Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nokia N82 preview

3 reacties

Door Mark Wierenga

De Nokia N82 is helaas net iets te laat om nog onder de kerstboom te kunnen leggen, maar is in het nieuwe jaar ook in Nederland verkrijgbaar. Op het eerste gezicht lijkt het toestel niet al te opvallend: de N82 heeft dezelfde vorm als de meeste Nokia’s, is misschien ietsje groter en zwaarder, maar is in feite een traditionele candybar zoals ze wel vaker uit Finland komen. Wel zijn de knopjes een stukje kleiner dan we gewend zijn, iets wat we al eerder bij de Sony Ericsson K850i hebben gezien.
 
Wat maakt de N82 dan zo bijzonder? Nou, vooral dat wat er aan techniek in het mobieltje te vinden is. Een half jaar geleden zagen we al de Nokia N95 voorbijkomen, een toestel dat een blijvende indruk heeft achtergelaten en een nieuwe standaard was voor wat een mobiele telefoon allemaal moet kunnen. Zo heeft ook de N82 dezelfde indrukwekkende specificaties: snel internet via UMTS, HSDPA of Wifi. Een 5 megapixel camera, nu ook met een Xenon flits, en een ingebouwde GPS receiver voor navigatie. Bovendien zijn de verbeteringen in de N95 en N95 8GB ook meegenomen: het werkgeheugen (RAM) is uitgebreid naar 128 MB, de accu heeft nu een capaciteit van 1050 mAh (iets minder dan de N95 8GB maar iets meer dan de oorspronkelijke N95) en de firmware is verbeterd. Het updaten van de firmware hebben de meeste eigenaren van de N95 ook al kunnen doen zodat hun telefoon op allerlei vlakken een stuk sneller wordt, terwijl de accu langer meegaat.

De Nokia N82 of toch maar een ander toestel? De meeste mensen die al langer gewend waren aan het besturingssysteem van Nokia (Symbian S60 3rd edition in dit geval) zullen ook nu weer geneigd zijn voor dit systeem te kiezen. Een keuze tussen de N95 en de N95 8GB is al lastig genoeg: de laatste is op bijna alle fronten net iets beter, maar ook een stuk duurder, dikker en zwaarder. Bovendien zijn er genoeg mensen die het verwijderen van de lenscover van de camera nogal hoog opnemen. De N82 heeft gelukkig wel weer zo'n schuifje en beschikt bovendien over een sterkere Xenon flits. Het toestel is iets kleiner en lichter en gaat naar verwachting ook wat minder kosten. Een andere leuke toevoeging is het automatisch meedraaien van het scherm wanneer deze op z'n kant wordt gehouden; een innovatie die we aan de Apple iPhone te danken hebben. Nu is dit laatste ook op de N95 mogelijk, maar hier zal dan eerst aparte software voor gedownload moeten worden.

Maar de keuze valt niet direct op de N82: waar de Nokia N95 een scherm van 2,6 inch had en de N95 8GB zelfs een 2,8 inch scherm moet de N82 het doen met een magere 2,4 inch. Weliswaar is de resolutie hetzelfde, maar in de praktijk is het verschil toch een nadeel. Bovendien kunnen die kleine knopjes voor een hoop gebruikers erg vervelend zijn, een andere reviewer vond de kwaliteit ervan zo laag dat het hele toestel voor hem onacceptabel was. De N82 moet dan ook niet gezien worden als de opvolger van de N95, maar eerder als opvolger van de N73. Bovendien heeft Nokia wel heel duidelijk de concurrentie met de Sony Ericsson K850i opgezocht. Wie een leuk fashion toestel van Nokia zoekt zou ik eerder de Nokia 6500 Classic  aan willen raden. Wil je een echt multimedia monster dan heb je toch meer aan de N95 8GB. Maar voor de doorsnee gebruiker die wel gebruik wil maken van de laatste techniek is de Nokia N82 waarschijnlijk een hele mooie oplossing.

Reacties (3)

Geplaatst door: gifmengster ()

🙂ik heb de telefoon nu 4 maanden, maar wil niet anders meer. internet is razend snel, en fantastische mooie foto`s

Geplaatst door: gifmengster ()

ik heb de telefoon nu 4 maanden, maar wil niet anders meer. internet is razend snel, en fantastische mooie foto`s 🙂

Geplaatst door: Viper ()

de doorsnee gebruiker zal nog wel even wachten met het aanschaffen van deze gsm,hij is nog aardig aan de prijs vind ik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie