Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia N97
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Nokia N97 review + video

Wil je de Nokia N97 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia N97. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

  • Besturingssysteem
    Other
  • Schermdiagonaal
    3.5 inch
  • Intern geheugen
    32 GB
  • Werkgeheugen
    0
  • 4G
    Nee
  • 5G
    Nee
  • Selfie camera
    Nee
  • Foto camera
    5,0 megapixel
  • Gesprekstijd
    7 uren
  • Standby-tijd
    430 uren
  • Introductie
    2e kwartaal 2009

Door Mark Wierenga - De lancering van de Nokia N97 was de belangrijkste lancering van Nokia voor 2009. Niet alleen is het toestel na de N95, en in mindere mate de N96, weer het absolute toptoestel van de wereldmarktleider uit Finland, ook is de N97 nog maar het tweede toestel dat een touchscreen met Symbian S60 als besturingssysteem combineert. Dit zorgt ervoor dat het toestel nieuwe mogelijkheden biedt en wellicht ook voor bestaande Nokia gebruikers een andere ervaring zal zijn. De verwachtingen waren van te voren al hooggespannen, het is nu de vraag of de Nokia N97 deze waar kan maken! Bekijk de Nokia N97 in de Bellen.com video review.

Nieuwe versie Symbian S60
Na het toestel enkele weken te hebben gebruikt, blijkt dat de N97 een typische Nokia is, met al haar goede en slechte eigenschappen. Ter verduidelijking: Nokia gebruikt grofweg twee verschillende besturingssystemen: Symbian S40 voor de meeste toestellen (vaak, maar lang niet altijd, voor de toestellen met een vier-cijferige naam zoals de Nokia 6300) en Symbian S60 voor de meeste high-end toestellen (waaronder het grootste gedeelte van de E-serie en de N-serie, hoewel ook hier een paar uitzonderingen op zijn). De N97 draait op Symbian S60 5th edition, de eerste versie die geschikt is voor toestellen met een touchscreen.

Hoewel Nokia al vele jaren geleden min of meer experimentele toestellen met een touchscreen had, is hier destijds nooit veel werk van gemaakt. Omdat deze telefoons echter flink in populariteit gestegen zijn sinds de komst van de iPhone, is nu ook Nokia over de brug. Dit zagen we een half jaar geleden al bij de Nokia 5800, een toestel met enkel een touchscreen en een minimum aan knoppen. De N97 gaat hierop verder, met als grote verschil dat er nu een toetsenbordje onder het iets grotere scherm verstopt is.

Scherm van de Nokia N97 klapt eenvoudig openDegelijk ontwerp
Het mechanisme dat ervoor zorgt dat het toetsenbord zichtbaar wordt, zit erg solide in elkaar. Er is duidelijk gekozen voor een sterke metalen verbinding waardoor het openen of sluiten op geen enkel moment wiebelig aanvoelt. Het scherm sluit bovendien goed af, van buiten is het vrijwel niet te zien dat deze geopend kan worden. Rondom het scherm zit een spiegelende metalen rand, vergelijkbaar met die van de iPhone. Om het toestel te vergrendelen zit er op de zijkant een klein plastic schuifje met daarin een veertje, dat naar beneden gehaald kan worden. In de praktijk werkt dit prima, vooral omdat het blind gebruikt kan worden (handig als je het toestel opbergt in je jaszak, bijvoorbeeld).

De N97 heeft een dual LED flits met Carl Zeiss lensCamera
Aan de achterkant van het toestel zit de schuif om de camera te ontgrendelen. Complimenten aan de ontwerper hiervan, want op deze manier is de camera erg handig te bedienen. De N97 beschikt helaas niet zoals de Nokia N82 over een Xenon flits. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat zo'n flits veel meer van het accuvermogen vraagt en er bovendien alsnog een LED lampje nodig is voor het maken van filmpjes in het donker. In plaats daarvan heeft de Nokia N97 een dual-LED flits zoals ook de N96 heeft. De 5 megapixel camera is van dezelfde hoge kwaliteit, maar het was fijn geweest als een toestel in deze prijsklasse dezelfde 8 megapixel camera had gekregen als de Nokia N86.

Hardware en uitrusting Nokia N97
Op het gebied van hardware is de N97 in ieder geval niet mager uitgerust. Zo zit er naast een GPS ontvanger nu ook een intern kompas in het toestel, wat ervoor zorgt dat het navigatiescherm erg leuk meedraait met je toestel en je dus altijd de goede kant op kijkt. Ook heeft de Nokia N97 een FM-transmitter, die in de praktijk prima werkt, mits je het toestel maar dichtbij de radio houdt. De kwaliteit van de audio die vanaf de telefoon door de radio ontvangen wordt is uitstekend, zodat je de N97 prima in de auto kan gebruiken, of thuis draadloos op je eigen radio aan kan sluiten. De luidsprekers van het toestel zelf zijn namelijk van magere kwaliteit, zowel qua toonhoogte bereik als qua volume.

Batterijvermogen verbeterd
Ook de accu van het toestel is flink verbeterd ten opzichte van sommige vorige Nokia's. Met een vermogen van 1500 mAh (tegen 1000 mAh voor de meeste andere mobieltjes) kan de N97 makkelijk een etmaal overleven en vaak nog een tweede dag gebruikt worden voordat deze weer aan de lader moet. Nokia heeft voor het opladen gekozen voor een micro-USB aansluiting, met als irritante toevoeging een klein LED lampje dat je wakker houdt als je het toestel 's nachts op je nachtkastje wil opladen. Verder is de N97 voorzien van maar liefst 32 GB aan geheugen, met de mogelijkheid om via een micro-SD kaartje de capaciteit nog verder te vergroten. Ik had zelf echter ook liever gezien dat de C: schijf, waar de meeste software op geïnstalleerd is, iets ruimer was dan de 73 MB waar het mee geleverd wordt.

Halverwege zit het schuifje voor het ontgrendelen van de N97Design
De N97 is verkrijgbaar in zwart en wit. Het witte toestel ziet er iets hipper uit, het zwarte iets zakelijker. Hoewel Nokia over het algemeen erg stijlvolle toestellen maakt, ontbreekt vaak de 'wow-factor', zoals de iPhone die duidelijk wel heeft. De Nokia N95 is bijvoorbeeld zeker geen lelijk toestel, maar het bescheiden uiterlijk deed geen recht aan de mogelijkheden van het mobieltje. Bij de Nokia N97 is dat duidelijk anders, het toestel valt echt op en iedereen die het voor het eerst ziet heeft gelijk door dat dit een gadget van het hoogste niveau is.

Scherm
Dit komt natuurlijk in de eerste plaats vanwege het grote scherm. Met een grootte van 3,5 inch en een resolutie van 640x360 (wat Nokia overigens nearHD noemt, hoewel het in werkelijkheid nog altijd een factor 8,5 scheelt met FullHD) is het scherm meer dan geschikt om alle functies op het toestel naar behoren uit te voeren. Opvallend is dat gekozen is voor een 'breedbeeld' verhouding van 16:9, in plaats van het meer gebruikelijke 4:3. Om nog maar even in het technische jargon te blijven: hoewel bijvoorbeeld de iPhone een capacitive touchscreen heeft, beschikt de N97 over een resistive touchscreen. 

Het gevolg is dat de N97 iets minder scherp reageert, het scherm is simpelweg minder gevoelig. Ook de helderheid van het scherm is minder dan bij sommige concurrenten en 'multi-touch', de mogelijkheid om met twee vingers tegelijk te werken ontbreekt. Daar tegenover staat dat de N97 wél goed bediend kan worden met handschoenen aan of met de vingernagels. In de praktijk zijn zowel de helderheid van het scherm als de bediening prima in orde, hoewel bediening met één hand een stuk lastiger is dan bij een hoop andere telefoons omdat je hier alleen je duim kan gebruiken. Het toetsenbord en de navigatietoets onder het scherm zijn daarom zeker geen overbodige toevoeging.
 
Qwerty toetsenbord
Zeker voor sms'en en e-mailen is het toetsenbord erg handig. Het is zeker niet het beste toetsenbord dat ooit op een telefoon is geplaatst, maar gezien de beperkte ruimte is het een meer dan goed compromis geworden. De cijfertoetsen kunnen gebruikt worden door middel van een soort extra shift toets, wat op zich snel genoeg went. Speciale tekens kunnen op dezelfde manier gevonden worden, maar ook via de symbool toets. Wel is het erg lastig om een umlaut op een letter te zetten, zelf heb ik daar nog geen vlotte methode voor gevonden. De spatietoets is aan de rechterkant geplaatst, waar die snel genoeg gevonden wordt. Zoals gezegd is ook de navigatietoets erg handig, op die manier kunnen de meeste functies snel aangesproken worden zonder het scherm aan te hoeven raken. 

De nieuwste versie van OVI maps zit ook op de N97Wat ik echter wel mis is een knop met een 'terug-functie'. Bij het browsen of het bladeren door foto's of muziek, moet telkens de knop terug op het scherm aangeraakt worden om daadwerkelijk een stap terug te gaan. Dit is vervelend als je op dat moment de navigatietoets gebruikt. De rode ophang-knop heeft deze functie niet, maar zorgt ervoor dat je weer op het homescreen terecht komt. De backspace knop zou deze functie kunnen krijgen, of zelfs de linker of de rechter shift toetst. Wellicht iets voor een volgende software update!

Software
Aan software updates overigens geen gebrek. Nokia is op dit gebied al langer een voorloper door veel toestellen om de paar maand van nieuwe software te voorzien. De N97 was nog maar net een week in Nederland uit of er was al een update van de gehele firmware, waarin een aantal vervelende bugs werden aangepakt. Niet veel later kwam er een update voor een paar specifieke programma's, zodat nu de nieuwste versie van N-Gage en Ovi Maps op het toestel zitten. Al deze updates kunnen 'over-the-air' gedownload worden, zodat je deze makkelijk direct kan gebruiken (en het toestel niet eerst aan een computer hoeft te koppelen). Als Nokia de N97 net zo gul van updates voorziet als ze met de N95 hebben gedaan, kan je verwachten dat het toestel alleen maar beter wordt.

Waarmee al snel de vraag gesteld kan worden hoe de software was die meegeleverd werd met het toestel. Feitelijk is dit nog gewoon hetzelfde besturingssysteem als de meeste high-end Nokia's de afgelopen jaren hadden, maar dan net als bij de 5800 met de mogelijkheid om het via een touchscreen te bedienen. Dat laatste is goed gelukt. Hoewel Symbian S60 geen eenvoudig systeem is, zijn de mogelijkheden wel erg groot, met het touchscreen erbij is dit alleen nog maar beter geworden. De  N97 mag dan wel niet het meest gebruiksvriendelijke mobieltje zijn, maar als je er eenmaal goed mee overweg kan biedt het de gebruiker zo veel vrijheid, dat je daarna nooit iets anders meer wilt. 

Het homescreen van de N97 is naar eigen inzicht in te richten

Homescreen en widgets
Nieuw aan de N97 is het homescreen, met daarin een aantal zelf in te stellen widgets. Hier kan bijvoorbeeld je agenda, e-mail of favoriete snelkoppelingen plaatsen. Ook is het mogelijk om vier tot acht favoriete contacten op te geven, maar de mogelijkheid om een groep van contacten via een snelkoppeling te openen ontbreekt jammer genoeg. Nieuwe widgets kunnen in de OVI-store eenvoudig gedownload worden, een klein probleem is dat daar nog geen aparte categorie voor widgets beschikbaar is (maar het lijkt een kwestie van tijd voordat deze komt). De widgets zorgen er in ieder geval voor dat het toestel nog veel meer naar eigen wens aan te passen is, iets wat buitengewoon prettig is.

Echter, de firmware die op de Nokia N97 zat toen ik het toestel voor het eerst gebruikte, was het niet stabiel genoeg. Ik heb met tal van bugs te maken gehad en nog steeds is niet alles opgelost. Dit varieert van kleine irritaties tot grotere problemen. Zo kwam het meerdere keren voor dat het homescreen volledig bevroor, zonder dat daar een aanleiding voor leek te zijn. Veel harde resets en herinstallaties later bleek het probleem veroorzaakt te worden door de e-mailwidget, die de hoeveelheid mail niet aankon. Wellicht dat een snellere processor of meer RAM geheugen dit probleem had kunnen oplossen, maar uiteindelijk kon het verholpen worden door mijn e-mail inbox flink op te schonen.

Bellen.com werkt uitstekend op de N97!

De browser van de N97 heeft met de meeste sites geen enkele moeite

Conclusie review Nokia N97

De tragiek van dit soort toestellen is dat de eerste en meest trouwe gebruikers doorgaans de hoofdprijs betalen en opgescheept zitten met de meeste bugs. Koop je het toestel een paar maanden en een aantal firmware updates later, dan loopt die als een zonnetje. Gelukkig is de hardware van de N97 dik in orde, dus is het een kwestie van wachten tot ook de software vrij van fouten is. Natuurlijk heeft dit toestel wat schoonheidsfoutjes en is het heel goed mogelijk dat een opvolger hiervan een stuk beter zal zijn, maar ondanks dat heeft de Nokia N97 het in zich om het beste toestel van 2009 te worden.


Pluspunten

  • Mooi en opvallend design
  • 3,5 inch touchscreen, hoge resolutie
  • Touchscreen bediening geslaagd
  • Solide systeem voor openen toetsenbord
  • 32 GB aan opslagruimte + plek voor geheugenkaart
  • Homescreen en widgets erg handig

Minpunten

  • Software kan nog verbeterd worden, wachten is op verdere updates
  • Ruimte op C: schijf, werkgeheugen en processorsnelheid niet optimaal
  • Waarom niet de 8 megapixel camera uit de Nokia N86?
  • Waarom niet de veel betere luidsprekers uit de Nokia 5800 XpressMusic?

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.