Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

KPN en Pretium: misleidende tariefvergelijking

Leestijd: 2 minuten

Pretium Telecom moet voortaan in haar tariefvergelijkingen vermelden dat KPN gesprekskosten afrekent in secondes en dat bij Pretium altijd tenminste een minuut in rekening gebracht wordt. KPN moet haar klanten beter  informeren over de BelPlusregeling en de KPN-VoordeelNummers.  Dit heeft de rechter ondermeer bepaald in een kort geding dat KPN had aangespannen vanwege het geschil over misleidende tariefvergelijking. 

Ook mag Pretium niet langer haar “Laagste kostengarantie” onder die naam voeren. Daarentegen mag het telecombedrijf rustig doorgaan met het waarschuwen voor 'slamming'* door KPN. Het is namelijk gebleken dat slamming in het verleden  veelvuldig voorkwam en het staat niet vast dat het nu niet meer voorkomt, zo oordeelde de rechter. 

Pretium moet de tariefvergelijkingen aanvullen in die zin, dat vermeld wordt dat voor elk gesprek, ongeacht de duur ervan, altijd tenminste een minuut in rekening gebracht wordt en dat KPN alle gesprekken afrekent in secondes. Ook moet het bedrijf aan iedereen, aan wie zij de 'Pretium Laagste kosten-brief' heeft verzonden een rectificatie sturen met ondermeer de volgende tekst:

'Onlangs hebben wij u naar aanleiding van uw overstap naar een andere telecomaanbieder een brief gestuurd. In die brief hebben wij de suggestie gewekt dat de telefoontarieven van Pretium onder alle omstandigheden altijd de laagste zijn. De voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem heeft bij vonnis van 6 oktober 2005 geoordeeld dat wij die claim niet kunnen waarmaken, omdat het antwoord op de vraag wie voor een bepaalde consument de voordeligste aanbieder is, volledig wordt bepaald door het individuele belgedrag van die consument.'

Een soortgelijke rectificatie moet ook gestuurd worden naar iedereen die een zogenaamde waarschuwingsmailing heeft ontvangen.

KPN op haar beurt moet bij de informatie met betrekking tot de BelPlusregeling al dan niet in combinatie met VoordeelNummers in een duidelijk leesbare voetnoot het volgende vermelden: “Uw VoordeelNummer korting geldt niet indien u met de door u gekozen nummers belt binnen de belbundel van een BelPluspakket”.

En bij de gesprekstarieven buiten de regio bij de BelPlusregeling moet komen te staan: “De BelPlus kortingen van 10% of 15% voor gesprekken buiten uw regio gelden uitsluitend voor gesprekken buiten de belbundel en zijn slechts van toepassing op de belminuten en niet op het starttarief.”

Uiteraard zullen de te rectificeren teksten van beide telecomaanbieders ook z.s.m. in de Tariefvergelijking en de Belwijzer voor vaste telefonie op Bellen.com worden aangebracht.

* Slamming houdt in dat telefoonnummers worden overgezet van KPN naar een Carrier PreSelect aanbieder -of vice versa- zonder dat de betreffende consumenten daartoe opdracht hebben gegeven. 

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.