Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gratis mobieltje over bij einde 2-jaarscontracten

3 reacties

Het is over met de 'gratis' mobieltjes als een tweejarig abonnement al na 13 maanden kan worden opgezegd. Dat zegt  KPN vandaag in de Telegraaf. Ook Vodafone en T-Mobile waarschuwen dat het wetsvoorstel om 2-jaarscontracten af te schaffen, het einde betekent voor subsidies op toestellen.

KPN waarschuwt tegen de initiatiefwet -die op 3 september in de Tweede Kamer is behandeld- die lidmaatschappen en abonnementen na een jaar opzegbaar wil maken met een opzegtermijn van maximaal een maand. Aanneming van dit wetsvoorstel betekent onherroepelijk het einde van de hoge toestelsubsidies bij tweejarige mobiele telefoonabonnementen.

Bij tweejarige contracten geven telecomoperators een duur toestel 'gratis' weg. Dit kan worden terugverdiend als de klant 24 maanden lang abonnementsgeld betaalt. Als de klant echter al na 13 maanden zijn abonnement opzegt, lijdt de operator verlies.

Boete
PvdA'er Martijn van Dam zegt in een reactie dat het bericht van KPN niet klopt. "Het is een misverstand. Mensen kunnen altijd nog een goedkoop mobieltje krijgen, ofwel bij een duurder mobieltje een boete betalen als ze na een jaar besluiten het contract op te zeggen." 

Volgens KPN kleven er echter teveel haken en ogen aan nieuwe voorwaarden zoals een boeteclausule. Bovendien is uit eigen onderzoek gebleken dat consumenten de keuzevrijheid tussen prepaid en 1-jarig of 2-jarig contract op prijs stellen.

Ook Vodafone zou het jammer vinden als deze wet zou leiden tot een verschraling van het aanbod en minder keus voor de consument. Volgens een woordvoerder bieden langere contracten hogere kortingen voor de consument, omdat daardoor de operator ook minder kosten heeft. T-Mobile hoopt dat het voorstel het morgen niet haalt.

Gratis GSM toestellen
Uit het Gratis GSM toestellen overzicht op Bellen.com blijkt dat er nog ruim 200 gratis toestellen gevonden worden in combinatie met een 2-jarig abonnement. Zo krijg je een gratis Nokia N97 bij Telfort 500. De totale kosten voor de gehele abonnementsperiode bedragen dan  887 euro. Wie echter hetzelfde toestel koopt  i.c.m.Vodafone Basis is maar liefst 256 euro goedkoper uit! Uit de Toestelwijzer blijkt verder dat er 37 (!) tweejarige abonnementen te vinden zijn met bijbetaling van de N97 waarbij  je uiteindelijk veel goedkoper uit bent. Telfort heeft (nog) als enige een 18 maanden abonnement waarbij je een LG Viewty Smart cadeau krijgt.

Gratis mobieltje bij prepaid al voorbij
KPN, maar ook T-Mobile hebben onlangs al een punt gezet achter het gratis mobieltje bij prepaid. Sinds 1 juli moet de consument bij het afsluiten van een prepaid abonnement zelf zijn toestel kopen.

Opzegtermijn
KPN is het overigens eens met het PvdA-wetsvoorstel waar het gaat om de aanpak van stilzwijgende verlengingen. Daarbij wordt de opzegtermijn na verloop van de contractsduur van 3 maanden teruggebracht naar 1 maand.  Dit moet voor alle branches gaan gelden. Voor de telecomsector is dit per 1 juli al van kracht geworden. Toen is de Telecomwet dusdanig gewijzigd dat consumenten na afloop van een abonnement (telefonie, internet of tv) per maand kunnen opzeggen.   

Ook vindt de operator dat de klant niet altijd een aangetekende brief hoeft te schrijven om van een contract af te komen. Zoiets moet ook via internet afgehandeld kunnen worden.

Zie Toestelwijzer voor alle GSM toestellen en Belwijzer voor alle GSM abonnementen

Reacties (3)

Geplaatst door: Tho ()

Het gaat niet eens om de gratis toestel!
waar het om gaat, dat de providers/operators lichten ze altijd op met je "abbonement/bundel/flexbundels". Je krijgt het toestel, maar ze factureren altijd meer,dan wat je werkelijk belt! als je een keer in het buitenland belt, zetten ze nog een paar minuten bij, en dan bewijs het maar ,dat je niet zo veel hebt gebeld!
Daarom voor mij geen enkele abbonement, ook geen 1, 2 of 5 jarige!!!

Geplaatst door: Gerrit ()

Ik vind niet dat de overheid moet tornen aan initiele contracten. Dus contracten afsluiten voor meerdere jaren moet mogelijk blijven. Waar het om draait is de VERLENGING. Mij insziens zou na de initiele contract periode automatisch een opzegging per maand moeten gaan gelden en een stilzwijgende verlenging met een gelijke periode als gesteld in het eerste contract verboden moeten worden.

Geplaatst door: Joris ()

In het debat in de Tweede Kamer werd de vraag gesteld of tweejarige contracten voor mobiele telefonie waarbij een gratis mobieltje wordt verstrekt, wel mogelijk blijven. Antwoord: `of de mobiele providers hebben het niet goed begrepen of zij proberen de Kamer op een dwaalspoor te zetten, want dit is niet waar...`

Een contract voor 2 jaar met gratis mobieltje valt nu al onder de bepaling dat je na een jaar zou mogen opzeggen. Toch wordt dit niet toegestaan (art.237 Burg. Wetboek)! Als je namelijk in redelijkheid kunt zeggen dat je mensen niet toestaat om hun abonnement op te zeggen, is dat verdedigbaar. Als je zegt: ik heb iemand een 2-jarig contract aangeboden en in ruil daarvoor kreeg hij gratis een mobieltje die normaal zo`n 400 euro had gekost, is dat een goede reden om mensen aan een 2-jarig contract te houden.

De mogelijkheid om gratis mobieltjes weg te geven bij een 2-jarig contract en mensen dan ook aan dat 2-jarig contract te houden, wordt niet aangetast met dit wetsvoorstel. Anders gezegd: het blijft mogelijk gratis mobieltjes weg te geven bij 2-jaarscontracten, zonder dat je er `boeteloos` afkunt na een jaar. Zie verder het verslag van het Kamerdebat.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie