Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
HTC Desire
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

Review HTC Desire

Wil je de HTC Desire kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de HTC Desire. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Android
 • Schermdiagonaal
  3.7 inch
 • Intern geheugen
  512 MB
 • Werkgeheugen
  576 MB
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  5,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  7 uren
 • Standby-tijd
  340 uren
 • Introductie
  2e kwartaal 2010

De keus in HTC toestellen is de laatste maanden ruim te noemen. Het vlaggenschip van HTC is op dit moment ongetwijfeld de Legend, in eerste instantie ook mijn keus. Toegegeven, het toestel ziet er zeer stoer uit met zijn aluminium body. Maar zoals de medewerker van de BelCompany terecht opmerkte, de HTC Legend heeft een veel kleiner scherm, een lagere resolutie en een minder snelle processor aan boord. Kijk hier voor een overzicht van de specificaties van de HTC Desire.

De looks van HTC Desire

De Desire ziet er overigens ook zeer aantrekkelijk uit. Om het scherm heen zit een rand van geborsteld aluminium, iets wat het toestel een stoere look geeft. Het AMOLED scherm, met een resolutie van 800x480, is heel helder, waardoor het kijkplezier absoluut verhoogd wordt. De achterkant en kin van het toestel zijn voorzien van een speciale coating waardoor het toestel leer of rubberachtig aanvoelt. Goed voor de grip op het toestel, het is hierdoor echter wel gevoeliger voor beschadigingen. Tja, de eerste kras zit er al en die doet pijn... Aan de bovenkant van het toestel zit de stand-by knop en de 3,5 mm koptelefoon ingang. De micro USB ingang voor het opladen, synchroniseren en bestandsoverdracht zit aan de onderkant van het toestel.

Op de kin van het toestel bevindt zich, naast de home-, -menu, -zoek en terug-button, de optische trackball. De buitenste ring van de trackball kan ingedrukt worden. Heel handig voor het maken van een foto. Voor veel programma’s geldt dat het indrukken hiervan als een enter of bevestiging werkt. Met de trackball kan tussen schermen gebladerd worden, dit werkt echter veel logischer als je je vingers over het scherm beweegt. Heb je het toestel op zijn rug liggen en wordt je gebeld: door het toestel om te draaien wordt de ringtone gedempt. De oproep gaat overigens wel gewoon door, je kunt deze dan alsnog accepteren of weigeren. De enige manier om snel de speaker te deactiveren is de volume toets op minimaal te zetten. In de laagste stand wordt de trilstand geactiveerd.

Naast het homescherm kunnen er nog 5 schermen gebruikt worden om widgets of snelkoppelingen op te plaatsen. Deze zijn helemaal naar eigen smaak in te richten. Naast de 5 schermen bevindt zich links op het homescherm een toets die je naar een scherm brengt waarop alle geinstalleerde programma's worden weergegeven. Ook dit scherm is aan te passen. Met de menu-button aan de voorkant verschijnt binnen een applicatie het menu.

Wat als eerste opvalt is dat de Desire een heel snel toestel is. Het opstarten van applicaties en switchen tussen schermen gaat snel en zonder haperingen. Wanneer er veel applicaties open staan kan er enige vertraging optreden. In Android Market zijn echter genoeg applicaties te krijgen die het geheugen vrij kunnen maken door programma's of taken af te sluiten. Het scherm reageert heel goed op aanrakingen, echt een plezier om mee te werken. De Desire wordt standaard geleverd met een 4Gb MicroSDHC-kaart. Gelukkig zijn 16Gb kaartjes tegenwoordig ook heel betaalbaar.

Let's get Social

De Desire gaat met zijn tijd met en is uitgerust met verschillende Social Media applicaties: Twitter, Facebook en Flickr. Als je een foto upload bij een Twitter-bericht wordt deze op Twitgoo.com geplaatst. De instellingen voor foto hostlocatie, kwaliteit van de foto en host voor het inkorten van een url zijn binnen de instellingen in de Twitter applicatie te vinden. In de Friend Stream applicatie zijn de drie eerder genoemde applicaties ook gezamenlijk terug te vinden. Hiermee worden de berichten en posts vanuit al deze applicaties in een timeline weergegeven. Naast deze drie ontbreekt ook de YouTube applicatie niet. Voor degenen die Hyves gebruiken, hiervoor is een applicatie in Android Market te krijgen.

Google Maps Navigatie

Geen mobiel is compleet zonder navigatie. Voor veel Nokia toestellen is gratis satelliet navigatie van Ovi maps verkrijgbaar. Gelukkig bestaat er sinds kort ook een gratis variant voor Android toestellen: Google Maps Navigation. Google Maps Navigation was al beschikbaar via de laatste Android Update, de applicatie werkte echter nog niet binnen Nederland. Op het moment van schrijven wordt op Androidworld.nl gemeld dat dit nu wel het geval is. Natuurlijk is deze applicatie ook vanuit Android Market te downloaden. De belangrijkste functies van Google Maps Navigation zijn:

 • Ondersteuning voor Text-to-speech (óók in Nederlands)
 • Verkeersinformatie wordt weergegeven
 • Door middel van Google Street View foto’s van de volgende afslag/kruising zien
 • Satellietview

Muziek

De muziekspeler is compleet en doet wat ie moet doen. Qua geluidsinstelling is er niet veel in te regelen omdat een equalizer niet aanwezig is. Het ontbreken hiervan is geen echt gemis, goede oordopjes doen wonderen. Natuurlijk ondersteunt de Desire ruim voldoende bestandsformaten waar het om muziek gaat. De fijnproevers die voor het FLAC formaat gaan, moeten iets meer moeite doen om dit formaat bestand af te spelen (en een opslagkaart met meer capaciteit aanschaffen).

Mocht je van de iPhone overgaan naar de Desire (of ander Android toestel), er is helaas geen vergelijkende applicatie voor iTunes binnen de Android Market te vinden. Het exporteren van de nummers vanuit iTunes was even zoeken. Hier biedt iTunes Synch uitkomst. Als alternatief voor iTunes zou je Spotify kunnen proberen.

De ontvangst van de radio is trouwens ronduit slecht te noemen. Zenders als Radio 2, toch geen zwakke zender, is niet storingsvrij te ontvangen. 3FM is een nog groter drama. Wellicht dat er in Android Market een applicatie bestaat waarmee deze zenders streaming te beluisteren zijn.

Camera

Met de 5 megapixel camera, uitgerust met autofocus en LED-flitser, is de kwaliteit van foto’s die bij daglicht genomen zijn zeer goed. Deze kwaliteit wordt helaas minder bij kunstlicht en schemer. Natuurlijk zijn er telefoons met een betere camera aan boord. De kwaliteit van de foto's genomen met de Desire zal voor de meeste gebruikers ruim voldoende zijn. De instellingen van de camera zijn bijzonder uitgebreid.

Android Market

In Android Market iseen ruime keus aan applicaties te vinden. Mocht je van de iPhone naar een Android toestel overstappen dan is er, behalve in het geval van hele bijzondere applicaties, bijna altijd wel een vervangende of één met vergelijkbare functionaliteit te vinden. Naast de vele gratis applicaties zijn er ook applicaties waarvoor betaald moet worden. Dit kan alleen met Google Checkout. Helaas kan het aanmelden hiervoor alleen met een creditcard.

Batterij

Zelf met een zuinig energiebeleid houdt de Lithium-ion batterij van de HTC Desire het bij mij iets langer uit dan een dag. En dan ben ik nog niet eens een heavy user. Het energieverbruik wordt overigens minder door onderdelen als WiFi, Bluetooth en automatische updates uit te zetten, de helderheid scherm terug te schroeven en de schermbeveiliging op een zo kort mogelijke tijd te zetten. Voor de echte heavy users: de batterij is uitwisselbaar, koop er gewoon een extra exemplaar bij.

Conclusie

De Desire is een compleet, modern en overzichtelijk toestel. Alle menu’s en functies bevinden zich op plaatsen waar je ze verwacht. Dit maakt dat de Desire erg prettig in gebruik is. Ik was destijds heel tevreden met mijn iPhone, van de HTC Desire wordt ik echter heel blij. Naast de looks en specs van de HTC Desire is de prijs van het toestel natuurlijk minstens zo belangrijk. gelukkig is de HTC Desire in combinatie met een abonnement bij vrijwel iedere provider te verkrijgbaar.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie