Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vaste telefoon nog steeds populair

door Jeanet Woldring

Jaarlijks gaan er nog altijd zo’n 1 miljoen vaste telefoons over de toonbank in Nederland. Consumenten willen niet afhankelijk zijn van de mobiele telefoon en gebruiken de vaste telefoon ook om op belkosten te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van Philips.

Vaste telefoon onmisbaar

Philips vroeg het Vrouwen Elektronica Panel over het gebruik van de vaste telefoon. Bij 9 van de 10 huishoudens is een vaste telefoon nog onmisbaar en is voornamelijk te vinden in de woon- en slaapkamer. De vaste telefoon wordt nog bijna dagelijks gebruikt om te bellen en gebeld te worden. Mensen willen in de eerste plaats niet afhankelijk zijn van hun mobiele telefoon. Ook werd aangegeven dat een vaste telefoon fijner en comfortabeler belt. 

Besparing belkosten?

Volgens de onderzoekers is de besparing van belkosten ook bepalend voor het gebruik van de vaste telefoon. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat bellen via een mobiele telefoon tegenwoordig bijna even goedkoop als bellen via een vaste telefoon. In sommige gevallen betaal je zelfs het dubbele voor het bellen via de vaste lijn. Zo kost een lokaal gesprek van 5 minuten 55 cent en naar een mobiel in sommige gevallen 90 cent, terwijl mobiele bellers de helft goedkoper uit kunnen zijn. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Bellen.com.

Markt vaste telefonie

Hoe is de vaste telefoniemarkt verdeeld? Uit cijfers van NL Kabel blijkt dat 63 procent gebruik maakt van digitale telefonie oftewel VoIP. Dat zijn 4,7 miljoen huishoudens, ruim de helft hiervan belt via de kabel (2,5 miljoen). 

Via de traditionele analoge lijn belt nog 19 procent, terwijl 18 procent alleen een mobiele telefoon gebruikt. Deze cijfers zijn van begin 2013.

Gepubliceerd: woensdag 9 oktober 2013
Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie