Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Algemene vragen mobiel

• Je bepaalt welk abonnement/prepaidpakket je wilt hebben en vervolgens wordt de overstapprocedure door de nieuwe aanbieder in gang gezet. Je hoeft niet zelf jouw oude contract op te zeggen! Voor de overstap in een winkel heb je het volgende nodig:

• Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
    • Een recente mobiele factuur (als je nu een abonnement hebt bij een andere aanbieder)
    • Je huidige SIM-kaart (of in ieder geval het nummer)
    • Een recent bank-afschrift ter controle van de adresgegevens (of toegang tot telebankieren, voor de controle van de adresgegevens wordt dan een eenmalige afschrijving van € 0,01 gebruikt)
    • Een e-mail adres. Alle aanbieders sturen e-mails ter bevestiging en voor verdere communicatie.

Bij een digitale overstap volg je de instructies op het scherm. Je hebt meestal nodig:

• Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
    • Klantnummer als je nu een abonnement hebt bij een andere aanbieder
    • Je huidige SIM-kaart (of in ieder geval het nummer)
    • Toegang tot telebankieren, voor de controle van de adresgegevens wordt vaak een eenmalige afschrijving van € 0,01 gebruikt
    • Een e-mail adres. Alle aanbieders sturen e-mails ter bevestiging en voor verdere communicatie.

Je krijgt een e-mail ter bevestiging. En je wordt op de hoogte gehouden van de status van de overstap, via e-mail en/of sms.

• Houd er rekening mee dat je nieuwe aanbieder op de eerste factuur entreekosten in rekening kan brengen. Daarnaast kunnen er ook administratiekosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld het meenemen van het nummer.
    • Als je nog een lopend contract hebt, kan je huidige aanbieder de overstap weigeren.

• Ja, dat is verplicht! Zelfs het vasthouden van de telefoon is strafbaar. Als je een auto bestuurt, mag je alleen handsfree bellen. Sta je stil, dan mag je ook handheld bellen.

Bellen achter het stuur

Je mag je mobiele telefoon niet vasthouden (handheld bellen) als je je auto bestuurt. Ook niet als je een sms-bericht wilt versturen of lezen. Of een telefoonnummer wilt opzoeken of opslaan. En je mag de telefoon niet tussen je oor en schouder klemmen. Je kunt een forse boete krijgen voor handheld bellen tijdens het rijden, per 1 maart 2023 is dit € 380,00 (exclusief administratiekosten). Dit geldt overigens voor het gebruik van alle andere mobiele elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

Bellen op de fiets

Ook bellen met de telefoon in de hand, of tussen schouder en oor, op de fiets is verboden. Die boete is € 150,00 (exclusief administratiekosten).

De boetes voor verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

• Via Payinfo.nl kun je betaalde sms-diensten blokkeren en informatie over die diensten opzoeken. Op de website moet je eerst je mobiele telefoonnummer invullen. Je krijgt dan op je mobiele telefoon een gratis sms met een toegangscode om in te loggen. Na het inloggen zie je een overzicht van alle diensten die je op dat moment afneemt.

Op payinfo.nl kun je ook aanvullende informatie vinden over sms-dienstaanbieders. Heb je bijvoorbeeld wel een shortcode, maar weet je niet wie de sms-dienstaanbieder is, dan kun je op de website de shortcode invullen. Je krijgt dan informatie over de aanbieder die achter de shortcode zit.

Helemaal blokkeren

Je kunt de sms-diensten achteraf één voor één stopzetten. Maar je kunt er ook voor kiezen om alle betaalde sms-diensten vooraf in één keer te blokkeren. Zo voorkom je dat je onbewust of ongewenst een sms-dienst afsluit. Blokkeren kan ook via de website van Payinfo. Lees hier meer over betaalde sms-diensten.

• Jouw aanbieder van telefonie (mobiel en/of vast), internet of televisie mag niet zomaar de algemene voorwaarden of prijzen van een abonnement veranderen. Hij moet je eerst precies vertellen wat hij wil gaan veranderen. Dat moet hij minimaal vier weken van tevoren laten weten. Normaal gesproken geldt: Als een wijziging voor jou nadelig is, mag je zonder verdere kosten je abonnement opzeggen of overstappen met nummerbehoud.

Er zijn echter twee uitzonderingen:

1. Dat is als je aanbieder de algemene voorwaarden of prijzen moet veranderen door een (nieuwe) regel van de overheid of in de wet (hier valt inflatiecorrectie ook onder). In dat geval kun je niet zonder verdere kosten je abonnement opzeggen.
    2. Als jouw aanbieder in de voorwaarden heeft vermeld dat dit niet het geval is. Dit heeft Ziggo bijvoorbeeld gedaan.

• Mobiele Netwerkcodes

• KPN: 20408
    • Lycamobile: 20409
    • Odido: 20416
    • Tele2: 20402
    • Vodafone: 20404

Frequenties GSM-netwerken

Provider  3G netwerk
     in MHz
     4G netwerk
     in MHz
    5G netwerk
    in MHz
     KPN  800, 1800 en 2600  nog onbekend
     Odido  900 en 2100  900, 1800, 2100 en 2600  nog onbekend
     Tele2  800 en 2600  nog onbekend
     Vodafone  800, 1800, 2600  nog onbekend

Uitfasering frequenties GSM-netwerken

Provider  2G netwerk   3G netwerk
     KPN  voorlopig niet  01-04-2022
     Odido  900 MHz was al uitgefaseerd
     1800 MHz 01-06-2021
     voorlopig niet
     Vodafone  voorlopig niet  2020

• Mobiele telefoons veroorzaken geen straling die te vergelijken is met radioactieve straling. Het belangrijkste verschil: radioactieve straling kan het DNA beschadigen en zo de kans op kanker vergroten. De elektromagnetische velden van mobiele telefoons en zendmasten hebben die eigenschap niet. Die elektromagnetische velden kunnen het lichaam wel een beetje opwarmen. Om te veel opwarming van het lichaam te voorkomen, stelt de overheid grenzen aan de sterkte van elektromagnetische velden van telefoons en antennes. Die grenzen worden blootstellingslimieten genoemd (bron: Kennisplatform).

Het Kennisplatform geeft ook praktische tips voor mensen die zich afvragen hoe zij hun blootstelling aan zendsignalen van de telefoon kunnen beperken.

• De PIN- en PUK-code staan op het kaartje waarin de SIM-kaart zit. De PIN-code is als het goed is door jezelf veranderd in een eigen code, meteen na het activeren. Om een blokkering te kunnen oplossen heb je de PUK-code nodig. Die code kun je niet zelf aanpassen.

• Vaak kun je de PUK-code opzoeken in jouw eigen omgeving op de website of app van jouw provider.
    • Mocht je het kaartje niet meer hebben of je kunt het niet vinden via de website, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van jouw mobiele aanbieder.

• GSM is een afkorting voor: Global System for Mobile communication (network). GSM is de (internationale) standaard voor mobiele telefonie-netwerken.

GSM staat voor Global System for Mobile (tele)communication. GSM is een standaard voor mobiele telecommunicatie en rond 1982 ontstaan. Een Europese werkgroep begon met het opstellen van een standaard voor digitale mobiele communicatie. De oorspronkelijke betekenis van GSM was ‘Groupe Special Mobile’. Toen in 1993 er meer dan 36 GSM netwerken waren, ook buiten Europa, werd de betekenis van de afkorting aangepast om het een meer internationaal karakter te geven.

• PUK staat voor Personal Unblocking Key. De PUK-code is een unieke code die gekoppeld is aan de sim-kaart. De code is geleverd bij aanschaf van toestel en sim-kaart. Met de PUK-code kun je het toestel deblokkeren als je drie keer een verkeerde PIN-code hebt ingetoetst.

Ben je de PUK-code kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen bij je mobiele aanbieder. Of hij staat in jouw eigen omgeving bij de aanbieder, op de website of in de app. Bij sommige aanbieders moet je een nieuwe kaart aanschaffen (gelukkig wel met behoud van het eigen mobiele nummer).

• Een belbundel bestaat uit een aantal minuten dat per maand verbeld kan worden (tegen een vast tarief). Wordt logischerwijze ook minutenbundel genoemd. Wanneer je over de minuten uit de bundel heen gaat, betaal je een  hoger tarief dan binnen de bundel. Alleen bij Hollandsnieuwe betaal je evenveel of minder. In onze Vergelijking vind je bij elk abonnement de actuele buitenbundeltarieven.

Er zijn providers die combinatiebundels aanbieden waarmee je kunt bellen en sms'en. Of bundels die voor spraak, sms én data gebruikt kunnen worden.

• Een databundel is een bundel waarmee je kunt internetten op je mobiel. Via het mobiele netwerk, wifi verbruik telt niet mee. Je betaalt bij een databundel niet per minuut, maar voor de hoeveelheid data die je (per maand) gebruikt. Er wordt afgerekend per MB.

Er zijn databundels met én zonder datalimiet. Met een limiet kun je niet ongemerkt kosten maken. De snelheid gaat dan na de bundel naar beneden of de toegang tot mobiel internet stopt. Zonder limiet betaal je de buiten het buiten de bundel tarief.

• Met een sms-bundel koop je een vast aantal sms'jes per maand tegen een gereduceerd bedrag. Als je meer sms't dan de bundel, dan betaal je het standaard (buiten de bundel) tarief. Welke sms-bundels er zijn en hoeveel een sms kost binnen en buiten de bundel, hangt af van de provider.

Zo'n bundel is handig als je veel sms't. Bij de meeste partijen zijn de sms'jes gecombineerd met de belbundel.

Vergelijk alle Sim Only pakketten en providers

Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje en jij maakt de keuze

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.