Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia Lumia 920
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia Lumia 920

Wil je de Nokia Lumia 920 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia Lumia 920. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Windows
 • Schermdiagonaal
  4.5 inch
 • Intern geheugen
  32 GB
 • Werkgeheugen
  1 GB
 • 4G
  Ja
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  8,7 megapixel
 • Gesprekstijd
  10 uren
 • Standby-tijd
  403 uren
 • Introductie
  4e kwartaal 2012

Na de aankondiging van de Nokia Lumia 920 in november 2012 brak er een lange tijd van wachten aan. Het duurde nog tot na de eerste helft van januari voor de eerste toestellen op de Nederlandse markt beschikbaar kwamen. Het is het lange wachten waard geweest. Nokia en Microsoft hebben met de Lumia 920 wederom een prachtig toestel afgeleverd.

De Lumia 920 is een forse telefoon en even wennen als je het formaat van een Nokia Lumia 800 gewend bent. Gelukkig went dit snel. Wij ontvingen van Nokia een lipstick- of Ferrari-rood exemplaar met high gloss finish. Krasjes zijn hierop snelller zichtbaar dan op de matte finish van b.v. een niet witte Lumia 800. Het pilow-shape model van de body, ontworpen voor de Nokia N9 en later gebruikt voor de Lumia 800 en 900, is vrijwel geheel verdwenen. Vanaf de zijkanten loopt het toestel naar het midden van de achterkant rond toe. De lensplaat aan de achterkant van de body is van scratch resistent materiaal. De SIM-tray is bovenin het toestel geplaatst. Het toegankelijk maken van de SIM-tray lijkt gekopieerd van de iPhone, incl. de tool die hiervoor gebruikt moet worden.

Een 4,5" scherm met Gorilla Glass, een resolutie van 768 x 1280, een accu capaciteit van 2000mAh, een opslaggeheugen van 32GB (niet uitbreidbaar), Optical Image Stabilisation (foto en video stabilisatie), PureMotion HD+, PureView en RichRecording. Dit zijn de belangrijkste verschillen in specificaties van de Nokia Lumia 920 t.o.v. die van de Lumia 820. Het prijsverschil tussen beide toestellen is op het moment van schrijven € 162,-.

De Nokia Lumia 920 is op het moment een van de weinige toestellen die het nieuwe 4G netwerk protocol volledig ondersteund. Ook de Lumia 920 is voorzien van een Qi-module, waarmee het toestel draadloos opgeladen kan worden. Door het ontbreken van een draadloze oplader hebben we deze functionaliteit niet kunnen testen.

PureView camera met OIS

Een van de grote verschillen met de Lumia 820 zou de kwaliteit van de foto- en video-opnames moeten zijn. Foto’s die met de 8,7-megapixel PureView-camera onder slechte lichtcondities zijn gemaakt, zien er in vergelijk met foto's afkomstig van de Lumia 820, gemaakt onder dezelfde omstandigheden, veel beter uit. Zelfs foto's die 's avonds in een huiskamer met alleen sfeerlicht zijn gemaakt. Naast de standaard instellingen kan het de moeite waard zijn om met de handmatige instellingen te experimenteren, om zo nog betere resultaten te krijgen. Kijk hier voor een aantal tips van Nokia over wanneer je welke ISO-waarde het best kunt gebruiken.

Foto gemaakt met de Nokia Lumia 920 onder slechte lichtcondities

Foto gemaakt met de Nokia Lumia 920 onder slechte lichtcondities

Optical Image Stabilisation voor de video opnames werkt heel goed. Het zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de schokken, bijvoorbeeld veroorzaakt door lopend te filmen, gecompenseerd wordt. Niet volledig, maar genoeg om het verschil zonder stabilisatie duidelijk te ervaren.

App aanbod

Toen we eind december de Lumia 820 testen, was de Windows Store nog behoorlijk leeg. Gelukkig wordt dit tekort in rap tempo aangevuld. Populaire apps als WhatsApp, Spotify, Buienradar, Wordfeud, SkyDrive en Skype zijn bijvoorbeeld gratis in de Store verkrijgbaar.

Zune, het programma waarmee je de Lumia 800 en 900 moet updaten, kan voor de Lumia 920 in de kast blijven. Naast het uitwisselen van bestanden via de Verkenner op je PC, kun je muziek, video’s, foto’s, podcasts e.d. ook vanuit iTunes synchen. Dit doe je met Windows Phone app for desktop.

De Skype applicatie voor Windows Phone 8 is eerste mobiele Skype app die gebruik maakt van de frontface camera functies van de Lumia. Voor zover kon worden nagegaan, gaat dit alleen op voor de Lumia 820 en 920. Nu kun je met je Lumia beeldbellen naar iemand die achter een PC, laptop of tablet zit. Een groot pluspunt voor de Lumia’s.

Native Nokia apps

Naast Nokia Music, HERE Drive+ Beta en HERE Maps is de Lumia 920 standaard uitgerust met de volgende native Nokia apps:

 • Panorama (voor het maken van panoramafoto’s)
 • Cinemagraph (bewegende accenten maken in foto’s)
 • Creative Studio (filters, vergelijkbaar met Instagram)
 • Slimme opname (kies de beste foto uit een serie van vijf)
 • HERE City Lens (City Guide met Augumented Reality)
 • HERE Transit (helaas weinig Nederlandse steden beschikbaar)
 • Nokia Portemonee (met je creditcard, betaalpas, Microsoft-geschenkbon of Paypal-account online betalen)
 • Mijn gegevens overbrengen (contacten overbrengen met bluetooth)

Een belangrijk pluspunt van Nokia in combinatie met WP8 is Nokia Drive+, de volwaardige navigatie cliënt met de optie voor offline navigatie. Een belangrijk verschil met de niet-Drive+ versies is de mogelijkheid om te kiezen voor de snelste, kortste of meest economische route. Het updaten van kaarten die de app in de offline modus worden gebruikt, werkt goed.

Nokia Photobeamer (Lumia Exclusive, foto’s delen op elk scherm) is niet standaard geïnstalleerd maar gratis te downloaden uit de Store. Nokia Contact Transfer werkt prima, zolang je uitwisselt met een toestel uit de Lumia reeks. De overdracht van contacten van een Lumia 800 naar de 920 werkte vlekkeloos. Contacten overbrengen vanaf een Nokia N9 werkte niet. Met de laatste Nokia Suite versie (3.7.22) kunnen items als contacten, agenda-items en foto's, vanaf een Nokia toestel naar Skydrive gekopieerd worden en via dezelfde weg op een Lumia toestel gezet worden. Jammer genoeg werden agenda items niet herkend en ook het resultaat van de geïmporteerde contacten liet te wensen over. Om onduidelijke reden werd minder dan de helft van de contacten gekopieerd.

Portico update en accuduur

De Portico update voor Windows Phone 8 was al op ons testtoestel geïnstalleerd. Naast verbeterde cameraprestaties, heeft de update ervoor gezorgd dat je nu de keus hebt om Wi-Fi op de achtergrond actief te houden als het scherm in de stand-by modus gaat.

De Portico-update zou er mede voor hebben gezorgd dat de prestaties van de accu verbeterd zouden moeten zijn. Omdat de update al op het testtoestel aanwezig was, kon deze vergelijk niet worden gemaakt. De prestaties van de accu vallen niet tegen. Bij normaal gebruik houdt de accu het makkelijk 1,5 dag uit. Daarbij moet wel vermeld worden dat er weinig tot geen programma's in de achtergrond draaien en dat de batterij besparing ingeschakeld staat. Het verbruik kan per gebruiker of toestel verschillen.

Audio en Rich Recording

Qua audio is de Lumia 920 goed bedeeld. Een equalizer, Dolby Headphone functie (werkt niet met Bluetooth headphone) en audio nivellering. Hiermee worden alle nummers met hetzelfde volume afgespeeld. Handig, voor zowel de eigen muziek collectie als muziek die je vanuit Spotify afspeelt. De nivellering optie krikt het volume waarmee een nummer wordt afgespeeld overigens behoorlijk op. Als nivellering geactiveerd is en het volume staat op stand 1, is dit vergelijkbaar met volume op stand 6 of 7 zonder de nivellering. De aansluiting voor de koptelefoon zit voor de verandering eens een keer bovenaan, in het midden van het toestel.

De Lumia 920 maakt gebruik van Rich Recording. Het schijnt dat je hiermee prima concert opnames kunt maken, mede omdat het aantal decibels dat de 3 stuks HAAC (High Amplitude Audio Capture) microfoons aankunnen, beduidend hoger ligt dan bij andere smartphones. Ook zijn stuwende bassen en vocalen beter te onderscheiden in de opname. Het geluid van een video opname wordt, in tegenstelling tot de Nokia PureView 808 niet in stereo, maar in mono opgenomen.

Conclusie

Vergeleken met de Lumia 820 die wij in december mochten testen, voelt de Lumia 920 veel completer aan. De bugs die het Windows Phone 8 OS destijds had, zijn nu vrijwel opgelost. Ook het aanbod apps in de Store groeit gestaag. Daarnaast heeft Nokia tijdens de Mobile World Congress 2013 in Barcelona twee nieuwe Lumia's (de Lumia 520 en Lumia 720) met Windows Phone 8 aangekondigd. Dit is ongetwijfeld van invloed op de doorontwikkeling van dit OS en de hoeveelheid apps. De Nokia Lumia 920 is voorzien van de laatste technologische snufjes. Ondersteuning van het 4G netwerkprotocol, Qi draadloos opladen, Optical Image Stabilisation, PureView en Rich Recording en gratis navigatie in de vorm van Nokia Drive+. Zoals genoemd, Nokia en Microsoft hebben met de Lumia 920 wederom een prachtig toestel afgeleverd.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.