Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Omgaan met openbare wifi-netwerken

Op vakantie zonder internet is tegenwoordig een stuk lastiger. De route vind je snel via Google en een hotel boek je zo op een boekingssite. Daarom hebben veel campings / hotels gratis wifi. Dit zijn niet de meest veilige netwerken maar wat kun je er precies aan doen om toch veilig te internetten?

Waarom is gratis wifi onveilig?wifi-in-het-buitenland-0.png

Een gratis wifi-netwerk maakt in de meeste gevallen gebruik van een openbaar netwerk waar geen of alleen een eenvoudige verificatie nodig is. Daardoor is het voor hackers heel gemakkelijk om toegang te krijgen tot jouw smartphone of tablet. Daarnaast trekt het hackers ook aan doordat er op een openbaar netwerk vaak veel mensen zitten. De kans dat een hacker succes heeft is dus groter op een openbaar netwerk dan een privé netwerk.

Hackers doen zich vaak voor als een wifihotspot waarmee je kunt verbinden. Daardoor worden de gegevens rechtstreeks naar de verkeerde persoon gestuurd. Hierdoor kunnen je bankgegevens, creditcardgegevens en aanmeldgegevens in de verkeerde handen terecht komen.

1. Voorkom dat je wordt gehackt

Niet op ieder openbaar wifi-netwerk zit een hacker, gelukkig. Maar toch is het verstandig de nodige maatregelen te treffen om hacken een stuk moeilijker te maken. Daarnaast zal een hacker minder snel achter een moeilijke prooi aan gaan dan een gemakkelijke. Maak je toestel dus reisklaar door software-updates alvast uit te voeren.

2. Gebruik een VPN-verbinding

VPN staat voor Virtual Private Network, deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van wifi maar dit niet vanaf één vaste locatie wordt getraceerd. Hierdoor is het voor een hacker vele malen moeilijker om aan je gegevens te komen. Je kunt gebruik maken van het VPN-netwerk door er een app zoals ExpressVPN voor te downloaden of via websites zoals “hide.me” te surfen.

3. Vermijd het gebruik van gratis wifi zoveel mogelijk

Bovenstaande tips helpen mee om veiliger gebruik te maken van de openbare wifi. Toch is het nog niet 100% veilig en daarom is het verstandig om openbare wifinetwerken zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je doen door systeemupdates en bankzaken alvast thuis uit te voeren.

4. Gebruik buitenshuis het mobiele netwerk

Mobiele netwerken zijn veiliger dan openbare wifi-netwerken. Dat komt omdat het vrijwel onmogelijk is om zomaar af te luisteren en een nep netwerk op te zetten.


Geactualiseerd: maandag 6 december 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie