Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Omgaan met openbare wifi-netwerken

Op vakantie zonder internet is tegenwoordig een stuk lastiger. De route vind je snel via Google en een hotel boek je zo op een boekingssite. Daarom hebben veel campings / hotels gratis wifi. Dit zijn niet de meest veilige netwerken maar wat kun je er precies aan doen om toch veilig te internetten?

Waarom is gratis wifi onveilig?wifi-in-het-buitenland-0.png

Bij veel openbare wifinetwerken kun je zonder wachtwoord inloggen. Daardoor is het voor hackers heel gemakkelijk om toegang te krijgen tot jouw smartphone of tablet. Maar ook als er wél een wachtwoord is, betekent het niet dat het netwerk veilig is. Als alle gebruikers met hetzelfde wachtwoord werken, kan een hacker simpelweg met dat wachtwoord inloggen en alsnog het gegevensverkeer onderscheppen.

Hackers doen zich vaak voor als een wifihotspot waarmee je kunt verbinden. Daardoor worden de gegevens rechtstreeks naar de verkeerde persoon gestuurd. Hierdoor kunnen je bankgegevens, creditcardgegevens en aanmeldgegevens in verkeerde handen terecht komen.

1. Voorkom dat je wordt gehackt

Niet op ieder openbaar wifi-netwerk zit een hacker, gelukkig. Maar toch is het verstandig de nodige maatregelen te treffen om hacken een stuk moeilijker te maken. Daarnaast zal een hacker minder snel achter een moeilijke prooi aan gaan dan een gemakkelijke. Maak je toestel dus reisklaar door software-updates alvast uit te voeren.

2. Gebruik een VPN-verbinding

VPN staat voor Virtual Private Network, deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van wifi maar dit niet vanaf één vaste locatie wordt getraceerd. Hierdoor is het voor een hacker vele malen moeilijker om aan je gegevens te komen. Je kunt gebruik maken van het VPN-netwerk door er een app zoals ExpressVPN voor te downloaden of via websites zoals “hide.me” te surfen.

3. Controleer of er ‘https://’ in de adresbalk staat

Websites waarop je moet inloggen, schakelen meestal om naar een versleutelde internetverbinding. In dat geval staat er ‘https://’ voor het webadres, waarbij de s staat voor secured.

4. Vermijd het gebruik van gratis wifi zoveel mogelijk

Bovenstaande tips helpen mee om veiliger gebruik te maken van de openbare wifi. Toch is het nog niet 100% veilig en daarom is het verstandig om openbare wifinetwerken zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je doen door systeemupdates en bankzaken alvast thuis uit te voeren. Lees meer op Veilig internetten.nl.

5. Gebruik buitenshuis het mobiele netwerk

Mobiele netwerken zijn veiliger dan openbare wifi-netwerken. Dat komt omdat het vrijwel onmogelijk is om zomaar af te luisteren en een nep netwerk op te zetten. Bovendien is internetten met je mobiele telefoon in een ander EU-land niet duurder dan in Nederland. De extra roamingkosten zijn in juni 2017 afgeschaft, je mag je telefoon net zoals thuis gebruiken. Maar let op! Internetten búiten de EU met je mobiele telefoon kan wél heel duur zijn door de hoge roamingtarieven. Hoe duur?  Bekijk de tarieven van alle landen in onze vergelijker Bellen en internetten vanuit het buitenland.


Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.