Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia N900
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia N900

Wil je de Nokia N900 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia N900. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Other
 • Schermdiagonaal
  3.5 inch
 • Intern geheugen
  32 GB
 • Werkgeheugen
  256 MB
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  5,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  5 uren
 • Standby-tijd
  72 uren
 • Introductie
  3e kwartaal 2009

Door Bart Buist - De Nokia N900, die sinds begin december in de winkel ligt, is de opvolger van internettablet N810. Het grote verschil met de N810 is dat er met de N900 wel gebeld kan worden. In tegenstelling tot de meeste Nokia toestellen, waar Symbian OS op draait, is de Nokia N900 uitgerust met Maemo 5, gebaseerd op het Linux besturingssysteem.

Bij iedere nieuwe smartphone die op de markt komt vraagt men zich tegenwoordig af: is het toestel een iPhone killer? Lekker belangrijk. De Apple- of Nokia fanboys kiezen vaak toch wel blindelings voor 'hun' toestel. Voor diegenen die hun keuze nog moeten maken: lees verder...

Uiterlijk en degelijkheid

De Nokia N900, die alleen in de kleur zwart wordt geleverd, ziet er fors uit. Dit komt ongetwijfeld door het fysieke keyboard en de Carl Zeiss lens, die de nodige ruimte innemen. De grootte van het display is 3,5 inch, is voldoende groot om mee te surfen en video te kijken. De grootte en helderheid van het scherm zijn vergelijkbaar met die van de iPhone. De schermresolutie van Nokia N900 is 800x480.

De SIM kaart zit onder de batterij. Het loswurmen van de achterkant koste enige moeite. Het materiaal is gelukkig erg degelijk en zal niet snel kapot gaan.

Bedieningsgemak Nokia N900

De bediening van de Nokia N900 is makkelijk, het toestel reageert snel en de applicaties staan in no time op het scherm. Voor het opstarten van browser applicaties ben je natuurlijk afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding. Het fysieke toetsenbord is een kwestie van smaak en oefening. De toetsen staan dicht op elkaar, wat bij mij als resultaat een nogal onleesbare e-mail tot gevolg had. Maar dit zal een kwestie van oefenen zijn.

Naast het fysieke- kan er ook gekozen worden voor het virtuele toetsenbord. Het instellen hiervan is eenvoudig via Instellingen > Tekstinvoer. Het gebruik van het virtuele toetsenbord maakt het schrijven van een fors SMS bericht of e-mail een stuk aangenamer. Jammer is dat het toetsenbord in veel gevallen een groot deel van de gebruikte applicatie afdekt. De toetsen van het virtuele toetsenbord zijn groot genoeg, de indeling is een kwestie van gewenning.

De desktop icoontjes en bedieningsknoppen van de Nokia N900 zijn groot genoeg. Het resistieve touchscreen, dat zowel met de vinger als met de meegeleverde stylus bediend kan worden, reageert nauwkeurig en zonder haperingen op de aanrakingen.

Levensduur batterij

Waar inmiddels al het nodige over geklaagd wordt, is de levensduur van de batterij. Volgens de specificaties van Nokia zelf, is de stand-by tijd van de batterij 96 uur. Bij zwaar gebruik is de batterij zelfs binnen een dag leeg. Maar, als je een stevige gebruiker bent, dan heb je met een Nokia het voordeel dat je een extra accu kunt aanschaffen.

Geheugen

De Nokia N900 komt met 32GB intern geheugen aan boord. Het externe geheugen is, in tegenstelling tot een iPhone wel uitbreidbaar. Voor het externe geheugen kan een microSD kaart gebruikt worden van maximaal 48GB.

Ovi Store voor Maemo

Wat maakt een telefoon een goede telefoon? De moderne toestellen zijn qua bediening vergelijkbaar, net als standaard functionaliteiten en applicaties. De grote verschillen tussen mobiele telefoons van nu en een aantal jaren geleden, is de toegang tot snel internet, dat steeds meer gemeengoed wordt. Hierdoor worden online applicaties, al dan niet van derden, die op een toestel geïnstalleerd kunnen worden, steeds belangrijker.

In tegenstelling tot het ruime aanbod van applicaties in de AppStore van Apple en de diverse Android stores, is het aanbod aan Maemo applicaties in de Ovi Store erg mager. Maar gezien het feit dat het Maemo OS open source is, zullen de applicaties hiervoor waarschijnlijk snel uitgebreid worden.

Applicaties

Als je de gegevens van je e-mail account bij de hand hebt, is het instellen hiervan een fluitje van een cent. Ook het instellen van de WiFi verbinding verloopt vlekkeloos, het toestel scant zelf op beschikbare verbindingen. Is de verbinding beveiligd dan moet je nog wel de WEP of WPA sleutel invoeren.

De browser die op de Nokia N900 draait heet Maemo en is Mozilla based. Het vergroten en verkleinen van het browservenster kan door twee keer op het scherm te tikken. Een voordeel is dat de Maemo browser, in tegenstelling tot de Safari browser op de iPhone, niet moeilijk doet over Flash.

Het importeren van muziek vanaf een PC is zo gepiept en vereist geen installatie van de bijgeleverde software PC Suite. Ik heb een mix van verschillende bestandsformaten gekopieerd, de Nokia N900 doet hier niet moeilijk over. Wonderwel wordt de album art in één keer goed weergegeven en wordt de muziekcollectie netjes per album vertoond. Dit wil bij andere merken, bijvoorbeeld LG, nog wel eens de mist ingaan. De In Ear oordoppen worden geleverd met kussentjes van verschillende diameters, voor kleine en grote oren. De geluidskwaliteit is zeer goed.

Zoals eerder genoemd is het aanbod van applicaties voor de Nokia N900 op het moment nogal beperkt. Wat ik zelf jammer vind, is het gebrek aan een applicatie om YouTube video’s te kijken. De iPhone heeft hier standaard een applicatie voor, op de N900 ben je aangewezen op de browser en website van YouTube. En dit is toch een hele andere beleving.

Internet Tablet?

De N900 is volgens Nokia zelf geen telefoon, maar een Internet Tablet. Dat je ermee kunt bellen is mooi meegenomen, maar blijkbaar van ondergeschikt belang. De huidige generatie smartphones heeft tegenwoordig zoveel functionaliteit in huis, dat het bellen al niet meer als belangrijkste functie wordt gezien. De snelkoppeling naar de bel-applicatie heeft binnen het menu dan ook geen prominente plek gekregen.

Het verschil tussen een Smartphone en een Internet Tablet is mij overigens niet duidelijk geworden. Ik ga er vanuit dat de term Internet Tablet een door de tijd ingehaalde marketingterm is.

Conclusie Nokia N900

Met het uitbrengen van de N900 heeft Nokia een sterk toestel op de markt gebracht. Na de lancering van de Nokia N97 viel er het nodige te lezen over de bugs die dit toestel destijds bevatte. Nokia schijnt voor het op de markt brengen van de N900 nog een aantal wijzigingen te hebben aangebracht, naar aanleiding van feedback van een groot aantal Maemo ontwikkelaars tijdens de Maemo Summit in Amsterdam. Qua functionaliteit en gebruiksgemak kan dit toestel makkelijk de concurrentie aan met het huidige aanbod smartphones. Daarnaast is het zeker niet alleen een toestel voor de gadgetfreaks, het is een smartphone met functionaliteit die je tegenwoordig al op z’n minst verwacht in een nieuwe telefoon. Waar de Nokia N900 op het moment nog een achterstand in heeft, is de beschikbaarheid van applicaties die op het Maemo platform kunnen draaien. Maar dit is tevens een kans voor Nokia om zich te kunnen onderscheiden van de iPhone en de steeds groter wordende schare telefoons met het Android OS.

Pluspunten

 • Maemo browser met Flash ondersteuning
 • Gebruiksgemak interface
 • Uitbreidbaarheid bureaubladen met widgets

Minpunten

 • Beperkt aantal Maemo applicaties in de Ovi-store
 • Korte levensduur batterij
 • Afmetingen toestel

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.