Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia Lumia 930
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia Lumia 930

Wil je de Nokia Lumia 930 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia Lumia 930. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Windows
 • Schermdiagonaal
  5 inch
 • Intern geheugen
  32 GB
 • Werkgeheugen
  2 GB
 • 4G
  Ja
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  1,2 megapixel
 • Foto camera
  20,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  15 uren
 • Standby-tijd
  onbekend
 • Introductie
  2e kwartaal 2014

Door Bart Buist. De Nokia Lumia 930, in de U.S. uitgebracht als de Nokia Lumia Icon, is sinds een aantal weken ook in Nederland verkrijgbaar. Bellen.com kreeg een testexemplaar van Nokia Nederland en schreef er de volgende review over.

Uiterlijk

Net als bij de Lumia 925 wijkt het ontwerp van de Lumia 930 af van de polycarbonaat unibody die veel van de vorige Lumia’s meekregen. Het zeer krasbestendige scherm (Corning Gorilla Glass 3) is aan de zijkanten fraai gecurved. Het 5 inch grote, full HD-, OLED-scherm wordt gescheiden van de achterkant door een aluminium rand. De rand geeft het toestel een stijlvolle uitstraling en zorgt tevens voor een goede grip in de hand.

De niet- verwijderbare achterkant is verkrijgbaar in de kleuren fluorescerend oranje of groen. Vind je deze kleuren te extreem, dan kun je nog uitwijken naar zwart of wit.

Het toestel, qua grootte te vergelijken met de Samsung Galaxy S5, ligt goed in de hand en voelt solide aan. De Lumia’s staan niet bekend om hun lage gewicht, ook de Lumia 930 is daar geen uitzondering op. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je niet bang hoeft te zijn dat het toestel dubbelgevouwen wordt of dat het glas knapt als je er op gaat zitten. Nokia’s zijn namelijk nog steeds oerdegelijk.

De slede voor de nano-sim is boven in de aluminium rand weggewerkt. Heb je nagels, dan kun je de slede hiermee uit het toestel halen, je hebt hiervoor geen aparte tool nodig. Voor het gemak is de sim-slede nieuw uit de doos vastgemaakt met een reepje plastic, zodat je deze makkelijk uit het toestel kunt trekken.

Nokia Lumia 930 achterkant Nokia Lumia 930 zijkant Nokia Lumia 930 onderkant
Nokia Lumia 930 voorkant Nokia Lumia 930 bovenkant Nokia Lumia 930 impressiefoto

Specificaties

De accu heeft een capaciteit van 2420 mAh. Er zijn her en der al diverse benchmarks voor de Lumia 930 gepubliceerd waarin de prestaties worden weergeven in het aantal uren dat je kunt browsen (+ 5 uur) of video kijken (bijna 8 uur). Echter hebben gebruikers toch een iets afwijkend gedrag dan een benchmark en hangt het verbruik meer af van hoe je het toestel gebruikt en hebt ingesteld. De capaciteit van de accu zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn. Gedurende de testperiode moest het toestel gemiddeld na anderhalve dag aan de lader.

De Lumia 930 heeft Qualcomm Snapdragon 800 (Quad-core 2.2 Ghz) processor. Een vaak gelezen commentaar is dat de Lumia’s qua hardware niet meegaan met andere high end smartphones. Blijft wel een feit dat Windows Phone ook goed blijft draaien op toestellen met mindere specificaties en goed blijft draaien na diverse updates. De snelheid van de Lumia 930 is daarom ook geen verrassing, programma's worden snel opgestart en nergens krijg je het gevoel dat er vertraging optreedt.

De Lumia 930 heeft 32GB aan interne opslag en een werkgeheugen van 2 GB. Helaas is de 930 wederom een Lumia zonder uitbreidbaar opslaggeheugen. Ja, in de vorm van 7GB gratis opslagruimte in OneDrive. Maar vooralsnog kunnen er geen apps in de OneDrive-cloud gedraaid worden. Dus in die zin heb je er alleen wat aan waar het gaat om de back-up van je foto’s en data. Mocht je al een OneDrive account hebben, wat niet onwaarschijnlijk is, dan kun je de 7GB er niet nog eens bij claimen.

Qua meegeleverde hardware lijkt het wel of Nokia aan het besparen is. In de doos vind je, naast het toestel zelf, alleen een lader en een gebruiksaanwijzing. Er schijnt nog een pre-order actie geweest te zijn waarbij je een gratis oplaadmodule kon krijgen. Deze is na de release van de Lumia 930 helaas nergens meer te vinden.

NFC en Qi

Onderhand hebben de meeste Lumia’s een NFC-module, waarmee je b.v. een bluetooth verbinding kunt opzetten of draadloos kunt betalen. Het opzetten van een bluetooth verbinding, ook wel pairen genoemd, met een Nokia bluetooth headset en Nokia Play 360° speaker via NFC ging probleemloos en snel.

De Qi-module voor het draadloos opladen zit bij de Lumia 930 in het toestel, in plaats van in een losse laadcover. Een goede keuze, het blijft namelijk behelpen als je b.v. een flipcover voor je toestel gebruikt en je het toestel voor het opladen eerst uit deze cover moet halen en vervolgens in de oplaadcover moet plaatsen. Wil je een dergelijke techniek goed promoten, maak deze dan gebruiksvriendelijk. Geen flipcover gebruiken kan natuurlijk ook. Of zou een flipcover met Qi-module wellicht een idee zijn?

Camera

De Lumia 930 heeft een 20MP PureView camera en maakt gebruik van Carl Zeiss-lenzen en een dual LED flash. Zoals bij alle PureView camera’s kun je binnen Nokia Camera aangeven in welke kwaliteit je de foto’s wilt bewaren. Je hebt hierbij de keuze uit alleen een 5MP, een 5MP en 16MP JPEG of een 5MP JPEG en een 16MP DNG (Digital Negative) variant. De 5MP variant van de genomen foto wordt gebruikt voor het delen op Twitter, Facebook of het bewaren in de cloud. Het grotere JPG-formaat wordt gebruikt voor het inzoomen en het nabewerken van de foto (herkaderen e.d.) op de telefoon zelf. Het origineel zelf blijft echter altijd bewaard.

Op de kwaliteit van de foto's valt niets aan te merken. De meeste gebruikers zullen dik tevreden zijn met de foto's die met de standaard instellingen van Nokia Camera zijn gemaakt. Ben je een meer gevorderde fotograaf, dan zul je de uitgebreide instellingen zeker weten te waarderen. Met de andere camera app, omgedoopt tot Microsoft Camera, kun je o.a. lenzen gebruiken, de front-camera bedienen en foto's in burstmode maken.

Audio opnames met Rich Recording

De geluidsopnames voor video worden gemaakt m.b.v. vier omnidirectionele microfoons met Nokia Rich Recording (met Surround Sound). Deze microfoons nemen het geluid vanaf alle richtingen rondom de microfoon op, in tegenstelling tot directionele microfoons, die alleen geluid opnemen dat zich direct voor de microfoon bevindt. Daarnaast zijn de gebruikte microfoons bestand tegen de hoeveelheid bassen en decibels die tijdens concerten losgelaten worden. Met vier microfoons gaat Nokia nog een stap verder dan de PureView 808, die 'slechts' twee microfoons gebruikt voor Rich Recording.

Living Images

Een nieuwe gimmick binnen Nokia Camera is Living Images. Hiermee wordt er vlak voor het maken van een foto een klein stukje bewegend beeld mee opgenomen. Hiermee komen de foto’s tot leven, wat soms verrassend leuke beelden oplevert. Het afspelen van Living Images kan alleen via de Camera Roll binnen Nokia Camera of via de Nokia Storyteller app. Afhankelijk van het type gebruikte processor is deze functionaliteit ook beschikbaar voor andere Lumia’s.

Glimp

Geen Glimdp Nokia Lumia 930 - Windows Phone 8.1In tegenstelling tot veel van de Lumia’s die de laatste tijd zijn uitgebracht, ondersteunt de Lumia 930 geen Glimp. Dat betekent dat je geen klok en notificatie-symbolen op je scherm ziet als deze in de slaapstand staat. De reden hiervoor zit hem in het type OLED-scherm dat is gebruikt geen displaygeheugenfunctie ondersteunt. Heb je nu Glimp op je toestel, dan zal je dit ongetwijfeld gaan missen.

Windows Phone 8.1

De Lumia 930 is één van de nieuwe Nokia toestellen die is uitgekomen met het nieuwe Windows Phone 8.1. en de Cyan-update. Windows Phone bevat ten opzichte van de laatste versie een behoorlijk aantal nieuwe features waarvan een aantal in deze review worden behandeld. De Cyan-update bevat Nokia-specifieke onderdelen, afhankelijk van het type Lumia.

Transparante tegels

Windows phone startschermHet homescreen kan worden voorzien van transparante tegels. Door een afbeelding in de achtergrond van het homescreen in te stellen en de transparante tegels te activeren, zie je de achtergrond hierin verschijnen. Zo kun je het homescreen nog persoonlijker maken. Overigens hebben niet alle apps een transparante tegel. Er zijn echter al apps verkrijgbaar waarmee je dit wel kunt doen.

Action center

Ook het action center maakt deel uit van de nieuwe functionaliteit van Windows Phone 8.1. Het action center wordt zichtbaar als je in het scherm van boven naar beneden veegt. Bovenin het action center kun je zaken als Wi-Fi, bluetooth en vliegtuigmode direct activeren. Je kunt zelf aangeven welke instellingen je hier neerzet, er kunnen vier stuks staan. Daarnaast kunnen in het action center de volumes voor bellen/notificaties en het muziekvolume afzonderlijk worden ingesteld. Als laatste vind je in het action center een overzicht van het aantal berichten dat is binnengekomen.

Word Flow

Wordflow - Windows Phone 8.1Een alternatief voor het typen van een bericht is Word Flow. Hiermee kun je berichten opstellen door met je vingers over de letters te vegen, iets wat ook wel Swypen wordt genoemd. Swype is, net als Glimp en notificaties op het homescreen, double tap to wake up, niet nieuw voor Nokia.

De Swype-functionaliteit was een paar jaar geleden al te vinden op de Nokia N9. Mooi om te zien dat deze functionaliteit nu ook voor toestellen met Windows Phone beschikbaar is. Als je nog nooit een bericht hebt geswiped, dan is het misschien even wennen, ben je er eenmaal gewend dan wil je waarschijnlijk nooit meer anders.

Cortana: je persoonlijke assistente

Cortana - Windows Phone 8.1Cortana is de virtual personal assistent voor Windows Phone. Cortana is geïnspireerd op het gelijknamige karakter uit de Halo-games. Je kunt Cortana van alles vragen. Ze start programma’s voor je op, schrijft berichten, maakt reminders en als je wilt, zingt ze ook nog voor je. Haar repertoire is overigens beperkt. Helaas werkt Cortana nog niet in Nederland en de vraag is of dit nog voor het eind van dit jaar gaat gebeuren. Heb je geen zin om te wachten, dan zal je de taalinstelling op Engels/U.S. moeten zetten. Daarnaast moet de locatie van je toestel altijd aan staan als je gebruik wilt maken van Cortana’s diensten.

Binnen Windows Phone 8.1 is de optie om een alternatieve (lees Google) zoekmachine te selecteren helaas niet meer aanwezig. Persoonlijk vind ik dit jammer gezien het feit dat de Nederlandse Bing qua relevante zoekresultaten bij lange na niet kan tippen aan Google. Waarschijnlijk heeft deze beslissing te maken met Cortana, die veel van haar 'kennis' vanuit Bing haalt.

Meegeleverde apps

Met de Lumia 930 worden een behoorlijk aantal apps meegeleverd. Een kleine selectie:

 • Bing Nieuws
 • Bing Sport (nieuws, foto/video, my sports)
 • Bing Food & drink (recepten, cocktails, boodschappenlijst)
 • Bing Gezondheid en fitness (met oefeningen, medische informatie, een stappenteller en informatie), een voeding app (over voeding en calorieën) en een app om je dieet te tracken. De stappenteller werkt samen met Nokia’s SensorCore, die naast op de Lumia 930 ook aanwezig is op de Lumia 630, 635, Icon en 1520.
 • HERE Drive+ en HERE Maps
 • Xbox Music en Xbox Music
 • Office 365
 • MixRadio
 • Wallet
 • Vine

en nog veel meer…

Conclusie

Met de Lumia 930 is Nokia er wederom in geslaagd om met een onderscheidend toestel te komen. In combinatie met het nieuwe Windows Phone 8.1. is het een toestel dat, in de zin van de ontwikkeling dat het OS doormaakt, meer onderscheidend is dan veel andere merken.

Een vaak gelezen opmerking is dat Windows Phone achterloopt ten opzichte van andere mobiele OS-en. Met versie 8.1 is Windows Phone qua functionaliteit echter fors uitgebreid. Helaas wil het nog wel eens voorkomen dat het lang duurt voordat bepaalde apps voor Windows Phone ontwikkelt worden. En soms worden apps zelfs helemaal niet voor Windows Phone uitgebracht. Dit is echter een keus van de ontwikkelaar, die daarmee waarschijnlijk de voorkeur geeft aan het grotere bereik van andere OS-en. De populaire apps zijn echter al lang en breed verkrijgbaar of er zijn goede alternatieven voorhanden.

De adviesprijs voor Nokia Lumia 930 zonder abonnement ligt overigens een stuk lager dan € 700,- of meer, waarover voor de release werd gesproken. Volgens de Tweakers Pricewatch is € 455,- de laagste prijs waarvoor je de Lumia op het moment kunt kopen. En wellicht is er nog een voordelig verlengaanbod, mocht je bijna aan het eind van de abonnement aangekomen zijn. Kijk hier voor alle abonnementen i.c.m. de Nokia Lumia 930.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.