Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Doro Liberto 810
Je kunt niet meer dan 3 items toevoegen aan de vergelijking
Zoek abonnement Er zijn geen abonnementen beschikbaar bij dit toestel.

De beginnende smartphone gebruiker

Wil je de Doro Liberto 810 kopen? Vergelijk de prijzen en abonnementen voor de Doro Liberto 810. Bekijk alle aanbiedingen per aanbieder, abonnement, toestelprijs en contractsduur.

 • Besturingssysteem
  Other
 • Schermdiagonaal
 • Intern geheugen
  0
 • Werkgeheugen
  0
 • 4G
  Nee
 • 5G
  Nee
 • Selfie camera
  Nee
 • Foto camera
  5,0 megapixel
 • Gesprekstijd
  11 uren
 • Standby-tijd
  340 uren
 • Introductie
  1e kwartaal 2014

De beginnende smartphone gebruiker

Bij het merk Doro denk je waarschijnlijk als eerste aan telecomproducten voor senioren. Met de Doro Liberto 810 heeft het Zweedse bedrijf echter een toestel uitgebracht dat zich op de beginnende smartphone gebruiker richt. Grote verschil is de supereenvoudige bediening door middel van grote 'knoppen'.

Look & feel Doro Liberto 810

Vorig jaar schreven we een review over de Doro PhoneEasy 740, de eerste smartphone voor senioren. De PhoneEasy 740 is absoluut niet te vergelijken met de Liberto 810. Zo heeft de Liberto 810 geen alarmknop, geen Hearing Aid Compatibility Rating (HACR) en biedt het veel meer opties waar het gaat om het installeren van apps. Om er voor te zorgen dat de gebruiker makkelijk op gang komt start de Doro meteen na het aanzetten met een demo mogelijkheid. Deze demo is helder en praktisch.

De Liberto 810 oogt aan de buitenkant als een moderne smartphone. Het homescreen ziet er uit als veel toestellen die op Android draaien. Alle app-schermen en de menu's zijn in de bekende Doro stijl. Duidelijke knoppen en menu's met teksten die goed leesbaar zijn.

Hardware

Doro Liberto 810 homescreenDe achterkant van het toestel is voorzien van een matige antislip coating en voelt rubberachtig aan. Aan de voorkant bevinden zich drie buttons die iets uit het toestel omhoogkomen en oplichten als het scherm actief is. Deze knoppen zijn belangrijk voor het bedienen van het toestel, maar zijn lastig te bedienen, je moet ze van boven echt indrukken anders werken ze niet. De accu capaciteit is 1500mAh waardoor het toestel het in de praktijk met gemak een dag uithoudt. Het intern geheugen is 4Gb en met behulp van een micro SD kaart uit te bereiden tot 32Gb. Het toestel is niet geschikt voor het 4G netwerk, iets wat voor de beoogde doelgroep waarschijnlijk ook niet interessant is. De camera heeft een resolutie van 5 MP en heeft geen autofocus. Je kunt ook video opnames met de Liberto 810 maken. De resolutie van het scherm is laag, 800 x 480. Het toestel is vrij breed, hierdoor ligt het wat ongemakkelijk in de hand, tenminste als je hand niet al te groot is. De zijkanten zijn smal en glad waardoor af en toe het gevoel ontstaat dat het toestel je ontglipt.

Android en apps

De Doro Liberto 810 draait op Android 4.1 Jelly Bean. Het homescreen bevat drie buttons: telefoon, berichten en camera. Daarboven drie iconen voor het opslaan van de drie meest belangrijke contacten die met een foto worden getoond. Via de button onderaan het scherm kom je bij de verschillende schermen met applicaties. Door de eenvoudige vormgeving is het vinden van de benodigde applicatie gemakkelijk. Je moet wel weten dat je door middel van schuiven op een ander menu onderdeel terecht kunt komen.

Doro Liberto 810 keyboardMet de Liberto 810 heb je toegang tot de Google Playstore. Je kunt dus alle populaire apps zoals Facebook, Twitter, Spotify, WhatsApp of Angry Birds gewoon installeren. Dit is een enorme vooruitgang ten opzichte van de Doro 740, waarbij dit niet kon. De taalkeuze is snel gemaakt voor het Nederlands. Vreemd is dat het tekstberichten menu nog in het Engels blijft staan. Pas na enig zoekwerk blijkt er in het berichtenscherm een mogelijkheid te bestaan een scherm 'naar beneden te trekken' waarop de taalkeuze van de berichten bepaald kan worden. Een soortgelijk naar beneden te trekken scherm is ook te gebruiken in het startscherm, daar kan dan gekozen worden voor de netwerktoegang. Dit blijkt een essentieel onderdeel. Want hoewel dit een telefoon is die gericht is op de beginnende smartphone gebruiker, is het qua gedrag een volwaardige smartphone, het toestel zoekt onmiddellijk toegang tot mobiel internet!

Het schermpje met de netwerktoegang biedt 4 aan- en uitknoppen, letterlijk vormgegeven als de aan- en uitschakelaar op een elektrisch apparaat. Er is een knop voor mobiel internettoegang, voor roaming, voor wifi en voor bluetooth, leuk gevonden en erg functioneel.

ICE-noodinformatie

Bovenaan de contactlijst bevindt zich de ICE-lijst. ICE staat voor In Case of Emergency en bevat een opsomming van informatie die in geval van nood van levensbelang kan zijn. ICE is een in 2005 gestart initiatief om bezitters van een mobiele telefoon ertoe te bewegen medische informatie en contactgegevens van familie in het telefoonboek van hun telefoontoestel onder de naam ICE op te slaan. Hulpverleners kunnen deze lijst langs bellen als de eigenaar van de mobiel bij een ongeluk betrokken raakt.

Doro Experience

Bij aanschaf krijg je een gratis abonnement op Doro Experience. Dit is een online service waarmee je de telefoon op afstand kunt beheren. Zo kun je bijvoorbeeld contacten of apps op afstand installeren. Het toetsenbord SwiftKey is zelflerend en biedt voorspellende tekst. Binnen Doro Experience krijg je 500 Mb online opslag. Deze ruimte kan gebruikt worden voor de opslag van gemaakte foto’s, contacten en apps.

Conclusie Doro Liberto 810

Hoewel de Liberto 810 er aan de buitenkant uitziet als een gewone smartphone, verschilt het toestel in gebruik behoorlijk met een Android toestel van zeg b.v. een HTC. Doro heeft de interface simpel en overzichtelijk gehouden. Door de grote knoppen navigeer je vlot door de telefoon. Voor de groep consumenten die nog niet aan een echte senioren smartphone toe is, maar wel een steuntje in de rug kan gebruiken en daarnaast de functionaliteit van apps tot zijn of haar beschikking wil hebben, zal de Liberto 810 zeker een meer dan geschikt toestel zijn.

En gezien de prijs van de Liberto 810, is het ook een aanrader voor mensen die een goedkope en toch behoorlijk complete telefoon zoeken. De adviesprijs van de Doro Liberto 810 is € 170,-. Als accessoires worden een koptelefoon en USB-lader meegeleverd.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.