Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Nokia Lumia 1020
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review Nokia Lumia 1020

Wil je de Nokia Lumia 1020 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Nokia Lumia 1020. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Windows
 • Schermdiagonaal
  4.5 inch
 • Intern geheugen
  32 GB
 • Werkgeheugen
  2 GB
 • 4G
  Ja
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  1,2 megapixel
 • Foto camera
  41,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  13 uren
 • Standby-tijd
  386 uren
 • Introductie
  3e kwartaal 2013

Op 25 september organiseerde Nokia Nederland een event waarbij de Nokia Lumia 1020, met een 41 megapixel camera met PureView-technologie aan boord, werd gepresenteerd. Als één van de eersten kreeg Bellen.com een toestel mee om te reviewen. Geen zin om te lezen? Bekijk onze video review van de Nokia Lumia 1020. 

Net als de Lumia 920 en Lumia 925 (review) heeft dit toestel een 4.5" PureMotion HD+ AMOLED display. Het is een behoorlijk toestel, maar doet absoluut niet lomp aan. Het toestel past met gemak in de broekzak. Het gewicht van 158 gram biedt ook een voordeel, je hoeft niet steeds te voelen of het toestel nog wel in je broekzak zit. Het glaasje dat in de lenshouder is verwerkt, ligt hierin verzonken. Zo is deze veel minder gevoelig voor vingerafdrukken en ander vuil. Dit is de eerste Lumia waarvan je de lens voor het nemen van een foto niet eerst hoeft schoon te poetsen.

Nokia Lumia 1020 familie

41 megapixel en oversampling

De camera van de Lumia 1020 heeft een 41 megapixel sensor. Bij het maken van een foto wordt er naast een 5 megapixel formaat ook een formaat van 38 megapixel (verhouding 3:4 ) of 34 megapixel (verhouding 16:9) gemaakt. Bij het 5 megapixel resultaat wordt oversampling toegepast. Hierbij worden meerdere pixels samengevoegd tot een enkele pixel, waarbij de beste informatie behouden blijft. Oversampling levert een scherper beeld met minder ruis op en zorgt ervoor dat je zonder kwaliteitsverlies kunt inzoomen.

Deel je een foto op social media dan wordt het 5 megapixel formaat gebruikt. De grotere variant kun je achteraf bewerken door deze bv. bij te snijden of de horizon recht te zetten. Het is zelfs mogelijk om een ingezoomde foto terug te brengen naar het oorspronkelijke formaat.

Instellingen met Nokia Pro Cam

Eén van de redenen waarom je met Nokia Pro Cam geen foto’s in burstmode kunt nemen, is de tijdsduur die nodig is voor het bewaren en het processen van de grote resolutiefoto. Voor het maken van foto’s in burstmode kun je Nokia Smart Cam gebruiken.

Nokia ProCam interface

Nokia Pro Cam is de default camera applicatie die aan de dedicated camera-button is toegewezen. Met deze applicatie kunnen voor de fotocamera de volgende zaken handmatig worden ingesteld:

 • Sluitertijd van 1/16000 tot 4 seconden
 • EV-waarde (belichtingscorrectie)
 • ISO-waarde van 100 tot 4000
 • Witbalans
 • Manuele focus

Fotografeer je regelmatig dan zul je makkelijk je weg vinden met de mogelijkheden die al deze instellingen bieden. Ben je nog niet zo gevorderd, dan is het aan te raden om de video tutorials (onderaan de review) van Nokia eens te bekijken. Wij waren erg gecharmeerd van de handmatige focus en de onscherpte (bokeh) die je in een foto kunt aanbrengen.

De instellingen bij het opnemen van video zijn iets minder uitgebreid. Hier zijn alleen de witbalans en zoom handmatig aan te passen. Het is tevens mogelijk om tijdens een video opname in en uit te zoomen.

OIS en mechanische sluiter

Tijdens de presentatie van de Lumia 1020 werd uitgelegd dat als je het toestel schudt, je iets hoort bewegen. Het geluid wat je dan hoort, is afkomstig van de kogellagers van het Optical Image Stabilization (OIS). De OIS zorgt ervoor dat kleine bewegingen tijdens het filmen of het maken van een foto opgevangen worden. Het resultaat is scherpere foto’s en minder beweging in video opnames als deze vanuit de hand gefilmd worden. Ook bijzonder is de sluiter die, in plaats van de meer gangbare elektronische sluiter op mobiele telefoon camera’s, mechanisch is. Daarnaast heeft dit toestel een Xenon-flits. De stevige korte flits die een Xenon-flitser geeft, heeft als voordeel dat je nog scherpere foto’s in donkere omstandigheden kunt nemen.

Camera module Nokia Lumia 1020

Rich Recording

Net als de Nokia 808 PureView, de Lumia 920 en de Lumia 925, heeft ook Lumia 1020 Rich Recording (stereo) audio capture. Hiermee kun je audio van 30 tot 140 dB vervormingsvrij opnemen. Mocht je in extreme omstandigheden (bv. een concert, naast de speakers) geluidopnames maken, dan kun je het basfilter instellen (Standaard - 100 Hz, Sterk - 200 Hz of uit). Ook zijn de resolutie en de framesnelheid van de video in te stellen.

Opslagcapaciteit

De Lumia 1020 heeft een interne opslagcapaciteit van 32GB en biedt helaas geen ruimte voor uitbreiding. Bij het toestel krijg je gratis 7GB Skydrive. Als je al een Skydrive account hebt en hiermee inlogt, krijg je niet automatisch de 7GB opslag. In dat geval zal je een nieuw account aan moeten maken. In Engeland en Duitsland kun je inmiddels een 64GB versie van de Lumia 1020 bestellen. Of deze versie ook op de Nederlandse markt komt is niet bekend.

Nokia branded apps

Het OS Windows Phone 8 hebben we in de review van de Nokia Lumia 925 en Lumia 820 en 920 al beschreven. Op de Amber update voor diverse Lumia’s na is er weinig nieuws over het OS te melden. In tegenstelling tot andere merken smartphones die op Windows Phone draaien, wordt de Lumia 1020 geleverd met diverse branded Nokia apps als o.a. Nokia Here Drive +, HERE Maps, HERE Transit en diverse camera apps als Nokia Cinemagraph, Panorama, Pro Cam, Smart Cam, Creative Studio en Lenses (filters à la Instagram).

Voor wat betreft het overzichtelijkheid van de camera applicaties was het waarschijnlijk beter geweest om deze in één camera applicatie te integreren. Je moet nu op voorhand gaan bedenken wat voor foto je wilt maken. Met Pro Cam kun je bijvoorbeeld geen speciale lenzen gebruiken en geen foto’s nemen in de burst mode.

Accessoires Lumia 1020

Nokia Lumia cameragrip op een tripodTwee handige accessoires voor de Lumia 1020 zijn de camera grip (met ingebouwde 1020 mAh accu) en de cover voor het draadloos opladen. De cameragrip (foto) is tevens op een statief te zetten. Heel handig als je b.v. foto’s met een langere sluitertijd neemt. Tijdens de presentatie gaf Nokia aan dat je bij de aanschaf van een Lumia 1020 een gratis (zwarte) cover cadeau krijgt. Deze cover bevat de Qi-module waarmee het draadloos opladen mogelijk is.

De unibody van de Lumia 1020 is wederom gemaakt van polycarbonaat en is verkrijgbaar in de kleuren geel, wit en zwart. De covers voor het draadloos opladen zijn er alleen in zwart en geel. De camera grip is er in dezelfde kleuren als het toestel zelf.

Conclusie

De Nokia Lumia 1020 is op het moment de smartphone met de beste camera aan boord. Naast de geweldige kwaliteit van de foto’s heb je ook nog eens de mogelijkheid om professionele video’s met hele goede kwaliteit audio te maken. Maar is de Lumia 1020 ook een toestel voor de massa? Net als de Lumia 1020 werd de Nokia 808 PureView vorig jaar ook terecht met veel gejuich ontvangen. Maar ondanks de nog steeds uitstekende specificaties van de camera, is het geen toestel dat een groot publiek heeft bereikt. Dit had voor een deel waarschijnlijk te maken met het feit dat de 808 PureView op Symbian draait.

De Nokia Lumia 1020 heeft als voordeel dat het op Windows Phone 8 draait en veel extra’s heeft in de vorm van alle branded Nokia apps. Houd je van fotograferen en/of filmen, dan is dit toestel absoluut aan te raden. Als enige nadeel zou wellicht de wel forse adviesprijs van € 699,- genoemd kunnen worden. Toegegeven, je krijgt voor dit bedrag de cover voor het draadloos opladen er gratis bij. Daarnaast kun je de Nokia Lumia 1020 natuurlijk ook in combinatie met een abonnement nemen.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.