Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Nieuwe iPhone moet videobellen populair maken

door Jeanet Woldring

Apple is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende fabrikanten van mobiele telefoons, terwijl ze nog maar drie verschillende toestellen op de markt hebben gebracht. Na maanden wachten is er dan eindelijk een vierde gekomen, de Apple iPhone 4.

Opvallend is dat het toestel dat enkele maanden geleden in een café in Californië werd gevonden achteraf inderdaad de nieuwste iPhone bleek te zijn.

Zoals verwacht is de de iPhone 4 in de eerste plaats een update van het bestaande model, in plaats van een heel nieuw toestel. Er is nog steeds sprake van bediening via een groot touchscreen en een enkele knop aan de voorkant en het zal ook niet verrassen dat ook dit toestel een echte design-phone is gebleven. Wel lijkt het erop alsof de iPhone 4 meer op de allereerste iPhone lijkt dan op de iPhone 3G en 3GS, die een bolle plastic achterkant hadden, terwijl deze een voor- en achterkant van glas heeft en het toestel ook behoorlijk dun is (slechts 9,3 mm, waarmee Apple claimt dat dit zelfs de dunste smartphone ooit is). Om de ontvangst te verbeteren is de stijlvolle, matte metalen rand onderdeel van de antenne geworden.

Onder de kap zijn er wel een aantal zaken flink gewijzigd. De grote innovatie van de iPhone was het aantrekkelijke en eenvoudig te bedienen besturingssysteem, op een moment dat andere telefoons alleen maar ingewikkelder werden. De andere kant van de medaille was dat de iPhone slechts één programma tegelijkertijd kon draaien en dat functies die andere mobieltjes al langer hadden pas later beschikbaar kwamen. Dankzij de snelle opmars van Google's Android besturingssysteem had Apple wat goed te maken, en het lijkt erop dat de iPhone 4 daar op veel punten in slaagt.

Zo kan het toestel nu wel multi-tasken en heeft de 5 megapixel camera een LED-flits en de mogelijkheid op te nemen in HD-resolutie. Apple zet bovendien groot in op videobellen. Hoewel dit ook al veel langer op andere 3G mobieltjes kon, is het nooit echt populair geworden. De nieuwe techniek FaceTime moet dat veranderen door videobellen eenvoudiger en aantrekkelijker te maken. Zo kan behalve de camera aan de voorkant ook de camera aan de achterkant gebruikt worden (handig als je iets wilt laten zien) en zorgt de nieuwe, snelle Apple A4 processor ervoor dat beelden soepeler getoond kunnen worden. Een groot nadeel is op dit moment nog dat FaceTime alleen beschikbaar is voor gebruik via draadloze WiFi netwerken, maar Apple werkt eraan om dit ook via het normale telefonienetwerk mogelijk te maken.
 
Het is nog onduidelijk wat de Apple iPhone 4 precies gaat kosten wanneer deze in Nederland op de markt verschijnt, maar het toestel zit ongetwijfeld in het duurdere segment. In ruil daarvoor krijg je een iPhone die nog nooit zo compleet, krachtig en stijlvol is geweest en een echte verbetering is ten opzichte van de eerdere iPhone's. Of Apple het ook voor elkaar krijgt om videobellen populair te maken is nog even afwachten, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Gepubliceerd: donderdag 10 juni 2010
Geactualiseerd: vrijdag 31 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie