Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Die miljardenboete voor Android komt dichtbij

door Erwin Boogert 1 reactie

Het zou zomaar eens kunnen dat je Android-telefoon er deze kerst niet meer zo uitziet als vandaag. De Europese Commissie kan Google dwingen het besturingssysteem ingrijpend aan te passen om monopoliemisbruik tegen te gaan. En dat eurocommissaris Margrethe Vestager niet bang is voor Google maakte ze vorige week wel duidelijk.

Want de Deens politica windt er geen doekjes om. Google heeft het ene monopolie (Search) gebruikt om het andere monopolie te creëren (Shopping) en dat mag niet. Prijs- en productvergelijkers lijden daar onder en die praktijk moet binnen negentig dagen stoppen. Ze geeft alvast een - historisch hoge - boete van 2,4 miljard euro en dreigt met meer als de techgigant niet snel de marktomstandigheden verandert. Duidelijke taal.

Nu lopen er nog twee monopolieonderzoeken tegen Google bij de Europese Commissie. Eén naar misbruik van marktmacht bij reclameprogramma AdSense en een naar machtsmisbruik met Android. Inhoudelijk staan de zaken dan wel los van elkaar, maar Googles manier van marktbewerking is bij beiden vergelijkbaar met de Shopping-casus. Daar wordt het voor de telecomindustrie interessant.

Details van het Android-onderzoek zijn afgelopen twee jaar vrijwel niet uitgelekt. Maar zonder de waarheid geweld aan te doen, kun je best stellen dat Google in de mobiele markt een monopolie heeft. Recente cijfers laten zien dat Android iedere maand meer dan twee miljard unieke gebruikers heeft. Gmail een miljard. Chrome ook. Google Play ook. En Maps ook. Het team van Vestager kijkt nu naar de vraag of, net als bij Search en Shopping, de marktpositie van Android wordt gebruikt om een ander monopolie in het zadel te helpen.

Er worden drie gebieden onderzocht. Heeft Google andere marktpartijen benadeeld door zijn eigen apps voor te installeren op nieuwe telefoons? Heeft het marktpartijen gehinderd bij het ontwikkelen van alternatieve varianten van Android? En, drie, heeft het diensten onlosmakelijk in Android geweven die andere partijen op een achterstand zetten?

Daar hoeven we niet al te moeilijk over te doen. Natúúrlijk gebeurt dat. Kijk naar deze Samsung Galaxy S7. Welke concurrerende apps voor Search en Maps zie je? Geen. Gebied twee. Zíjn er serieuze forks van Android? Nee.

Het antwoord op punt drie vind je makkelijk in de Google Play Store als je weet waar je moet zoeken. Luister eens naar deze recensies van gebruikers van de betreffende app. Gebruiker 1: “Als [x] is gestopt kan ik helemaal niks meer met me telefoon“. Gebruiker 2: “Keeps on crashing and no way to force an update if any. Makes the phone and other apps freeze.” En gebruiker 3: “Echt stom. Je hebt het nodig voor andere apps maar je hebt er niks aan.” Dit stinkt. Er ís dus een app die je moét hebben omdat Android het anders niet doet. En die app, dat is Google Play Services. 

Google Play Services is als het ware de digitale navelstreng tussen je telefoon en Googles servers. De app is nodig om veel andere apps te laten functioneren. Hij zendt gebruiks- en persoonsgegevens naar het moederschip.

De Europese Commissie zou hier wel eens een tweede monopolie in kunnen zien. Het monopolie op Android wordt dus gebruikt om gebruiks- en persoonsgegevens van meer dan een miljard mensen vast te leggen. Die informatie is niet beschikbaar voor andere marktpartijen. Telefoonmakers mogen Play Services wel installeren, tegen een forse betaling, maar de data krijgen ze niet. De enige partij die die informatie wel krijgt, gebruikt die data om zijn eigen diensten en apps nog beter te maken dan ze nu al zijn.

Stel je voor: Google Wallet met ondersteuning voor PSD2. Daar wordt geen enkele bank in Europa blij van. Om maar een voorbeeld te noemen.

Oh ja, een opmerking in de marge. Wie stelt dat Apple een concurrent voor Android biedt, heeft het niet helemaal juist. Apple heeft, op iCloud na en Maps misschien, helemaal geen webdiensten. Doen ze niet. Kunnen ze niet. Microsoft kan dat beter, maar die zijn weer niet zo goed in telefoons. Dat terzijde.

Als de Europese Commissie Google (binnenkort?) zijn Android-straf oplegt, zal dat ongetwijfeld weer om een hoog bedrag zijn. Misschien nog wel meer miljard dan de Shopping-boete. Voor de technologiegigant is dat echter als water in de Rijn. Geld komt en gaat. Het raakt toch niet op. De beurskoers dipt en herpakt zich weer.

Spannender vind ik de maatregelen die Vestager in dat geval verplicht oplegt. Moet Play Services standaard uit (opt-in)? Moeten er bepaalde apps verplicht worden voorgeïnstalleerd en, zo ja, welke? Of, extremer, moet Google gebruiksdata met andere marktpartijen gaan delen om zo een strategisch concurrentievoordeel weg te nemen?

Hier wordt geschiedenis geschreven en we zijn er getuige van.

Gepubliceerd: dinsdag 4 juli 2017
Geactualiseerd: donderdag 4 juni 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist
Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: bruce ()

1. wie krijgt het geld van die boete?
2. toch vreemd dat je een product zo moet maken dat je concurrent er ook iets mee kan. als het nou medicijnen zijn... ik heb toch keus en anders pech gehad en wachten tot er iemand is die me een keus geeft, dus een concurrent?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie