Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Contactloos betalen met je smartphone of smartwatch

Bij alle betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, kun je ook met je smartphone of smartwatch afrekenen. Contactloos betalen wil zeggen: betalen zonder contant geld, pincode of pinpas. Klinkt erg handig, maar hoe werkt het precies?

Ga snel naar:

Contactloos betalen met smartphone of smartwatch

Boodschappen en andere aankopen tot € 50 per transactie kun je afrekenen zonder dat je je pincode in hoeft te voeren. Voor hogere bedragen heb je je pincode nog wel nodig.

Hoe werkt contactloos betalen met de smartphone?

Eerst even wat technische achtergrondinformatie. Contactloos mobiel betalen werkt met Near Field Communication (NFC). Dat is een manier om kleine beetjes data of informatie uit te wisselen in een straal van maximaal 10 cm. De NFC-technologie wordt onder andere gebruikt in OV-Chipkaarten, pinpassen, smartphones, smartwatches en reclameposters in bushokjes. In je smartphone en smartwatch zit ook een NFC-tag ingebouwd die reageert op de betaalautomaat. Dit werkt alleen als je je smartphone binnen 10 centimeter van de betaalautomaat houdt. Door de kleine straal waarin NFC werkt, verstoren verschillende verbindingen elkaar niet, wat bijvoorbeeld bij Bluetooth wel mogelijk is.

contactloos betalen

Om te betalen met je smartphone of smartwatch houd je hem kort tegen het scherm of de zijkant van de betaalautomaat, net zoals je dat met je pinpas zou doen. Je hoort drie piepjes of je smartwatch trilt als het betalen is gelukt. Bij grote bedragen moet je je pincode intoetsen op je smartphone of smartwatch.

Is contactloos betalen met je smartphone veilig? 

Ja, contactloos betalen is heel veilig. NFC is geschikt om te betalen omdat de gegevens goed versleuteld worden verstuurd. Ook moet je je smartphone erg dicht bij de betaalautomaat houden om het te laten werken. Als iemand je gegevens wil onderscheppen, moet dat dus onder je neus gebeuren. Daarnaast geeft de betaalautomaat een foutmelding wanneer er meerdere NFC-chips in het veld zijn. Je kunt dus nooit per ongeluk de boodschappen van degene die vóór je staat betalen. De risico's zijn verder laag omdat je je pincode nodig hebt om grotere bedragen af te kunnen rekenen.

Smartphone, smartwatch of betaalpas kwijt? Bij diefstal of verlies kan er niet veel geld van je rekening worden gestolen zonder pincode. Ter geruststelling hebben alle banken toegezegd eventuele geleden schade te vergoeden.

Is mijn smartphone geschikt?

Vrijwel alle nieuwe smartphones hebben een ingebouwde NFC-chip aan boord. Sommige banken stellen daarnaast nog andere eisen aan contactloos betalen. Kijk dus altijd op de website van je bank om er achter te komen of jouw smartphone geschikt is voor contactloos betalen. 

Welke app moet ik installeren?

Wil je  contactloos betalen via de smartphone, dan moet je een speciale app van je eigen bank installeren en activeren. Vervolgens kun je via die app een digitale betaalpas gebruiken. Elke bank heeft hierover een eigen pagina met meer informatie.

Wat kost contactloos betalen via je smartphone?

Bij de meeste banken is contactloos betalen via smartphone gratis. 

Voor- en nadelen van betalen met je smartphone

Voordelen:

  • Je hoeft geen contant geld mee te nemen.
  • Ook een pinpas heb je niet meer nodig.
  • Net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas.
  • De transactie gaat sneller dan met een 'gewone' pinbetaling.
  • Criminelen kunnen je pincode niet afkijken, omdat je die niet meer nodig hebt.
  • Ook als je je smartphone verliest, kan de vinder zonder toegangscode of Face ID niet bij je geld.

Nadelen:

  • Je kunt niet meer betalen als je smartphone leegraakt.
  • Contactloos betalen is nog niet met alle smartphones mogelijk.

Contactloos betalen met je smartwatch

Je kunt tegenwoordig ook contactloze betalingen doen met je Apple Watch, Garmin, Fitbit of andere smartwatch. Net als pinpassen hebben smartwatches waarmee je kunt betalen een NFC-chip. Je betaalt door de smartwatch dicht bij het pinapparaat te houden. 

Vaak hebben deze horlogemerken hun eigen betaaldienst, bijvoorbeeld Apple Pay Fitbit Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay en Google Pay. Het is wel belangrijk dat je bank deze betaaldienst ondersteunt. Om te kunnen betalen moet je de betaaldienst via de app van je bank activeren. 


Geactualiseerd: dinsdag 20 februari 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.