Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Contactloos betalen met je smartphone

Bij alle betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen kun je ook met je smartphone afrekenen. Contactloos betalen met je smartphone. Dat wil zeggen betalen zonder contant geld, pincode of pinpas. Klinkt erg handig, maar hoe werkt het precies?

rabobankapplepay.jpg

Sinds 2015 kun je al contactloos betalen met je Android smartphone. Boodschappen en andere aankopen tot € 25 per transactie kun je afrekenen zonder dat je je pincode in hoeft te voeren. Voor hogere bedragen én wanneer je aaneengesloten voor meer dan € 50 contactloos af wilt rekenen, heb je je pincode nog wel nodig. 

Hoe werkt contactloos betalen met de smartphone?

Eerst even wat technische achtergrondinformatie. Contactloos mobiel betalen werkt met Near Field Communication (NFC). Dat is een manier om kleine beetjes data of informatie uit te wisselen in een straal van maximaal 10 cm. De NFC technologie wordt onder andere gebruikt in OV-Chipkaarten, pinpassen, smartphones of reclameposters in bushokjes. In je smartphone zit ook een NFC tag ingebouwd die reageert op de betaalautomaat. Dit werkt alleen als je je smartphone binnen 10 centimeter van de betaalautomaat houdt. Door de kleine straal waarin NFC werkt, verstoren verschillende verbindingen elkaar niet, wat bijvooorbeeld bij Bluetooth wel mogelijk is.

Om te betalen met je smartphone houd je hem kort tegen het scherm of de zijkant van de betaalautomaat, net zo als je dat met je pinpas zou doen. Je hoort drie piepjes als het betalen is gelukt. Moet je je pincode invoeren? Dan hoor je 1 piepje en kun je je pincode intoetsen op het scherm van je smartphone.

Is contactloos betalen met je smartphone veilig? 

Ja, contactloos betalen is heel veilig. NFC is geschikt om te betalen omdat de gegevens goed versleuteld worden verstuurd. Ook moet je je smartphone erg dicht bij de betaalautomaat houden om het te laten werken. Als iemand je gegevens wil onderscheppen, moet dat dus onder je neus gebeuren. Daarnaast geeft de betaalautomaat een foutmelding wanneer er meerdere NFC chips in het veld zijn. Je kunt dus nooit per ongeluk de boodschappen van degene die vóór je staat betalen. De risico's zijn verder laag omdat je je pincode nodig hebt om grotere bedragen af te kunnen rekenen. Bovendien kan er bij diefstal of verlies van je smartphone niet veel geld van je rekening worden gestolen zonder pincode. Ter geruststelling hebben alle banken toegezegd eventuele geleden schade te vergoeden.

Is mijn smartphone geschikt?

Vrijwel alle nieuwe smartphones hebben een ingebouwde NFC chip aan boord maar contactloos betalen kan vooralsnog alleen als je een Android toestel hebt waar Android 5.0 op geïnstalleerd is. Sommige banken stellen daarnaast nog andere eisen aan contactloos betalen. Kijk dus altijd op de website van je bank om er achter te komen of jouw smartphone geschikt is voor contactloos betalen. Heb je een iPhone dan is het nog niet mogelijk om contactloos te betalen met je smartphone, tenzij je ING klant bent. Apple's eigen betaalplatform Apple Pay is sinds  de zomer 2019 namelijk beschikbaar voor ING klanten en vanaf half oktober ook voor ABN AMRO klanten.

Welke app moet ik installeren?

Wil je  contactloos betalen via de smartphone, dan moet je een speciale app van je eigen bank installeren en activeren. Elke bank heeft hierover een eigen pagina met meer informatie:

ING Android
ING iPhone
Rabobank
ASN
SNS
RegioBank

Wat kost contactloos betalen via je smartphone?

De meeste banken vragen geld voor het gebruik van de contactloze betaalmethode via de smartphone. Alleen bij ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN is het gebruik (voorlopig) gratis. Meestal liggen de kosten op € 0,50 per maand.

Voor- en nadelen van betalen met je smartphone

Voordelen:

  • Je hoeft geen contant geld mee te nemen.
  • Ook een pinpas heb je niet meer nodig.
  • Net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas
  • De transactie gaat sneller dan met een 'gewone' pinbetaling
  • Criminelen kunnen je pincode niet afkijken omdat je die niet meer nodig hebt.
  • Ook als je je smartphone verliest, kan de vinder zonder toegangscode of face ID niet bij je geld.

Nadelen:

  • Je kunt niet meer betalen als je smartphone leegraakt.
  • Contactloos betalen is nog niet met alle smartphones mogelijk.

Geactualiseerd: maandag 6 september 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie