Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Nokia herstelt van bloedneus iPhone

door Jeanet Woldring

Mobiele telefoons worden steeds slimmer, maar het zijn niet de fabrikanten en operators die daar garen bij spinnen. Het water staat hen net niet aan de lippen, maar de tijd dringt wel om tot nieuwe inzichten en diensten te komen.

Afgelopen week bezocht ik Nokia World, een tweedaagse bijeenkomst waar Nokia zijn halleluja zingt over nieuwe producten en diensten. Er komt een Nokia laptop met GPS- en Umts-chip video), MP3-spelers met ongelimiteerde muziekdownloads (video), een microcomputer (video) en de Ovi-webdiensten worden toegankelijker.

Voor de consument is het een groot feest: meer keuze uit apparaten die van alles kunnen tegen verkoopprijzen die lager liggen dan het Finse bedrijf zou willen. En daar wringt direct de schoen. De opkomst van mobiel internet maakt de telefoon boeiender voor de koper, maar duwt Nokia en telecomaanbieders in het nauw.

René Obermann, de baas van T-Mobiles moederbedrijf, vatte het goed samen. Tijdens zijn toespraak zei hij: “De omzet uit spraak- en berichtenverkeer gaat omlaag. Wat mobiel internet betreft, betaalt men enkel voor toegang tot het net. Dat is niet voldoende om die dalende omzetten te compenseren. We moeten naar nieuwe inkomstenbronnen zoeken”.

Hetzelfde geldt voor telefoonmakers nu branchevreemde bedrijven als Apple en Google het mobiele strijdperk betreden en in de media en door klanten worden bejubeld.

Veel ogen zijn gericht op Nokia. Wat gaan de Finnen doen? Het bedrijf is wereldwijd met afstand marktleider. De activiteiten van Apple en Google zijn slechts druppeltjes op een gloeiende plaat, zo laten onderzoekscijfers zien. Het Finse antwoord: verschuift de focus van het leveren van toestellen naar het bieden van online diensten. Het gaat niet meer om de telefoon zelf, maar om wat je ermee kán en wat dat je waard is.

De vraag blijft echter hoe Nokia en de telecomaanbieders daar geld aan kunnen verdienen. Webdiensten zijn immers nagenoeg altijd gratis. Nokia hoopt geld te verdienen met zaken als mobiele reclame en de verkoop van aanvullende diensten, zoals autonavigatie.

Deze insteek klinkt in theorie zo gek nog niet.

Het vermoeden heerst namelijk, dat Apple maandelijks 200 miljoen dollar verdient met downloads uit de iPhone App Store. Van iedere verkocht download gaat een deel naar de softwareontwikkelaar en een deel naar Apple. De operator vangt geen cent. Bij downloads uit Androids en Microsofts mobiele winkel verdient de operator wel een fors percentage van de verkopen. Android Market draait wereldwijd echter een magere maandomzet van 5 miljoen dollar, zo wordt geschat. Nokia zou zijn dominante marktpositie in kunnen zetten om nog grotere cijfers dan Apple te schrijven én de operators mee te laten profiteren.

Krijgt Nokia ook de sexy gloed die Apple en Google omhult en de bijbehorende digitale verkopen? De tijd zal het leren.

Tót die tijd wordt de consument alvast overspoeld met goedkopere telefoons die steeds meer kunnen en makkelijker zijn te bedienen op snellere internetverbindingen.

Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie