Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia N8
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia N8

Wil je de Nokia N8 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia N8. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Other
 • Schermdiagonaal
  3.5 inch
 • Intern geheugen
  512 MB
 • Werkgeheugen
  256 MB
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  12,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  12 uren
 • Standby-tijd
  390 uren
 • Introductie
  3e kwartaal 2010

Nokia review N8Sinds begin oktober is het nieuwe vlaggenschip van Nokia, de N8 verkrijgbaar. Er is al veel over dit toestel geschreven, en de kritieken waren niet altijd lovend. Bellen.com kreeg van Nokia een N8 om deze uitvoerig te kunnen testen. En, is het wat?

Uiterlijk Nokia N8

Het scherm van de Nokia N8 is een 3.5 inch AMOLED met een resolutie van 360 x 640. Ter vergelijking, de HTC Desire heeft 3,7 een AMOLED scherm met een resolutie van 480 x 800 WVGA. Bij de N8 loopt het scherm niet helemaal door tot aan de randen. Dit is echter niet hinderlijk bij het typen op het virtuele toetsenbord.

Nokia N8 Silver WhiteDe body van de Nokia N8, van geanodiseerd aluminium, ziet er solide uit en doet beslist niet goedkoop aan. En hoewel Nokia ze wel verkoopt, een siliconen hoesje om het toestel mooi te houden zal niet nodig zijn. De opstaande rand aan de achterkant van de cameralens zorgt ervoor dat het toestel niet vlak ligt. Het is afwachten hoe krasvast het toestel echt is gezien het feit dat deze plek het meest te verduren krijgt.


Gebruikersvriendelijkheid Nokia N8

Symbian^3, het OS dat op de Nokia N8 draait, is de eerste Symbian variant die open source is. Het besturingssysteem van Nokia heeft een aantal flinke verbeteringen ondergaan zoals, multi-touch, pinch-zoom (in- en uitzoomen met twee vingers), en flick-scrolling (door foto’s bladeren).

De menu’s van de Nokia N8 lijken op het eerste gezicht niet altijd even logisch en zijn in sommige gevallen omslachtig. Als je niet bekend bent met Nokia, dan is het soms even zoeken naar in welk menu bepaalde items zich bevinden. Het ontbreken van een knip- en plakfunctie voor tekst, in geen enkele applicatie aanwezig, is een echt gemis. Het is vreemd dat deze functionaliteit niet standaard aanwezig op zo'n nieuw toestel, het knippen/kopiëren en plakken is bij de meeste andere smartphones van deze generatie wel aanwezig. Misschien iets voor een volgende update?

Voor het instellen van het volume van de inkomende oproepen moet het actieve profiel bewerkt worden. Je zou verwachten dat je hier de volume regelaars aan de zijkant van het toestel voor kan gebruiken. Het qwerty toetsenbord wordt alleen getoond als het toestel in de horizontale positie ligt. Maar zelfs in deze positie zorgt de stand van de toetsen ervoor dat de invoer gevoelig is voor tikfouten. Dit komt omdat de toetsen bijna recht onder staan, in plaats van enigszins schuin ten opzichte elkaar.

Software Nokia N8

Nokia N8 familyIn tegenstelling tot veel huidige toestellen kunnen op de Nokia N8 programma’s die nog in het geheugen draaien op een makkelijk manier afgesloten worden, zonder dat hiervoor een app-killer geïnstalleerd hoeft worden. In het menu van alle homescreens zit een optie open toepassingen, die toegang geeft tot een venster waarin alle nog openstaande programma’s getoond worden. Er kan tussen deze programma’s worden geswitcht of deze kunnen worden afgesloten. De openstaande programma’s zijn binnen de diverse menu’s herkenbaar aan een groen rondje rechtsboven de icon. Er zijn in totaal drie homescreens in te stellen en naar eigen smaak in te richten met snelkoppelingen of widgets. Of dit aantal genoeg is voor de meeste gebruikers? In tegenstelling tot veel huidige smartphones die met homescreens werken, kan er voor elk afzonderlijk scherm op de Nokia N8 een andere achtergrond ingesteld worden.

Als muziekliefhebber kun je alleen maar blij worden van de muziekspeler. De geluidskwaliteit is mede door de bijgeleverde headset (met in-ear pluggen) dik in orde. Over de interface van de speler is goed nagedacht, deze lijkt trouwens veel op die van de iPhone. Ook hier kun je met je vingers door je albums heen bladeren. De speler bevat geen equalizer, wel presets voor verschillende types muziek. De speler kan ook podcasts afgespelen. Podcasts vanuit iTunes worden direct herkend.

Qua keuze in e-mailclients is de Nokia N8 ruim voorzien. Met behulp van de gebundelde e-mail-client kunnen e-mailaccounts voor meerdere protocollen als Yahoo!® Mail, Gmail™, Windows Live™, Hotmail, Mail for Exchange, IBM Lotus traveler en andere populaire POP/IMAP-diensten ingesteld worden. De e-mailapplicatie is overzichtelijk en biedt veel functionaliteit waar het gaat om mappen beheer en het sorteren van e-mailberichten.

Een aantal leuke features op de Nokia N8 zijn FM-transmitter, USB-to-go (voor het koppelen van een USB-stick) en de mogelijkheid om een muis of keyboard aan te sluiten. Nokia biedt via OVI-maps als enige fabrikant gratis gesproken navigatie aan op haar telefoons. Elk zichzelf respecterende mobiele telefoon fabrikant ontkomt er tegenwoordig niet aan om social media applicaties standaard op de telefoon mee te leveren. Nokia heeft bij de N8 gekozen voor een Twitter en een Facebook-applicatie. Deze kunnen, net als veel andere applicaties, als widget op een homescreen geplaatst worden.

Ondanks dat het aanbod aan applicaties in de OVI-store nog lang niet zo uitgebreid is als in de iTunes- of Android-store, is er toch een behoorlijke inhaalslag gemaakt.

Hardware Nokia N8

Met de specificaties voor de foto- en videocamera steekt de Nokia N8 met kop en schouders boven de concurrenten uit: een 12 megapixel, Carl Zeiss lens, Xenon flash, HD video (1280x720 pixels, HD Ready 720p) en een graphics accelerator voor betere game ervaring.

De foto’s zijn van zeer goede kwaliteit en dat kan ook haast niet anders met zulke specificaties. De enige situatie waarin de kwaliteit minder wordt, is in een slecht verlichte concertzaal. Maar dit is zelfs voor een ‘gewone’ camera al een uitdaging. De HD video-opnames zien er gewoon goed en haarscherp uit. Is het toestel vergrendeld, dan kan er niet snel een foto geschoten of video opgenomen worden, het toestel zal dan eerst ontgrendeld moeten worden. Het wordt dus kiezen tussen de vergrendeling of de mogelijkheid om snel een foto te kunnen schieten.

De Nokia N8 wordt geleverd met 16 Gb intern geheugen. Het totale geheugen is uit te breiden met behulp van een Micro SD kaartje van maximaal 32 Gb. Het werkgeheugen van de Nokia N8 (256 Mb) is in vergelijk met Desire HD (768 Mb) en iPhone (512 Mb) aan de lage kant. Ook de kloksnelheid van de processor van 680Mhz is aan de lage kant in vergelijk met veel van de huidige generatie toestellen. De HTC Desire heeft bijvoorbeeld al een 1Ghz processor aan boord. Maar of deze zaken nadelig werken op de performance van de Nokia N8?

Aan de bovenkant van het toestel zit, tussen de power button en 3,5 mm headset ingang, een HDMI aansluiting. Er wordt geen HDMI kabel meegeleverd, deze zal dus zelf aangeschaft moeten worden. Door de Nokia N8 met een HDTV (of laptop) te verbinden kunnen de foto’s en video’s in HD-formaat worden bekeken.

De batterij van de Nokia N8 is niet makkelijk te verwijderen. De enige manier om deze te verwijderen is met behulp van een speciale schroevendraaier of bitje (Torx T4). Het verwijderen van de batterij kan handig zijn in het geval dat het toestel mocht vastlopen. Gelukkig is de Nokia N8 te resetten door de power button rechtsboven een aantal seconden ingedrukt te houden. Dit bleek bij ons testtoestel dé oplossing om van freeze frames en haperingen af te komen.

Het lijkt er op dat de antenne van de Nokia N8 een betere ontvangst heeft dan die van de Nokia N97 of HTC Desire. Als beide toestellen naast elkaar gelegd worden, met een SIM-kaart van dezelfde provider, dan geeft de Nokia N8 een beter bereik aan. Ook wordt een zelfde website op de Nokia N8 sneller ingeladen.

De werkingsduur van de batterij is voor een groot deel afhankelijk van wat je met het toestel doet. Voor wie zijn of haar toestel alleen in de stand-by stand laat staan; dit kan zo’n 400 uur. Uit eigen ervaring, als je een dag lekker aan het rommelen bent, moet ook de Nokia N8, net als vele andere smartphones, aan het eind van de dag aan de lader. Handig is de mogelijkheid om de energie bespaarstand in te schakelen. Deze optie is te vinden in het menu dat naar voren komt als de power button rechtsboven op het toestel ingedrukt wordt.

De Nokia N8 wordt geleverd met een energiezuinige adapter. De telefoon kan ook via de mini-USB ingang worden opgeladen.

Conclusie Nokia N8

De algemene indruk van de Nokia N8 is dat dit toestel zeker kan concurreren met de huidige generatie smartphones. De Nokia N8 zit boordevol met zaken die je vandaag de dag in een moderne telefoon verwacht. Daarnaast bevat de N8 een aantal leuke extra’s zoals de HDMI uitgang, USB to Go, FM-zender en gesproken navigatie. Qua functionaliteit doet de Nokia N8 dus beslist niet onder voor de concurrentie. Op een aantal punten, processor snelheid, intern geheugen en geen knip/kopiër en plak-functie, loopt Nokia met dit nieuwe toestel achter.

Het uiterlijk van het toestel is een kwestie van smaak. Gelukkig kan er gekozen worden waar het gaat om de kleur. Nokia noemt de verkrijgbare kleuren Blue, Dark Grey, Green, Orange en Silver White. De volledig aluminium body zorgt ervoor dat het toestel tegen een stootje kan en geeft het toestel een stoer uiterlijk. Zonder abonnement is de Nokia N8 voor ongeveer € 430,- te koop. Dat is veel geld, maar altijd nog een stuk minder in vergelijk met  de concurrenten iPhone vanaf € 629,- of de Samsung Galaxy S ca. € 500,-. De HTC Desire is de enige die qua prijs (ca. € 450,-) vergelijkbaar is. Kijk hier voor de Nokia N8 i.c.m. een abonnement.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.