Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: KPN zet zich buitenspel voor Apple iPhone?

2 reacties

Had KPN er eind 2007 een paar honderdduizend nieuwe klanten bij kunnen krijgen dankzij Telfort? Het antwoord op die vraag zullen we nooit weten nu Telforts Edge-datanetwerk niet meer aan staat. Was Edge nog in bedrijf geweest dan had KPN een goede kans gemaakt Apples exclusieve partner te worden voor de iPhone in Nederland.

Edge [?] is een beetje een ondergeschoven kindje. Het is sneller dan het ouderwetse Gprs, maar aanzienlijk langzamer dan de megabits downloadsnelheid die met Umts worden beloofd. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Telfort koos in Nederland voor Edge als opmaat naar de uitrol van zijn Umts-netwerk. Maar toen het bedrijf overgenomen werd, werd de stekker er uit getrokken. Telfort-klanten zitten sinds kort allemaal op het KPN-netwerk.

Geen Edge, geen iPhone
"Handig", moet KPN gedacht hebben, "twee klantenbestanden op één en hetzelfde netwerk." En inderdaad, vanuit kostenperspectief is het niet zinnig om twee afzonderlijke netwerken in bedrijf te houden. Maar eind juni 2007 markeerde een ommekeer in de mobiele telecomwereld, een verandering waarin Edge een voorname rol speelt.

Op 29 juni 2007 introduceerde Apple op de Amerikaanse markt een zelf ontwikkelde mobiele telefoon onder de naam iPhone. Het toestel heeft slechts één fysieke knop. De rest van de toestelbediening geschiedt via virtuele toetsen op een touch screen. Het apparaat voelt in welke houding hij staat. Rechtop, dwars of tegen het oor, het past zich er op aan. Het is zo makkelijk te bedienen dat een kind van een jaar oud ermee overweg kan, letterlijk.

De iPhone heeft een ingebouwde wifi-antenne en kan het internet op via ... een Edge-netwerk. In de Verenigde Staten sloot Apple een exclusieve distributieovereenkomst met AT&T.

Apple is van plan om voor eind 2008 een marktaandeel van 1 procent (10 miljoen toestellen) te realiseren. En het ziet ernaar uit dat dat geen onrealistische doelstelling is. In het eerste weekend dat het apparaat in de Amerikaanse schappen lag, gingen er tussen de 500.000 en 700.000 exemplaren over de toonbanken. Dat is meer dan 200.000 per dág. Dat legde ook AT&T geen windeieren. Een kwart van de iPhone-kopers was tot eind juni helemaal geen klant bij AT&T.

Het ziet er niet naar uit dat KPN het succes van AT&T kan kopiëren. Met het uitschakelen van Telforts Edge-netwerk gooide KPN, onbedoeld maar toch, de deur dicht voor Apples sexy ogende geldkoe. En het apparaat werkt nog lekker ook, zo mocht ik enkele weken geleden ondervinden.

T-Mobile en Vodafone zitten gebakken
Als Apple netjes op uitrolschema blijft, introduceert het de iPhone voor 2008 op de Europese markt. Aangezien de huidige generatie iPhones enkel mobiele dataverbindingen via Edge kan maken, zal Apple zoeken naar operators die die technologie ondersteunen. KPN zal er toch een aardige cent voor over hebben gehad om via de iPhone honderdduizenden nieuwe abonnees aan zich te binden.

Vreemde geruchten doen de ronde over Apples Europese uitrolstrategie. Hackers die de iPhone uit elkaar hebben gehaald, zowel de software als de hardware, vonden uit dat Vodafone en T-Mobile de meest waarschijnlijke Europese uitrolpartners voor de Apple-telefoon zijn. De namen van die twee operators zaten nota bene al in het toestel voorgebakken. Officieel is er op dit moment echter nog geen Europese partner aangewezen.

Het vreemde van de selectie van T-Mobile en Vodafone is dat geen van beiden een Edge-netwerk in bedrijf hebben in de grootste Europese landen waar Apple op mikt. Als het uitrolschema van iTunes wordt herhaald zijn dat Duitsland, Engeland en Frankrijk. De enige pássende Edge-kandidaat is echter Orange in Frankrijk.

Het is onzeker of Apple de ontwikkel- en productielijn van de iPhone in een half jaar tijd aan kan passen om te voldoen aan Europa's scherpere Umts-verlangens. Maar als de iPhone geen Umts ondersteunt maar slechts Gprs (en dus, technisch, Edge) dan zijn de Edge-exploitanten spekkopers.

Edge heeft het voordeel dat het zo dekkend is als Gsm/Gprs, omdat dat het in technische zin familie is. Telfort bood dus in Nederland al een landelijk dekkend mobiel datanetwerk voordat Umts goed en wel was uitgevoerd in de Randstad.

Branchevreemde ontwikkelingen: openheid en eenvoud
Een van de boeiendste dingen om te zien aan de introductie van de iPhone is, dat niet de telecomaanbieders bepalen hoe de markt eruit komt te zien maar een totaal nieuwe marktpartij. Tot voor kort hadden operators grote invloed op de ontwikkeling van telefoon en helemaal welke sites er in de menu's van hun afgeschermde mobiele internetportalen zaten. Die tijd lijkt nu voorbij.

Illustratief daarvoor is KPN's recente beslissing om I-mode uit te faseren. De consument bepaalt nu zelf wat hij op mobiel internet wil zien en welke applicaties hij op zijn toestel draait. Een ander voorbeeld is het activeringsproces van de iPhone, een proces dat in de telecomindustrie zijn gelijke niet kent qua eenvoud.

Branchevreemde partijen krijgen snel een steeds grotere greep op de mobiele (internet)markt. Door toestellen als de iPhone en - niet te vergeten - Nokia's vlaggenschip N95 wordt duidelijk welke rol mobiele telecomaanbieders in dit nieuwe landschap hebben: leveranciers van dataverbindingen, waarover je spraak- en internetsignalen kunt verzenden en ontvangen. Niets meer.

Mobiele en vaste internetmarkt al verdeeld?
"Als de toezichthouder ons garandeert dat er een open speelveld komt, bieden wij voor minimaal 4,6 miljard dollar mee op een landelijk dekkende frequentie." Dat zijn ruwweg de stoere woorden die vorige week in Amerika werden uitgesproken. Let wel: niet door een telecombedrijf maar door - nota bene - Google. Ja, Google is van plan mee te dingen in de biedingenstrijd om radiospectrum zodra de verkoop in februari 2008 begint.

Als Google 4,6 miljard dollar overheeft voor een landelijk dekkend datanetwerk, wie gelooft dat nog dat de ruim 13.000 Googlers níet werken aan een besturingssysteem of een eigen mobiele programmasuite? Die miljardeninvestering moet natuurlijk dubbel en dwars worden terugverdiend. Leuk detail: de hoofdmoot van de mobiele ontwikkelingen vinden in Londen plaats. Daar zit één van de 9 Europese ontwikkelcentra.

Openheid, dat is wat Google als eis stelt aan Amerikaanse toezichthouder FCC. Alleen onder die garantie biedt het technologiebedrijf. Had KPN het Edge-netwerk nog maar even open gehouden ...

Afsluitend nog een aardige gedachte die iemand me onlangs voorhield. Hij vroeg zich af wanneer de tijd komt dat Google mee gaat bieden op de uitzendrechten van, bijvoorbeeld, voetbalevenementen of Olympische Spelen. Met de voorgenomen bieding op radiospectrum wordt dat scenario inderdaad iets minder onwaarschijnlijk. Het zou vervolgens niemand verbazen als tegen die tijd Apples hobbyprojectie (zo noemen ze het) Apple TV in een keer heel toevallig de best passende tv-decoder is. Vergeet niet, de Eric Schmidt uit Apples raad van commissarissen is dezelfde Eric Schmidt die algemeen directeur is bij Google.

Welke mobiele of vaste telecomaanbieder weet hier nog een speld tussen te krijgen?

Erwin Boogert, 25 juli 2007

Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Reacties (2)

Geplaatst door: Bernhard van Willemschen ()

De iPhone is specifiek ontworpen voor de Noord-Amerikaanse markt, zoals Nokia voornamelijk voor Europa produceert. Zo`n apparaat zal hoe dan ook over 3G moeten beschikken, anders is er niemand hier die er 500+ euro voor neer gaat leggen.

Bovendien, de iPhone loopt qua specificaties nu al flink achter op in prijs vergelijkbare toestellen (Nokia N95, SE K850i), als hij in Nederland pas halverwege 2008 wordt geéntroduceerd is deze helemaal niet interessant meer. Tenzij er een iPhone v2 komt met 3G en een fatsoenlijke camera.

Overigens sluit ik me aan bij Joost, scherpe constatering!

Geplaatst door: joost ()

Als Apple mikt op een marktaandeel van 1% kan ik de vraag waarmee het artikel begint beantwoorden: nee, KPN had niet een paar honderduizenden nieuwe klanten binnengehaald met de iPhone.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie