Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Per minuut betalen grote ergernis mobiele bellers

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het afronden van mobiele telefoongesprekken naar minuten is één van de grootste ergernissen onder mobiele bellers. En weinig consumenten weten wat een minuut bellen kost, laat staan dat ze weten wat de tarieven zijn als hun belbundel verbruikt is. Dit blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht  van de nieuwe Sim Only aanbieder Youfone onder ruim 1300 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Buitenbundel tarieven onbekend
Van alle Nederlanders weet maar 38% wat ze per minuut betalen voor een telefoongesprek. Slechts een op de vijf weet wat hij betaalt per minuut als hij belt buiten zijn belbundel.  Bovendien geeft meer dan de helft aan dat ze de tarieven voor mobiel bellen vrij hoog tot hoog vinden. Als antwoord op de vraag wat men betaalt voor het versturen van een sms, weet de helft dat niet en van de mensen die dat wel weten geeft  de meerderheid aan dat ze het versturen van een sms vrij hoog tot hoog vinden.
 
Afronden naar minuten moet stoppen 
Volgens de onderzoekers vindt bijna iedereen dat mobiele operators moeten stoppen met het afronden van gesprekken in hele minuten. Klanten betalen hierdoor gemiddeld 24 procent meer per uitgaand gesprek en 19 procent bij inkomende gesprekken, aldus Youfone*. Dat afronden per seconde direct moet gebeuren vindt  meer dan de helft. Ze willen niet dat operators wachten tot dit wettelijk wordt opgelegd door de Europese Commissie. Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen vinden dat de opzegtermijn van hun abonnement niet meer mag zijn dan 1 maand. 
  
Youfone: betalen per seconde, goedkoop buitenland bellen
“Het onderzoek brengt aan het licht dat Nederlanders niet bewust zijn van de kosten die ze betalen voor  een gesprek via hun mobiele telefoon. In de praktijk kan de consument vele honderden euro’s besparen door zich eerst goed te oriënteren op prijs en voorwaarden”, aldus Vincent van Zon van Youfone. De uitslag van het onderzoek vormt voor Youfone een uitdaging om mensen te informeren dat bellen wel degelijk 'eerlijk en goedkoper' kan. 

Waar andere aanbieders zoals Vodafone, Telfort, Hi Sim Only (per 1 december!) er steeds meer toe overgaan om af te rekenen per minuut, factureert Youfone per gebelde seconde. Het bedrijf onderscheidt zich verder in concurrerende internationale beltarieven die tot 40% lager liggen dan die van andere aanbieders. Daarnaast hanteert Youfone geen ingewikkelde belbundels (en dus geen hoge buitenbundeltarieven), betalen abonnees geen maandelijkse abonnementskosten en is het abonnement per maand opzegbaar. Bovendien draagt Youfone een gedeelte van de opbrengst af aan een van de goede doelen die Youfone steunt waaronder Kidsrights”. 

* De Belwijzer houdt hier rekening mee. Wanneer een gesprek, korter dan een minuut gefactureerd wordt als een gesprek van een volle minuut, krijgt de gemiddelde beller 18% meer minuten in rekening gebracht. Wanneer alle gesprekken in hele minuten afgerekend worden i.p.v. gebelde seconde, krijgt de gemiddelde beller 30% meer minuten in rekening gebracht dan hij of zij werkelijk heeft gebeld.
 

Geactualiseerd: dinsdag 28 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.