Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

WFT en de mobiele telefoon op afbetaling

Bij de meeste telecomproviders is het mogelijk om een nieuwe telefoon aan te schaffen, in combinatie met een abonnement. Je kunt er voor kiezen de aanschafprijs van de nieuwe telefoon, deels of geheel, via een maandelijkse betaling in een 'toestelabonnement' te verrekenen. Je hebt dan in feite een afbetalingsregeling getroffen en hebt een schuld aan de verkoper van de telefoon. Sinds 1 januari 2017 wordt deze constructie gezien als een krediet. En valt daarom onder de Wet Financieel Toezicht (WFT). Kredietverleningen onder de 250 euro vallen niet onder deze regel. Wat houdt dit nou eigenlijk in?

AFM afbetaling

Geld lenen kost geld

Zie jij een mooie telefoon die je niet direct kunt betalen? Dan is het aanlokkelijk het toestel toch te nemen, door maandelijks af te betalen. Dit kan gevolgen hebben. Je gaat immers een lening aan en geld lenen betekent schuld opbouwen. Providers en webwinkels waarschuwen je dan ook met de boodschap 'Let op! Geld lenen kost geld'. 

De gevolgen van geld lenen

Kun je het geld voor een splinternieuwe iPhone eenvoudig en direct ophoesten, dan kun je deze  boodschap bij een telefoon meteen opzij schuiven. Maar kun je dit niet, dan is het verstandig om rekening te houden met een aantal mogelijke gevolgen.

  • Telecomproviders moeten vanaf 1 mei 2017 om je inkomen vragen als je een abonnement met mobiel tegen afbetaling (vanaf € 250) wilt afsluiten. Dit is verplicht om te kunnen beoordelen of je het maandelijkse verschuldigd bedrag wel kunt betalen.
  • Bij een toestel van 250 euro of meer word je ook nog eens aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR maakt inzichtelijk hoe jij als klant er financieel voor staat. Met die informatie kan een kredietverstrekker besluiten of zij een aangevraagde lening accepteren of niet.

Het doel hiervan: voorkomen dat jij meer leningen aangaat dan je kunt (terug)betalen. Aan de andere kant worden kredietgevers beschermd tegen het risico een lening te verstrekken die misschien niet kan worden terugbetaald.

Wat betekent dit eigenlijk voor jou?

Door een uitspraak van de Hoge Raad is het voor iedereen duidelijk. Een toestel dat voorheen als ‘gratis’ werd aangeboden bij een telefoonabonnement, wordt voortaan als een lening bestempeld. In mooie termen heet dit consumptief krediet. De verkoper moet er voor zorgen dat jij als consument duidelijk ziet wat je maandelijks voor het abonnement betaalt en wat je neer moet leggen voor het toestel. Vanaf 1 januari 2017 moeten deze toestelkosten apart vermeld worden en mogen ze niet meer verstopt zitten in een abonnementsprijs. De meeste aanbieders waren hier trouwens al eerder mee begonnen. En op Bellen.com lieten we het onderscheid tussen de betaling voor abonnement en toestel ook al een hele tijd zien.

De meeste providers en de winkels die toestellen in combinatie met een abonnement verkopen, zien de administratieve en financiele rompslomp niet zitten. We zien dan ook dat het merendeel van de aanbiedingen zo is opgebouwd dat er geen gevolgen zijn op het gebied van Wft. Alleen als je een hele dure telefoon wilt met een afbetaling van € 20,50 (of meer) per maand dan gaat de BKR melding een rol spelen. 

Minder maximale hypotheek

Het is vergezocht, maar in principe kan het kopen van een dure telefoon op afbetaling, het kopen van een huis in de weg staan. Door de lening op je mobiel hou je onder aan de streep minder geld over. Hierdoor wordt het hypotheekbedrag wat je maximaal kunt lenen lager, waardoor je misschien net niet je droomhuis kunt kopen. Dit gold al voor alle leningen boven de 250 euro met een looptijd van langer dan een maand. De mobiele telefoon op afbetaling is daar dus vanaf 2017 bij gekomen.

WFT in het kort

Geld lenen kost geld.jpg

Als je geen zin hebt in een lang verhaal, en hoopt dat het ook korter kan? Nou dat kan zeker:

  • Vanaf 1 januari 2017 houdt de AFM toezicht op mobiele telefoons op afbetaling. De mobiele telefoon op afbetaling is immers een vorm van een krediet.
  • Vanaf 1 januari 2017 moet bij de verkoop van mobiele telefoons op afbetaling de kredietwaarschuwing worden gegeven. Bovendien moeten de kosten van het telefoonkrediet apart worden vermeld.
  • Vanaf 1 mei 2017 moet de telecomaanbieder dit soort kredieten ook aanmelden bij het BKR. Daarnaast moet de telecomaanbieder een leentoets afnemen.

Geactualiseerd: donderdag 10 maart 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie