Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiele toestellen

• De hoeveelheid opslagruimte of opslaggeheugen van je smartphone wordt aangegeven in gigabytes (GB) of zelfs in TB (TerraByte, oftewel 1000 GB). De hoeveelheid opslagruimte verschilt per telefoon . Zo heeft een goedkope Android telefoon maar 8 GB of 16 GB geheugen, terwijl de iPhone 12 Pro of Samsung Galaxy Note20 Ultra 512 GB opslaggeheugen hebben. De iPhone 13 Pro heeft maar liefst 1TB aan geheugen. Hoe hoger het aantal GB’s aan opslaggeheugen, hoe meer ruimte voor apps, foto’s en video’s.

Voor de gemiddelde gebruiker is 64 GB nog steeds voldoende. Wil je je niet echt druk maken over opslagruimte? Ga dan voor 512 GB. Hiermee kun je fotograferen en filmen wat je wilt. Daarnaast kun je al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline opslaan. Is 512 GB nóg niet genoeg? Of wil je niet extra betalen voor een telefoon met heel veel opslagruimte? Dan kun je je bestanden altijd vanaf je iPhone uploaden naar je iCloud of van je Android naar Google Drive. Zo heb je echt altijd de benodigde extra ruimte.

Houd er rekening mee dat je niet alle opslagruimte volledig tot je beschikking hebt. Op een 128 GB iPhone bijvoorbeeld is rond de 113 GB beschikbaar voor het opslaan van eigen documenten. Het besturingssysteem en de standaardapps nemen namelijk ook nog ruimte in. Als je hebt berekend hoeveel opslagruimte je nodig hebt, dan kun je er het beste nog zo’n 20% bovenop tellen, om zeker te weten dat je safe zit.

• Refurbished toestellen zijn gereviseerde, gebruikte telefoons. Refurbished is de internationale benaming voor dit soort apparaten. Een refurbished telefoon krijgt een nieuwe EAN-code. Als je deze unieke product code opzoekt kun je goed zien dat het zo'n toestel betreft.

Er zijn verschillende gradaties op de markt. Refurbished Grade A betekent dat het apparaat is schoongemaakt, de data verwijderd is, eventuele defecten gerepareerd zijn, alle updates zijn uitgevoerd en dat er een garantie is van twee jaar. Er is dus sprake van een zo goed als nieuw toestel. Er zijn ook Grade B, Grade C toestellen op de markt, die hebben bijvoorbeeld duidelijke gebruikerssporen. Wij vergelijken alleen Grade A refurbished telefoons, deze toestellen staan tussen de nieuwe telefoons. Dit hebben we expres gedaan, omdat de prijzen soms heel dicht bij elkaar liggen.

De garantie is het grote verschil tussen refurbished en tweedehands telefoons. Een ander verschil is dat refurbished toestellen via een bedrijf te koop aangeboden worden en tweedehands toestellen meestal via particulieren. Er zijn zelfs telefoonmerken die alleen refurbished toestellen verkopen, bijvoorbeeld Forza, Renewd en Swoop.

• Een mobiele telefoon maakt gebruik van een soort besturingssysteem. Zoals Windows en Linux twee bekende voorbeelden zijn van besturingssystemen van PC's, zo heeft een mobiele telefoon ook een besturingssysteem nodig. Dit  zorgt er voor dat de telefoon werkt. De bekenste mobiele besturingssystemen zijn Android en iOS (Apple).

Net als bij de software voor je PC kent ook het besturingssysteem van telefoons updates en nieuwe edities en dus versies (bijvoorbeeld Apple iOS 14 en Android 11).

Netwerknamen vormen bijvoorbeeld een onderdeel van de software in de telefoon. Als er nieuwe netwerken in de lucht komen zullen deze pas met naam herkend worden als de software (of de SIM-kaart) in de telefoon aangepast is.

• Een registratie is niet standaard. Want als je de telefoon ineens betaalt of als je minder dan 250 euro per jaar gaat afbetalen voor de telefoon, dan geldt dit niet. Als je een dure telefoon op afbetaling koopt, komt het Bureau Krediet Registratie ter sprake.

“Let op, geld lenen kost geld”

Vanaf 1 januari 2017 zijn verkopers van mobiele telefoons in combinatie met een abonnement, verplicht deze melding op hun website (en op andere plekken waar die combinatie getoond word) te plaatsen. Inclusief informatie over de rente en dergelijke. Want de aanschaf van een abonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen  wordt gezien als lening. En daar horen regels bij.

Vanaf 1 mei 2017 wordt  een lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. Dit geldt alleen als de lening voor het toestel hoger is dan € 250 per jaar. Deze regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en valt onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Negatieve BKR-registratie

Een BKR-registratie op zichzelf is niet erg. Pas als je de lening niet aflost krijg je een negatieve BKR-registratie. Of stel dat je meerdere dure apparaten op afbetaling hebt gekocht. Dat kan invloed hebben op andere leningen (bijvoorbeeld voor een huis of een creditcard). Want dan wordt bekeken of jij met jouw inkomen in staat geacht kunt worden de hypotheek te kunnen betalen.

• Elke mobiele telefoon heeft een uniek "IMEI nummer". Hiermee is het toestel te identificeren. Het is een soort serienummer van het toestel. Als je je toestel wilt verzekeren zal het IMEI nummer gevraagd worden.

• Je kunt het IMEI nummer opvragen door *#06# in te toetsen op je mobiele telefoon.
    • Daarnaast staat het IMEI nummer altijd op de verpakking van de mobiele telefoon.

• Er zijn verschillende soorten batterijen of accu's:

• NiCD: oplaadbare nikkel-cadmium accu. Milieu onvriendelijk (cadmium) en sterk geheugeneffect. Met andere woorden. als de lading en de ontlading niet volledig zijn, verliest de batterij gaandeweg haar oorspronkelijk vermogen. Belangrijk was daarom om de batterij volledig te ontladen voordat je ging opladen om een langere levensduur te kunnen garanderen. Werd gebruikt bij de gsm`s van de eerste generatie.
    • NiMH: nikkel-metaal hydride. Technologie voor oplaadbare accu`s die minder milieu-belastend is dan de NiCD. Minder last van het geheugeneffect.
    • Li-Ion: Lithium-Ion. Geen last van het geheugeneffect, waardoor het mogelijk is om Li-Ion batterijen op te laden tijdens gebruik. Hogere capaciteit; kan anderhalf tot twee keer langer worden gebruikt dan voornoemde soorten.
    • Lithium - polymeer batterij: nieuwste technologie in accu`s. Door de kneedbaarheid zou men de lege ruimtes in mobiele toestellen kunnen opvullen en de toestellen nog meer miniaturiseren. De dunste batterij tot op heden. Langere levensduur en hoge capaciteit.

• Jazeker, dit soort toestellen bestaat. Een telefoon met dual sim biedt ruimte aan twee simkaarten. Het voordeel van zo'n dualsim toestel is dat je niet (meer) met 2 telefoons op stap hoeft. Je kunt twee simkaarten plaatsen of eentje gecombineerd met een e-sim. Hiermee ben je op één telefoon bereikbaar op twee verschillende telefoonnummers. Sinds de iPhone 13-serie ondersteunt de iPhone ook dual e-sim. Je gebruikt dan dus niet een fysieke simkaart in combinatie met één e-sim, maar 2 nummers die beide via een e-sim werken. Dit kan uiteraard alleen als beide providers van beide nummers de e-sim aanbieden.

Hoe herken je een geschikte telefoon? Dit soort toestellen heeft vaak de term dual sim in de naam. Voorbeelden: Huawei P20 Pro Dual Sim en Nokia 7.1 Dual Sim. Maar dat hoeft niet, de meeste Samsung telefoons en bijvoorbeeld de Sony 5 II, de Oppo Ren4 Pro en de Alcatel 1C hebben ook de mogelijkheid om twee kaarten te plaatsen.

• Soms neemt de tweede simkaart de plek van het SD-kaartje in, je kunt dan de geheugenuitbreiding niet meer gebruiken. Dit staat bij de kenmerken.
    • Het is niet mogelijk met beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar te zijn, je kunt wel switchen tussen beide aansluitingen.

In onze toestelvergelijker kun je bij Features' het filter Dual sim aanvinken, dan zie je het aanbod.

• Er bestaan geen mobiele telefoons speciaal/alleen voor slechthorenden. De amplicomms PowerTel M9000 was wel speciaal bedoelt voor slechthorenden, maar is niet meer verkrijgbaar. Seniorentelefoons bieden over het algemeen opties die het gebruik van een mobiele telefoon door slechthorenden makkelijker maken.

• Bij 'reguliere' mobiele telefoons is het volume (tot op zekere hoogte) regelbaar. Je kunt daarom in eerste instantie proberen zonder extra versterking te bellen. Zet dan wel je T-stand uit, die leidt bij mobiele telefoons tot storing.
    • Als dit niet voldoende volume geeft, dan kun je proberen om te bellen via een loopset. Dit is een handsfree set, speciaal voor slechthorenden. Deze set wordt aangesloten op de handsfree-ingang van de mobiele telefoon. Loopsets hebben een microfoon waarin je kunt spreken en een persoonlijke ringleiding (halslus). Informeer naar de mogelijkheden bij je audicien.
    • Er zijn speciale loopsets (bijvoorbeeld van Oticon, Sennheiser en Unitron) die verbonden kunnen worden met een smartphone. Deze apparaatjes kun je dan gebruiken om mee te bellen en tegelijkertijd het geluid van de televisie te dempen. Meer informatie is te krijgen bij de audicien.
    • De producenten van seniorentelefoons zoals Profoon, Amplicomms, Fysic, Bea-Fon en Doro leveren toestellen die vrijwel allemaal geschikt zijn voor gebruik in combinatie met een gehoorapparaat.
    • Als spraak geen optie is, SMS (short message service) en WhatsApp zijn uitmate geschikt voor het versturen en ontvangen van korte tekstberichten. E-mail is uiteraard ook een optie. Vrijwel alle mobiele telefoons kunnen door middel van een trilalarm en/of lichtsignaal aangeven dat er een nieuw bericht binnen is gekomen. Kijk hiervoor bij de toestelspecificaties. Voor WhatsApp en e-mail (te lezen op de mobiele telefoon) heb je een smartphone en internettoegang nodig.

• Net als een gewone computer, kan ook een smartphone vastlopen. Het scherm reageert niet meer, de knoppen lijken ‘dood’ en het lijkt alsof de telefoon helemaal niets meer doet. Je weet zeker dat de batterij niet leeg is.

1. Smartphone herstarten - Dé oplossing voor elk computerprobleem: houd de aan/uitknop ingedrukt. Na een paar seconden krijg je of een verzoek om te herstarten of de telefoon start automatisch opnieuw op. Met enig geluk werkt je smartphone weer als voorheen, zonder dat je data kwijt bent.

2. Homeknop even ingedrukt houden - Is een bepaalde app vastgelopen? Als eenmaal kort op de homeknop drukken niet werkt, kun je het probleem vaak op 'magische' wijze oplossen door de homeknop iets langer (5 tot 10 seconden) ingedrukt te houden.

3. Voer een reset uit - Als je de aan/uitknop en de homeknop gelijktijdig ingedrukt houdt, start de smartphone opnieuw op en wordt er een reset uitgevoerd. Bij veel androids moet je de volumetoets en en aan/uitknop tegelijkertijd indrukken. Je raakt geen informatie kwijt.

4. Batterij verwijderen - Dit werkt alleen als de batterij verwisselbaar is. Haal de batterij uit de telefoon en plaats haar weer terug. Dit zou er voor moeten zorgen dat het toestel opnieuw start.

5. Harde reset - Werkt dit allemaal niet, dan zit er vermoedelijk niets anders op dan een complete ('harde') reset. Hierbij gaan alle bestanden op de telefoon verloren. Dus foto's etc. worden verwijderd. Gebruik dit als laatste redmiddel. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe je dit moet doen. Sluit eerst jouw telefoon aan op een computer/laptop om te kijken of er toch nog wat gegevens van de telefoon te halen zijn.

• Mobiele of GSM netwerken opereren op frequenties. Wereldwijd zijn er verschillende frequenties in gebruik, ze kunnen ook naast elkaar gebruikt worden. Je hebt een toestel nodig dat de betreffende frequentie aan kan. Er zijn vier gangbare GSM frequenties:

• 900 MHz
    • 1800 MHz
    • 800 Mhz
    • 1900 MHz

Over het algemeen worden de 900 MHz en 1800 MHz gebruikt, dit geldt ook voor Nederland. In Amerika wordt vooral 1900 MHz gebruikt. Verder zijn (of waren) er 400, 700 en 850 MHz GSM-netwerken.
    Tot eind 2012 waren er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanboden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. In 2013 kwam Tele2 daarbij. Deze partij was al actief in de markt maar kreeg met een vergunning de mogelijkheid een eigen netwerk uit te rollen. Dit betreft een 4G netwerk. Tele2 fuseerde in 2019 met T-Mobile (nu Odido). Het netwerk wordt opgenomen in het Odido netwerk. Hierdoor zijn er weer drie netwerken.

Agentschap Telecom heeft in 2012 vergunningen geveild voor mobiel internet en mobiele telefonie. Naast de bestaande 900-, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-banden is een 'nieuwe' band geveild, de 800 MHz-band. Hierdoor is er meer ruimte gekomen voor met name dataverkeer.

De meeste telefoons op de Europese markt werken zowel op het 900 MHz als op het 1800 MHz netwerk, dit zijn zogenaamde dualband telefoons. Een mobiele telefoon van het tribandtype geeft ondersteuning voor netwerken van 900, 1800 en 1900 MHz. Het 1800-netwerk wordt veel in Europa gebruikt, en het 1900-netwerk juist in Noord-Amerika. Om zowel in Europa als in Noord-Amerika te kunnen telefoneren, is een tribandtelefoon nodig. In Zuid-Amerika en Azië wordt het 850 MHz-netwerk gebruikt. Hiervoor is een quadbandtelefoon nodig.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.