Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Provider moet prijs 'gratis' toestel vermelden

door Jeanet Woldring

Telecomproviders moeten de toestelprijs duidelijk vermelden als ze een abonnement met een 'gratis' telefoon aanbieden. Zo kun je zelf uitrekenen wat de prijs voor bellen, sms'en en data is en moet het duidelijk zijn dat het gaat om koop op afbetaling. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.

Gratis telefoon = koop op afbetaling

Sommige mensen denken nog steeds dat ze een 'gratis telefoon' krijgen als ze een abonnement afsluiten. Als je een beetje nadenkt, kun je wel nagaan dat je zelf gewoon voor de telefoon betaalt, maar dat dat verspreid wordt door de maandelijkse kosten. Als je een sim only abonnement afsluit, betaal je immers stukken minder voor je belminuten, sms'jes en data.

In abonnementskosten vergoeding voor 'gratis' telefoon

Volgens de Hoge Raad mag ervan uitgegaan worden dat in de abonnementskosten ook een vergoeding voor de 'gratis' telefoon is opgenomen. Daardoor is het abonnement aan te merken als een koop op afbetaling, tenzij de provider aannemelijk kan maken dat dit niet zo is, zo oordeelt de Hoge Raad.

Koopprijs toestel vermelden

Het gevolg is dat providers voortaan duidelijk moeten aangeven hoe duur een 'gratis' toestel in werkelijkheid is. Doen ze dat niet, dan kun je de overeenkomst gedeeltelijk of zelfs geheel vernietigen volgens de Hoge Raad. De wettelijke regels voor bescherming van consumenten zijn dan overtreden.

De Hoge Raad deed de uitspraak naar aanleiding van een rechtszaak tegen een vrouw. Ze had in korte tijd meerdere abonnementen met 'gratis' telefoon afgesloten. De toestellen hield ze zelf. De abonnementen heeft ze nooit betaald. De vrouw beriep zich daarbij op de regels voor kopen op afbetaling, maar volgens de provider waren die niet van toepassing.

Telefoon + abonnement vergelijken? Raadpleeg de Belwijzer

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie