Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Omgaan met openbare wifi-netwerken

Op vakantie zonder internet is tegenwoordig een stuk lastiger. De route vind je snel via Google en een hotel boek je zo op een boekingssite. Daarom hebben veel campings / hotels gratis wifi. Dit zijn niet de meest veilige netwerken maar wat kun je er precies aan doen om toch veilig te internetten?

wifi-blue.jpg

Waarom is gratis wifi onveilig?

Een gratis wifi-netwerk maakt in de meeste gevallen gebruik van een openbaar netwerk waar geen of alleen een eenvoudige verificatie nodig is. Daardoor is het voor hackers heel gemakkelijk om toegang te krijgen tot jouw smartphone of tablet. Daarnaast trekt het hackers ook aan doordat er op een openbaar netwerk vaak veel mensen zitten. De kans dat een hacker succes heeft is dus groter op een openbaar netwerk dan een privé netwerk.

Hackers doen zich vaak voor als een wifihotspot waarmee je kunt verbinden. Daardoor worden de gegevens rechtstreeks naar de verkeerde persoon gestuurd. Hierdoor kunnen je bankgegevens, creditcardgegevens en aanmeldgegevens in de verkeerde handen terecht komen.

1. Voorkom dat je wordt gehackt

Niet op ieder openbaar wifi-netwerk zit een hacker maar toch kun je de nodige maatregelen treffen om hacken een stuk moeilijker te maken. Daarnaast zal een hacker minder snel achter een moeilijke prooi aan gaan dan een gemakkelijke. Maak je toestel dus reisklaar door software-updates alvast uit te voeren.

2, Gebruik een VPN-verbinding

VPN staat voor Virtual Private Network, deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van wifi maar dit niet vanaf één vaste locatie wordt getraceerd. Hierdoor is het voor een hacker vele malen moeilijker om aan je gegevens te komen. Je kunt gebruik maken van het VPN-netwerk door er een app zoals ExpressVPN voor te downloaden of via websites zoals “hide.me” te surfen.

3. Surf alleen op SSL beveiligde websites

Websites met een SSL-beveiligingscertificaat beschikken over de veiligste methode van bescherming die tot nu toe mogelijk is. Zo’n website kun je herkennen aan het slotje in de adresbalk en de combinatie https://. Bij de instellingen van je Android- of IOS-besturingssysteem kun je de optie “Altijd HTTPS gebruiken” inschakelen. Hierdoor kun je niet op minder beveiligde websites terechtkomen.

4. Schakel de optie “delen” uit

Wanneer je gebruik maakt van het internet worden er vaak automatisch gegevens gedeeld. Dit kun je uitschakelen bij de instellingen of het systeembeheer van je device. Ook helpt het om het automatisch verbinden met wifi-netwerken uit te schakelen, hierdoor kun je niet automatisch verbinden met draadloze netwerken die van hackers kunnen zijn. Dit doe je door slimme netwerkwissel uit te schakelen.

slimme-netwerkwissel-voorbeeld-1.jpgslimme-netwerkwissel-voorbeeld-2-jpg.png

5. Vermijd het gebruik van gratis wifi zoveel mogelijk

Bovenstaande tips helpen mee om veiliger gebruik te maken van de openbare wifi. Toch is het nog niet 100% veilig en daarom is het verstandig om openbare wifinetwerken zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je doen door systeemupdates en bankzaken alvast thuis uit te voeren.

6. Gebruik buitenshuis het mobiele 3G of 4G netwerk

Mobiele netwerken zijn veiliger dan openbare wifi-netwerken. Dat komt omdat het veel moeilijker is om zomaar af te luisteren en een nep netwerk op te zetten.

Navigatie