Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Gratis mobieltje over bij einde 2-jaarscontracten

Het is over met de 'gratis' mobieltjes als een tweejarig abonnement al na 13 maanden kan worden opgezegd. Dat zegt  KPN vandaag in de Telegraaf. Ook Vodafone en T-Mobile waarschuwen dat het wetsvoorstel om 2-jaarscontracten af te schaffen, het einde betekent voor subsidies op toestellen.

KPN waarschuwt tegen de initiatiefwet -die op 3 september in de Tweede Kamer is behandeld- die lidmaatschappen en abonnementen na een jaar opzegbaar wil maken met een opzegtermijn van maximaal een maand. Aanneming van dit wetsvoorstel betekent onherroepelijk het einde van de hoge toestelsubsidies bij tweejarige mobiele telefoonabonnementen.

Bij tweejarige contracten geven telecomoperators een duur toestel 'gratis' weg. Dit kan worden terugverdiend als de klant 24 maanden lang abonnementsgeld betaalt. Als de klant echter al na 13 maanden zijn abonnement opzegt, lijdt de operator verlies.

Boete
PvdA'er Martijn van Dam zegt in een reactie dat het bericht van KPN niet klopt. "Het is een misverstand. Mensen kunnen altijd nog een goedkoop mobieltje krijgen, ofwel bij een duurder mobieltje een boete betalen als ze na een jaar besluiten het contract op te zeggen." 

Volgens KPN kleven er echter teveel haken en ogen aan nieuwe voorwaarden zoals een boeteclausule. Bovendien is uit eigen onderzoek gebleken dat consumenten de keuzevrijheid tussen prepaid en 1-jarig of 2-jarig contract op prijs stellen.

Ook Vodafone zou het jammer vinden als deze wet zou leiden tot een verschraling van het aanbod en minder keus voor de consument. Volgens een woordvoerder bieden langere contracten hogere kortingen voor de consument, omdat daardoor de operator ook minder kosten heeft. T-Mobile hoopt dat het voorstel het morgen niet haalt.

Gratis GSM toestellen
Uit het Gratis GSM toestellen overzicht op Bellen.com blijkt dat er nog ruim 200 gratis toestellen gevonden worden in combinatie met een 2-jarig abonnement. Zo krijg je een gratis Nokia N97 bij Telfort 500. De totale kosten voor de gehele abonnementsperiode bedragen dan  887 euro. Wie echter hetzelfde toestel koopt  i.c.m.Vodafone Basis is maar liefst 256 euro goedkoper uit! Uit de Toestelwijzer blijkt verder dat er 37 (!) tweejarige abonnementen te vinden zijn met bijbetaling van de N97 waarbij  je uiteindelijk veel goedkoper uit bent. Telfort heeft (nog) als enige een 18 maanden abonnement waarbij je een LG Viewty Smart cadeau krijgt.

Gratis mobieltje bij prepaid al voorbij
KPN, maar ook T-Mobile hebben onlangs al een punt gezet achter het gratis mobieltje bij prepaid. Sinds 1 juli moet de consument bij het afsluiten van een prepaid abonnement zelf zijn toestel kopen.

Opzegtermijn
KPN is het overigens eens met het PvdA-wetsvoorstel waar het gaat om de aanpak van stilzwijgende verlengingen. Daarbij wordt de opzegtermijn na verloop van de contractsduur van 3 maanden teruggebracht naar 1 maand.  Dit moet voor alle branches gaan gelden. Voor de telecomsector is dit per 1 juli al van kracht geworden. Toen is de Telecomwet dusdanig gewijzigd dat consumenten na afloop van een abonnement (telefonie, internet of tv) per maand kunnen opzeggen.   

Ook vindt de operator dat de klant niet altijd een aangetekende brief hoeft te schrijven om van een contract af te komen. Zoiets moet ook via internet afgehandeld kunnen worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie