Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Opta: KPN verliest alleenrecht vaste lijn

OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit geeft KPN meer ruimte om kortingen te verlenen op de markt voor vaste telefonie. Alternatieve aanbieders van vaste telefonie zoals Tele2 en Scarlet krijgen daarbij de mogelijkheid om zelf abonnementen te verkopen. Het college vindt dat het met de concurrentie bij vaste telenonie niet snel genoeg gaat. Deze conclusies presenteert de toezichthouder vandaag in haar ontwerpbesluiten voor vaste telefonie.

KPN heeft op vrijwel alle vaste telefoniemarkten nog steeds marktmacht. Veel van de huidige verplichtingen waaraan KPN moet voldoen om marktwerking te stimuleren blijven dan ook in stand. Nieuw is dat de zogenaamde carrier (pre)select-bedrijven de mogelijkheid krijgen een totaalpakket aan hun klanten te bieden. Dat wil zeggen, zij kunnen één rekening gaan sturen voor zowel het abonnement als de telefoongesprekken. Nu nog wordt het abonnement door KPN gefactureerd en het belverkeer door de alternatieve aanbieder.

Naar verwachting is er in de komende jaren sprake van verder toenemende concurrentie op de markten voor vaste telefonie. Hierdoor wordt het mogelijk KPN meer vrijheid te gunnen om eindgebruikers kortingen, flatfee-diensten en gebundelde producten aan te bieden. Voor de kortingen hoeft KPN niet langer vooraf toestemming te vragen aan OPTA.

Om ervoor te zorgen dat internetbellen ook door concurrenten kan worden aangeboden mag KPN niet onder kostprijs (die op zich lager ligt dan de huidige prijs van het bellen) aanbieden. Internetbellen concurreert immers met de traditionele telefonie, zo redeneert de toezichthouder.

‘De consument zit nu nog met een navelstreng vast aan KPN’, zegt Opta-voorzitter Jens Arnbak. ‘Dat gaan we aanpakken. Er is geen keus, op een paar plekken na waar kabelbedrijven ook telefonie aanbieden. Het marktaandeel van KPN zit bij telefoonaansluitingen tussen de 95 en 99 procent.’

Nu zijn consumenten nog afhankelijk van KPN voor een vaste lijn, ook al willen ze bellen via een ander telecombedrijf. Het bedrijf moet vanaf eind dit jaar verplicht telefoonlijnen verhuren aan concurrenten. KPN is sinds de jaren negentig verplicht belminuten te verkopen aan concurrenten.

Arnbak, die aanneemt dat KPN niet blij zal zijn met de maatregel, voorziet dat de prijzen voor abonnementen hierdoor aanzienlijk kunnen dalen. ‘Heel wat mensen zijn nu meer kwijt aan abonnementskosten dan aan belminuten. Steeds meer consumenten hebben daarom alleen een mobieltje.’

De voorzitter, die binnenkort afscheid neemt van de OPTA, sluit ingrijpen op de mobiele markt niet uit, na de overname van Telfort door KPN. ‘Het marktaandeel van KPN wordt hiermee wel erg groot.’ Met 8,7 miljoen klanten zou de combinatie meer dan 50 procent van de markt in handen krijgen.
 

Gepubliceerd: vrijdag 1 juli 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie