Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia Lumia 925
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia Lumia 925

Wil je de Nokia Lumia 925 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia Lumia 925. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Windows
 • Schermdiagonaal
  4.5 inch
 • Intern geheugen
  16 GB
 • Werkgeheugen
  1 GB
 • 4G
  Ja
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  1,2 megapixel
 • Foto camera
  8,7 megapixel
 • Gesprekstijd
  12 uren
 • Standby-tijd
  436 uren
 • Introductie
  2e kwartaal 2013

De Nokia Lumia 925 is de opvolger van de Lumia 920. Qua looks verschillen deze Lumia's behoorlijk van elkaar. Bellen.com ontving een testexemplaar en schreef een review over wellicht één van de laatste smartphones die het merk Nokia gaan dragen.

Eind augustus kwam de Nokia Lumia 925 op de markt. Niet lang daarna volgden berichten over het door Microsoft overnemen van de mobiele divisie van Nokia. Een van de gevolgen van deze overname zal zijn dat de smartphones die Nokia (dus eigenlijk Windows) na de overname gaat produceren, niet langer de merknaam Nokia zullen voeren. Hierdoor bestaat de kans dat de Nokia Lumia 925 en de Lumia 1020 wel eens de laatste Nokia-branded smartphones zouden kunnen zijn. De niet-smartphones, waaronder de Nokia Asha’s die op Symbian draaien, zullen wel de naam Nokia blijven voeren.

Look and feel

Nokia Lumia 925De body van de Lumia 925 wijkt behoorlijk af van de Lumia’s die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht. Geen polycarbonaat body uit één stuk, maar een aluminium body met een achterkant van polycarbonaat. De knoppen aan de rechterkant van het toestel zijn ook van aluminium, wat het toestel een mooie, cleane uitstraling geeft. Het toestel weegt 46 gram minder dan de Lumia 920.

Dat een opvolgend toestel niet altijd beter uitgerust is, laat de opvolging van de Lumia 920 naar de 925 zien. In de Lumia 925 is de Qi-module voor het draadloos opladen weggelaten. De functionaliteit bestaat nog wel, je hebt hier dan de speciale cover CC-3065 voor nodig.

Opslag

De Lumia 925 wordt geleverd met 16Gb intern geheugen en kan niet uitgebreid worden. Het OS neemt echter 4Gb in, waardoor je maar 12Gb effectief overhoudt. Ok, je krijgt gratis 7Gb Skydrive opslag. Maar of dat voor de meeste gebruikers voldoende zal zijn? Er is overigens wel een 32Gb versie van de Lumia 925 verkrijgbaar. Deze is echter exclusief bij Vodafone verkrijgbaar. Je moet dan de branded content van Vodafone en een abonnement wel voor lief nemen. Een alternatief kan zijn om de Lumia 925 via een webshop te bestellen. Er zijn een aantal webshops die toestellen vanuit het buitenland halen. Hier zitten vaak branded toestellen bij en wellicht ook de Vodafone versie.

Glimp en tap-to-wake

Fijn om te zien dat de tap-to-wake-up functionaliteit is overgenomen van de Nokia N9. Door twee keer op het scherm te tikken wordt het toestel wakker. Het Glance Screen, in het Nederlands Glimp, is het scherm van het toestel in de stand-by modus. Hierop zijn de tijd en het laadsymbool (natuurlijk alleen tijden het laden) te zien. Wellicht zorgen toekomstige updates ervoor dat, net als op de Nokia N9, notificaties voor gemiste oproepen, sms, e-mail e.d. zichtbaar worden op het Glance Screen.

De nachtmodus van Glimp heeft een uit- of intervalfunctie, zodat je de helderheid van het scherm binnen een ingestelde interval kunt laten dimmen. Gedurende de begin- en eindtijd zal de tijdsaanduiding dan met een rood font weergegeven worden, zodat bv. niet de halve slaapkamer wordt verlicht als je probeert te slapen.

Amber update

Onlangs kwam de Lumia Amber (GDR2) update voor Windows Phone 8 uit. Deze update, standaard aanwezig op de 925, bevat nieuwe features zoals FM-radio-ondersteuning en verbeteringen voor Xbox Music en de Internet Explorer browser. Daarnaast biedt de update verbeteringen in de camera software, waaronder betere ruisonderdrukking, kleurreproductie, belichting en autofocus. Qua Nokia-apps krijg je Glance (Glimp) Screen, Data Sense, Storage Check en camera apps Nokia Smart Camera en Nokia Pro Camera.

Er gaan geruchten dat Cortana met de komende GDR3-update meekomt. Cortana zou de tegenhanger van Apple’s Siri zijn.

PureView camera

De Lumia 925 is één van de 5 Lumia modellen die de naam PureView dragen. Door de gebruikte techniek en hardware zijn er met deze modellen foto’s en video’s van zeer hoge kwaliteit te maken.

De Lumia 925 heeft Optical Image Stabilization (OIS). Hiermee worden kleine bewegingen tijdens het filmen of het maken van een foto opgevangen. Het resultaat is dat je scherpere foto’s en minder beweging in je video opnames krijgt als je vanuit de hand filmt. In- of uitzoomen tijdens een video-opname kan helaas nog steeds niet.

Het opstarten van de camera is niet snel te noemen. Druk je op de camera-knop, dan duurt het 3 tot 4 seconden voordat je daadwerkelijk een foto kunt schieten. In vergelijk met de Lumia 920 is de kwaliteit van de foto’s die met de Lumia 925 zijn gemaakt nog hoger. Eén van de redenen is dat de 925 is uitgerust met 6 lenzen. Dit is één lens meer dan de Lumia 920. Deze extra lens (zie afbeelding hierboven) zorgt voor een nog scherper beeld. De foto’s die met weinig licht genomen worden zijn net als bij de 920 goed te noemen. Het blijft echter wel een kwestie van een vaste hand.

Foto’s worden standaard op ISO 520 en met een sluitertijd van 1/8 genomen. De Nokia Pro Camera app is echt geweldig. Alle belangrijke waarden zijn hierbinnen volledig in te stellen: ISO-waarde, handmatige focus, sluitertijd en witbalans. Naast Nokia Pro Cam zijn ook onderstaande Nokia camera apps verkrijgbaar/geïnstalleerd.

 • Camera: Met lenzen kunnen foto’s gemaakt worden met een effect vergekijkbaar met de effecten van Instagram. Er zijn standaard een aantal lenzen beschikbaar zoals bv. die van SophieLens. De lenzen zijn als aparte app of via de standaard camera-app te openen.
 • Smart Camera: Met deze functie worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt. Deze worden gebruikt om b.v. in geval dat je een foto hebt gemaakt waar iemand doorheen loopt, weg te poetsen.
 • Creative Studio: Diverse filters die je achteraf kunt gebruiken om je gemaakte foto’s te verfraaien.
 • Cinemagraph: Hier kun je in een foto een effect aanbrengen waarin een beweging zit.
 • Glam Me: Hiermee neem je met de front camera een foto die je vervolgens styled.
 • Video Trimmer: Voor het snel op maat maken van een lange video.

Windows Phone

Het is op het moment nog niet bekend of Windows Phone na de overname ook nog op andere merken smartphones te vinden zal zijn. Het is goed denkbaar dat het OS exclusief gereserveerd zal worden voor de toestellen die straks onder de Windows vlag geproduceerd gaan worden.

Absoluut onterecht is het vele geklaag over dat het ecosysteem van Windows Phone te klein zou zijn. Tijdens het testen hebben we gekeken naar de beschikbaarheid van populaire apps voor Windows Phone. Voor de gemiddelde gebruiker zal het aanbod echter ruim voldoende zijn. De meest populaire apps zijn beschikbaar voor Windows Phone en het aantal zal alleen maar groter worden.

Conclusie

Een groot pluspunt van een Nokia Lumia in combinatie met Windows Phone is nog steeds de meegeleverde gratis Nokia software in de vorm van Here +Drive navigatie, Here maps en Here transit (OV-reisinformatie). Voeg daar de zeer uitgebreide categorie foto- en videosoftware aan toe en je hebt met de Nokia Lumia 925, die zonder abonnement al voor een krappe € 399,- verkrijgbaar is, een toptoestel in handen.

De Nokia Lumia 925 is verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs en zwart. De oplaadcovers zijn er ook in het geel en rood. De cover doet tevens dienst als extra bescherming van de Lumia 925.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie