Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Betaalapps voor op de smartphone

“Ik heb nog 10 euro van je tegoed voor dat verjaardagscadeau... weet je nog, van Floris zijn verjaardag?” Bij anderen om een achterstallige betaling vragen nadat je iets hebt voorgeschoten kan vervelend zijn. Deze gesprekken zijn verleden tijd als je gebruik maakt van een betaal (verzoek) apps. Hoe werkt het en welke apps zijn er?

Betaalapps zak met geld betaalverzoek

Een rekening delen en terugbetalen doe je gelukkig nu heel gemakkelijk met behulp van slimme apps. Zo voorkom je een hoop gedoe achteraf. Er zijn speciale betaalapps, maar er zijn ook banken die de optie tot een betaalverzoek aanbieden in de app. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Tikkie 

De inmiddels bekende app Tikkie werd in 2016 geïntroduceerd door de ABN AMRO bank. Deze gratis app werkt simpel. Je voert in Tikkie je rekeningnummer in, kiest het bedrag dat je terug wilt vragen en je Betaalapps Tikkiestuurt de ontvangers een betaallink via Whatsapp, Messenger of iMessage. De ontvanger klikt op de link en er verschijnt een iDeal-scherm. Op deze manier kan er betaald worden, ongeacht bij welke bank je zit.

Tikkie werkt ook met Siri (voor Apple-gebruiker), zodat je met je stem eenvoudig een betaalverzoek kunt aanmaken. Je kunt ook een QR-code gebruiken die de betaler kan scannen vanaf jouw scherm. De betaling wordt daarna via iDEAL afgehandeld. Zo hoef je geen IBAN-nummers uit te wisselen. Dat betekent echter niet dat het geld altijd direct op je rekening staat aangezien de app van de ABN AMRO is. Zit je zelf ook bij deze bank dan krijg je het dezelfde dag terug. Zit je bij een andere bank, dan krijg je het geld een werkdag nadat het overgemaakt is.

+ gratis, de app werkt met alle banken in Nederland, meerdere rekeningen koppelen, snel een betaalverzoek aanmaken en delen via alle kanalen, Siri-ondersteuning en QR-code.
- betalingen alleen dezelfde dag op je rekening als je ABN AMRO-klant bent, de app is niet beschikbaar op de iPad.

Betaalverzoek via je eigen bank

Betaalapps Rabo betaalverzoekWist je dat je nu ook gemakkelijk via je betaalapp een betaalverzoek kunt sturen? Tenminste als je een rekening hebt bij de Rabobank of ING-bank. Delen kan via Whatsapp, Facebook, SMS of andere sociale media. Ook dit kan net als bij de Tikkie-app naar alle ontvangers. Ook als ze ergens anders bankieren. Dit scheelt je een extra app te installeren op je mobiel. Bij de Rabobank geldt een maximaal betaalverzoek van 750 euro en bij de ING bank 5000 euro.

Een handig extraatje bij de Rabobank is dat je meteen kunt aangeven van hoeveel personen je geld terug moet krijgen. De app rekent dan meteen een totaalbedrag uit. Stel je hebt tijdens een gezellige borrelavond de volledige rekening voorgeschoten en krijgt nog geld van drie mensen. Je vult dit in en bij het totaalbedrag zie je wat je van iedereen (bij elkaar opgeteld) ontvangt. Voor de ING geldt dat je een betaalverzoek kunt aanmaken via Siri. Bovendien kun je de ontvanger het bedrag aan laten passen. Zo voorkom je dat iemand veel meer betaalt dan hij of zij heeft besteld.

Sinds begin november 2018 kunnen Rabo klanten contactloos betalen met een smartwatch van Garmin. Je moet eerst een koppeling maken met je betaalpas. Daarna kun je veilig betalen bij betaalpunten met een logo van contactloos betalen. Zoals aan de kassa of bij een parkeerautomaat. Er is geen plastic betaalpas nodig.

Bij de ING bank is mogelijk om je telefoon te gebruiken als bankpas. In de ING bank app kun je een koppeling maken en je Android telefoon instellen als bankpas om contactloos te betalen. Je digitale pas wordt, net als een plastic betaalpas, beschermd door een pincode. Bij diefstal van je telefoon wordt je geld dus beschermd.

Op Android-toestellen is het sinds begin 2015 al mogelijk om de Rabo Wallet te installeren en te gebruiken voor contactloos betalen. In november 2018 kwam er een versie van de Rabo Wallet-app voor iPhones. Dit bleek geen succes te zijn, in november 2021 is de Rabo Bank hier mee gestopt.

Rabobank
+ gratis, een betaalverzoek aanmaken in Rabo Bankieren-app, geld staat direct op je rekening bij welke bank de betaler ook zit, werkt ook voor zakelijk en je kunt aangeven van hoeveel personen je geld krijgt.
- de app is alleen beschikbaar voor Rabobank-klanten.

ING
+ gratis, direct een betaalverzoek aanmaken in de ING Bankieren-app, geld staat direct op je rekening bij welke bank de betaler ook zit, werkt ook met iMessage-app en Siri, ook geschikt voor zakelijk.
- alleen beschikbaar voor ING-klanten.
 

Bunq

Betaalapps bunqBunq in een nieuwe bank in Nederland die eind 2015 is opgericht. Bij bunq zijn er twee manieren hoe je een betaalverzoek kunt versturen: via de bunq-app of via een openbare link. Bij gebruik van de app hoef je alleen op Request te klikken, het bedrag in te voeren (kun je uitrekenen via de rekenmachine in de app) en een ontvanger te kiezen. Voor een sms kun je je contactlijst gebruiken, maar je kunt ook een link versturen via WhatsApp. Als extra optie kun je een omschrijving of foto van bijvoorbeeld de rekening meesturen. In vergelijking met de andere banken is het aantal stappen dat je moet nemen wel wat veel. 
Je kunt ook via bunq-me.website een betaallink claimen. Dit kan door iedereen gebruikt worden, hier heb je geen app voor nodig. Je kunt een link maken -bijvoorbeeld bunq.me/floris- en vult je IBAN-nummer in. Dit moet een Europese bank zijn, maar hoeft niet perse een bunq-rekening te zijn. Na het aanmaken van de link deel je dit met degene van wie je nog geld krijgt. 

+ Betaalverzoek direct aanmaken in bunq-app, geld staat direct op je rekening, ook geschikt voor zakelijk, website bunq.me kan door iedereen gebruikt worden, maak je eigen betaallink, deze verloopt nooit.
- Voor het delen van een link moeten meer stappen genomen worden in vergelijking met de andere apps. 
 

Betaalapps applepayApple Pay

Apple Pay werd al in 2014 aangekondigd, maar is sinds 11 juni 2019 ook in Nederland te gebruiken. De ING Bank is de eerste Nederlandse bank die het aanbiedt. Apple Pay is de betaaldienst van Apple en is beschikbaar op iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Je koppelt je pinpas via de Wallet app aan je iPhone. Vervolgens kun je middels de NFC Chip in je iPhone contactloos betalen alsof het een pinpas is. Elke betaling verifieer je met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of de draagdetectie van de Apple Watch. Hierdoor is het ook bij bedragen boven de 25 euro niet langer nodig om een pincode in te voeren. Apple Pay werkt alleen als je een iPhone 6 of nieuwer hebt én klant bent bij ING, Bunq, ABN AMRO of de Rabobank.

+ Je hoeft je pinpas niet bij je te hebben om te betalen
+ Ook bedragen boven € 25 kunnen zonder pincode worden afgerekend.

- De dienst is alleen te gebruiken voor klanten van Rabobank, ING, Bunq en ABN AMRO die Apple producten gebruiken. 

Payconiq

Betaalapps PayconiqDeze betaalapp is een gezamenlijk initiatief van de Rabobank, ASN Bank, Regio Bank, SNS en ING. Met de gratis app kun je gemakkelijk en snel onderling in winkels en online betalen. 
Hoe werkt het? Via de app maak je een koppeling met je betaalrekening. Dit kan met alle Nederlandse banken, via Android of iOS toestellen. Betaal online door het scannen van de QR-code met je mobiel. Betaal veilig met jouw pincode of vingerafdruk.

Onderling betalen: Als je geld over wilt maken naar iemand anders moet de ontvanger wel de Payconiq-app hebben. Selecteer een persoon uit je contactlijst binnen de app en maakt direct geld over.
Online: Via een QR-code of een direct link naar de Payconiq-app. Net als bij iDeal is een betaling met Payconiq onomkeerbaar, in tegensteling tot betaling met Paypal of een creditcard.
In winkels: Gebruik in de winkel je telefoon als portemonnee. Open de app, scan de QR-code en klaar ben je. De winkel moet aangesloten zijn bij Payconiq. 

+ gratis, de app werkt bij meerdere banken in Nederland, gebruik je telefoon als portemonnee in de winkel om niet te hoeven zoeken naar pasje of geld. 
- voor onderling betaalverzoek moet de ander ook de app hebben, winkels moeten aangesloten zijn bij Paynoniq anders kan er niet betaald worden.
Per 1 januari 2022 is deze dienst niet meer beschikbaar in Nederland. Er werd te weinig gebruik van gemaakt.

Conclusie betaalapps

Gebruik je eigen bank betaal-app (zoals Rabobank of ING) voor een betaalverzoek als je graag direct het geld op je rekening wilt hebben. Snel en gemakkelijk! Bijkomend voordeel is dat je geen extra app hoeft te installeren op je telefoon. Heb je meerdere rekeningen bij verschillende banken dan is de app Tikkie handig om te gebruiken. De wachttijd kan hier wel wat langer zijn, want alleen klanten van ABN AMRO krijgen het geld direct op hun rekening gestort. Het grootste voordeel van Bunq is dat het ook zonder app gebruikt kan worden. Dus heb je geen ruimte op je telefoon, dan kun je ook online een betaalverzoek aanmaken. 
Dit soort apps zorgt er voor dat onderling afrekenen een stuk overzichtelijker is geworden. Je hoeft zelf geen rekeningnummers meer te noteren en je ziet snel wie er al betaald heeft.


Geactualiseerd: donderdag 2 december 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot is sinds juni 2019 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Verder schrijft Margot regelmatig over nieuwe ontwikkelingen in de telecommarkt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie