeft het toestel aan de bovenkant een aan/uit-button en een homebutton onderaan het scherm. Naast de aan/uit-button bevindt zich een mini- USB poort voor het opladen en de gegevensoverdracht. In tegenstelling tot de N8 heeft de X7 geen HDMI-uitgang.

Op het eerste gezicht lijkt het of er speakers in alle vier afgeschuinde hoeken van het toestel zijn verwerkt. Bij nadere inspectie blijken dit alleen de twee onderste te zijn.

De processor heeft een kloksnelheid van 680MHz. Dit lijkt weinig in vergelijk met de huidige generatie smartphones, maar dit hoeft niet perse nadelig te zijn als het OS efficiënt werkt.

4 inch AMOLED touchscreen

De Nokia X7 heeft een 4 inch AMOLED touchscreen (Clear Black Display, krasbestendig Gorilla Glass), met een resolutie van 640x360. Dit is aan de magere kant in vergelijk met concurrerende toestellen. De HTC Desire (niet echt nieuw te noemen) en de Samsung Galaxy S, hebben bijvoorbeeld al een resolutie van 480 x 800.

8 megapixel camera met dual-LED flash

De X7 is uitgerust met een 8 megapixel camera met dual-LED flash. In theorie zou dit meer flits geven waardoor foto’s met flits er minder hard uitzien. De foto’s zijn van goede kwaliteit en hebben heldere en levendige kleuren.

Video specificaties

De kwaliteit van de video opnames kan ingesteld worden op videoclip kwaliteit (beperkte grootte voor het verzenden via MMS), TV - hoge kwaliteit (4:3) en HD-kwaliteit (1280 x 720 - HD Ready 720p). De Nokia X7 heeft helaas geen HDMI-out zoals de N8 had.

Geleverde software

De Nokia X7 wordt gepromoot als entertainment smartphone. Het toestel is uitgerust met de games Galaxy on Fire en Asphalt 5. Daarnaast kwam ik games als Spiderman, Worms, The Settlers en Assasins Creed tegen. De graphics zien er erg goed uit, het is geen straf om op de X7 te gamen!

Ook aan de zakelijke gebruiker is gedacht met QuickOffice, Adobe Reader, Notities en Zip. Waar het om e-mail gaat, is er keuze genoeg. OVI mail, Yahoo, Gmail, Windows Hotmail, Exchange of een POP of IMAP-account. Het instellen van een nieuw account gaat snel en overzichtelijk. Natuurlijk levert Nokia ook met dit toestel gratis navigatie in de vorm van OVI-Maps.

De X7 heeft een FM-radio aan boord. Dit heeft voor mij nog altijd de voorkeur boven een app met streaming radio. Het geluid van de muziekspeler is dik in orde en in te stellen met de equalizer (alleen met presets). Als accessoire worden o.a. in-ear oordopjes meegeleverd. Hieraan zit een degelijke afstandsbediening met knoppen voor volume, bellen, pauzeren en navigatie binnen een afspeellijst of album. Heb je een OVI-account, dan kun je in de OVI-store muziek kopen.

Het toestel heeft een virtueel QWERTY toetsenbord die ook in landscape mode kan. Het bord tikt fijn, de toetsen zijn groot genoeg en zou ook voor gebruikers met dikke vingers geen onleesbare teksten op moeten leveren. In tegenstelling tot wat bij de huidige generatie smartphones al standaard is, blijkt het kopiëren van tekst in Symbian nog steeds niet tot de mogelijkheden te behoren!

Er kunnen niet meer dan drie homescreens gevuld worden. Voor de meeste gebruikers zal dit ongetwijfeld voldoende zijn.

Importeren contacten

Ik kwam erachter dat het importeren van veel contacten nog een hele opgave is. Ik heb de contacten vanaf mijn HTC Desire naar een CSV-bestand geëxporteerd. De Nokia Suite geeft aan met dit formaat overweg te kunnen. Nou, ik moet er nog uitkomen. Nokia Suite bleef de melding geven dat er geen contacten geïmporteerd konden worden. Er zijn diverse fora die hier een topic over hebben. Helaas heb ik ook hier geen oplossing gevonden die werkte.

Apps OVI-store

De Nokia X7 heeft geen native apps voor Twitter, Facebook en YouTube geïnstalleerd. Gelukkig is de OVI-store al goed gevuld en zijn er diverse Social Media apps te vinden. Als je Gravity installeert, kom je al een heel eind. Met Gravity kun je namelijk je Twitter, Facebook en FourSquare account beheren. Ik kon geen native YouTube app in de OVI-store ontdekken. Via MyNokiaBlog kwam ik erachter dat deze vanaf de mobiele site van Google gedownload kan worden.

Gebruikersvriendelijkheid interface

Of het nu iOS, Android of Symbian is, een nieuw OS is vaak een kwestie van wennen. Nu ik de Nokia X7 een paar dagen heb gebruikt, weet ik onderhand waar zaken zich in het menu bevinden. Mijn idee is dat dit systeem qua gebruikersvriendelijkheid niet onder doet voor bijvoorbeeld de Android versie die op een Desire draait. Qua snelheid is er echter nog genoeg winst te behalen. Niet vloeiend genoeg, en niet alle aanrakingen worden beloond met een snelle reactie.

Eindoordeel

De Nokia X7 is een prettig toestel waar ongetwijfeld veel liefhebbers voor zijn. Het toestel ziet er aantrekkelijk uit en is zeer compleet waar het gaat om de meegeleverde functionaliteit en software. Qua besturingssysteem is Symbian echter beperkt als je het vergelijkt met de huidige standaard smartphones. De Nokia N9 met MeeGo is waarschijnlijk een veel interessanter en meer concurrerende smartphone. Helaas zal de N9 niet op de Nederlandse markt verschijnen.

De prijs van een Nokia X7 zonder abonnement ligt tussen de 340 en 460 euro. Kijk hier voor de volledige specificaties van de Nokia X7.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.